MENI

Jesenja prodajna akcija u svim salonima KIA MOTORS u...

Najava Dana visoke mode u Jeep i Alfa Romeo...

3. 11. 2015. Comments (0) Views: 1283 Industrija

Mazda u Tokiju otkrila koncept sportskog automobila sa rotacionim motorom

U Mazdu RX-VISION ugrađen je SKYACTIV-R rotacioni motor nove generacije
Proizvođač vidi novi potencijal u motoru koji je sinonim marke

12_rx-vision_h_screen

Mazda Motor Corporation predstavila je na Tokyo Motor Showu koncept RX-VISION. Sportski automobil pokreće SKYACTIV-R motor nove generacije -nekonvencionalna tehnika koja je verovatno najpoznatiji simbol Mazdinog izazivačkog duha.

Mazda RX-VISION

Svojim radikalnim proporcijama, koje jasno otkrivaju koncepciju ‘motor napred – pogon nazad’, RX-VISION pokazuje ‘viziju’ budućnosti kakva može doći samo iz Mazde. Viziju za koju se bezbrojni obožavatelji marke širom sveta nadaju da će postati stvarnost. Rotacioni motori jedinstveni su po tome što generišu snagu kroz rotaciono kretanje trouglastih rotora (za razliku od pravolinijskog kretanja klipova u konvencionalnim automobilskim motorima). Savladavajući brojne tehničke prepreke Mazda je uspela komercijalizovati rotacioni motor, prvo u Mazda Cosmo Sport 110S iz 1967., a zatim i u nekoliko drugih modela. Najuspešniji od njih svakako je Mazda RX-7, najprodavaniji automobil s rotacionim motorom u istoriji, kojih je između 1978. i 2002. godine proizvedeno više od 800.000 komada.

U stalnoj težnji ka povećanju snage, smanjenju potrošnje i boljoj pouzdanosti, Mazda je jedina kompanija koja je pobedila na trci 24 sata Le Mansa s automobilom pogonjenim rotacionim motorom, a taj podvig ostvarila je 1991. s modelom Mazda 787B.

Iako rotacioni motor trenutno nije u serijskoj proizvodnji, Mazda nikad nije prekinula aktivnosti na polju istraživanja i razvoja. Za rotacioni motor nove generacije proizvođač je izabrao oznaku SKYACTIV-R kako bi izrazio svoju odlučnost da kupcima nastavi pružati tehnička rešenja koja izazivaju konvencionalno i beskompromisno SKYACTIV iskustvo vožnje.

„Radujem se razgovoru s vama o ovoj viziji koju smo danas otkrili ovde na Mazdinom štandu“, rekao je predsednik i izvršni direktor Mazde Masamichi Kogai. „Mazda je spremna na nove izazove u nastojanju da izgradi posebnu vezu s našim klijentima i postane njihov jedan i jedini brend.“

Tokyo Motor Show otvoren je za javnost od 30. oktobra do 8. novembra.

Komentari su zatvoreni.