MENI

Kijin glavni dizajner Peter Schreyer dobio nagradu za životno...

Kia po Evropi postavlja sopstvene stanice za brzo punjenje...

4. 09. 2014. Comments (0) Views: 1259 Industrija

Mazda otkrila potpuno novu MX-5

Četvrta generacija kultnog roadstera prikazana je medijima u novootvorenom centralnom promocijskom centru Mazda Space u Barseloni
Najnoviji model krasi jedinstvena adaptacija KODO dizajna i SKYACTIV tehnologije

MX-5_2014_exterior_01__jpg72

Mazda je rano jutros pred ekskluzivnom publikom u Barseloni otkrila potpuno novu Mazdu MX-5, istovremeno kada i na još dva slična događaja u Japanu i SAD. Model četvrte generacije, koji krasi prepoznatljiva adaptacija ‘KODO – duša pokreta’ dizajna, toplo je dočekan od strane približno 250 predstavnika medija. Prodaja u Evropi počinje tokom 2015.

Potpuno nova MX-5 dolazi sa SKYACTIV tehnologijom, uključujući posebno podešene SKYACTIV-G benzinske motore, i po prvi put sa izvedbom SKYACTIV-podvozja za zadnji pogon. Uz približno 100 kg manju masu u odnosu na aktuelni model i najniže težište do sada, novo izdanje Mazdinog kultnog roadstera dodatno naglašava Jinba Ittaj („jedinstvo-konja-i-jahača“) odziv i agilnost, koja je MX-5 oduvijek činila suštinom užitka vožnje.

Spomenuto smanjenje težine vraća novu MX-5 na nivo uporediv s izvornim modelom, koji je svojim predstavljanjem 1989. napravio revoluciju ponovno oživevši tržište pristupačnih lakih sportskih automobila. U poslednjih 25 godina proizvedeno je više od 947.000 primeraka, a MX-5 drži Ginisov rekord kao najprodavaniji sportski dvosed svih vremena.

„Mazdin trenutni uzlet podstaknut je našim novim modelima koji su odlično prihvaćeni, a potpuno nova MX-5 trebala bi samo da dolije gorivo u naš motor rasta“, kaže predsednik i izvršni direktor Mazda Motor Europe Džef Gajton. „Izgrađen za ljubav prema vožnji, ovaj automobil ističe samu bit Mazde. To će zasigurno našem brendu dati dodatni podsticaj.“

Kako i priliči, moto ovog otkrivanja bio je „Živeo roadster“, a to je ujedno bila i promocija Mazda Space-a, Mazdinog novootvorenog centralnog evropskog promocijskog centra u Barseloni. Događaj je bilo moguće pratiti uživo na posebnoj web stranici posvećenoj 25. godišnjici Mazde MX-5 na: www.mazda.com/stories/craftmanship/mx-5/mx-5_25th/thanksday. Gosti su pozvani da iznesu svoje mišljenje o promocijskom centru i Mazdinom novom roadsteru na Twitteru i Facebooku na #mazdaspace, #longlivetheroadster i #MX5.

Komentari su zatvoreni.