MENI

Mercedes-Benz koncept X-Klasa – Prvi pogled na novi...

Astra limuzina dizel po ceni od 14.698 evra

1. 11. 2016. Comments (0) Views: 1659 Industrija, Nissan

Nissan Navara EnGuard Concept

Koncept vozila za hitne službe temeljen na modelu Navara opremljen je prototipnim prenosnim baterijama za električna vozila

Ovo vozilo je deo Nissanove vizije inteligentnih vozila i predstavlja potencijalnu novu svrhu Nissanovih baterija

Konceptom se dokazuje kako je Nissanova nagrađivana Navara prikladna za upotrebu u najzahtevnijim uslovima

?????????????????????????????

Nissan Navara EnGuard Concept je snažan i pametan terenski pick-up osmišljen za upotrebu u hitnim službama koje spašavaju živote u nekima od najsurovijih i najekstremnijih predela na svetu. Svetsku premijeru imao je na salonu automobila u Hannoveru ove godine.

Razvijen na temelju Nissan Navare sa duplom kabinom – aktuelnim nosilac titule Međunarodnog pick-upa godine – Navara EnGuard Concept odlikuje se brojnim jedinstvenim elementima dizajna i poboljšanim performansama. Između ostalog izdvaja se upotreba naprednog drona koji prikuplja izuzetno važne informacije o opasnostima koje očekuju spasioce.

Obeležava i svetsku premijeru prototipa prenosnih baterija koji je dizajnirao i razvio Nissan. Taj sistem upotrebljava Nissanovu proverenu tehnologiju baterija za električna vozila, već dostupnih u serijskim vozilima, u potpuno električnom Nissanu LEAF i modelu e-NV200. Sa više od 250.000 električnih vozila prodatih širom sveta, Nissan je predvodnik ovog sektora koji se razvija velikom brzinom i idealno je pozicioniran za primenu svoje stručnosti u istraživanju novih segmenata vozila i prilika za kupce u budućnosti.

NavaraENGuard

Kad su umetnute u tovarni prostor vozila, baterije se stalno pune energijom koju stvara 2,3-litarski dizel motor sa dva turbopunjačima snage 190 KS kako bi mogle da se upotrebe u hitnim slučajevima. Svaka se sastoji od sedam Nissanovih modula baterija za električna vozila snage 2 kW, a smeštene su u mašinski izrađenom aluminijskom kućištu otpornom na vremenske uslove.

Dve ulazne utičnice za punjenje i dve izlazne utičnice za pokretanje uređaja ugrađene su u svaku bateriju sa obrađenim krajevima koji omogućavaju prenos. U hitnim slučajevima te baterije se mogu upotrebiti za pokretanje opreme za sečenje ili dizanje tereta i posebno su konstruisane kako bi pružile efikasnu alternativu generatorima na fosilna goriva.

Baterije se zahvaljujući činjenici da ne ispuštaju emisije i ne upotrebljavaju zapaljiva goriva, mogu upotrebljavati i u zatvorenim prostorima kao što su zgrade ili pećine. Sa obe strane utovarnog prostora pick-upa ugrađene su i dodatne utičnice.

U okviru vizije inteligentne mobilnosti Nissan istražuje nove načine na koje svoju revolucionarnu tehnologiju baterija za električna vozila može integrisati u društvo. Te prototipne baterije su praktični primer kako se njihova energija može primeniti u novim sektorima za čistija i održivija energetska rešenja.

U tovarnom prostoru nalaze se i dve kasete izrađene od fiberglasa koje se mogu izvući. Gornja, plića, sadrži lagane predmete, kao što su komunikacijski uređaji, užad i sekira. Donja kaseta je dublja i uža i služi za odlaganje većih materijala, kao što su rezervoar kiseonika i komplet za oživljavanje unesrećenih, prsluci za spašavanje i pomagala za plutanje.

Ključni deo opreme za spašavanje je dron, DJI Phantom 4 koji može da leti do visine od 6000 metara. Sa masom od samo 1380 grama, može da leti brzinama do 20 metara u sekundi i da čak trideset minuta i šalje snimke vozilu. Snimke se mogu pregledati na ekranu visoke rezolucije smeštenom u stranici tovarnog prostora.

U usporedbi sa serijskom Navarom, visina podvozja povišena je za 50 mm, što omogućava veći razmak od tla i poboljšava terenske sposobnosti vozila. Na blatobrane su postavljene jedinstvene zaštite povezane novim stepenicama.

Unutrašnjost se odlikuje novom linijom krova koja je sad 136 mm viša od one na serijskoj Navari. Na krovu se nalazi snažna LED rasvetna oprema koja osvetljava u krugu od 360 stepeni, sa plavim rotirajućim svetlima smeštenim u četiri ugla koja su vidljivva iz svakog položaja. Jednaka rotirajuća svetla ugrađena su i u sva četiri zaštitna blatobrana kao i u prednja svetla za maglu i zadnja svetla novog dizajna.

Odabiru boja posvetila se posebna pažnja tokom procesa razvoja razvoja, a posebno se uzela u obzir uloga vozila hitne službe. Naprimer, Nissanovim istraživanjima utvrđeno je da je fluorescentno zelena boja najvidljivija na dnevnom svetlu te da je osobe koje ne raspoznaju boje najlakše prepoznaju. Farbanjem felni i bočnih stepenica tom bojom, omogućeno je da vozilo bude lakše vidljivo kad ga obasjaju svetla nadolazećeg vozila.

Budući da se temelji na najbogatijem paketu opreme Tekna, Navara EnGuard Concept je serijski opremljena brojnim sistemima koji su korisni u hitnim slučajevima. Oprema uključuje navigacioni sistem NissanConnect koji omogućava pronalazak najbolje rute, kao i dvozonski klima-uređaj i grejači sedišta za udobnost putnika.

Jedan od najkorisnijih sistema mogao bi biti Nissanov revolucionarni Around View Monitor, panoramski sistem kamera koji na ekranu u sklopu kontrolne table prikazuje sliku vozila i njegove bliže okoline iz ptičje perspektive. To je idealno pomagalo za hitne službe koje im omogućava savladavanje zahtevnog terena bez zastoja zbog izlaska iz vozila kako bi proverili teren.

Vozilo je poboljšano i u pogledu mehanike. Poput svih Navara, konstruisan je na šasiji od zatvorenih profilnih elemenata, ali uz dodatak potpuno prilagodljivog sistema vešanja koji dodatno poboljšava terenske sposobnosti vozila.

Za dodatne informacije o opremi i tehnologiji Navara EnGuard Concepta, slike i videosnimke posetite internet stranicu http://newsroom.nissan-europe.com

Komentari su zatvoreni.