MENI

Autobusom na Dakar

Počelo je počelo

4. 01. 2014. Comments (0) Views: 764 Dakar

Vreme je za podvig

Sva je istina kada dugogodišnji učesnici jedinstvene pustinjske avanture tvrde da od Dakara nema leka! Uprkos krizi, povredama i čemu sve ne, Gabor Sagmajster je pronašao način da se i sedmi put pojavi na „reliju svih relija“. I ove godine njegov motor biće KTM 450 RR, pripremljen već tradicionalno kod nemačkog perfekcioniste Kajzer Torsten, koji će brinuti o još šestorici Gaborovih kolega, od kojih je jedan nama dobro poznati Slovenac, Miran Stanovnik.

DSC01067a

Organizatori Dakara su za 2014. pripremili dosta noviteta. Start je pomeren za 5. januar, pa će ceo „cirkus“ trajati do 19. januara. Start je u argentinskom gradu Rozario, a cilj u čileanskom letovališti Valparizo. Prvi put od prelaska u Južnu Ameriku reli će proći i kroz Boliviju. Novitet su i dve maratonske etape bez asistencije, ukupne dužine 2.700 kilometara, gde će takmičari morati sami da popravljaju svoje mašine. Sve u svemu između starta i cilja Sagmajteru predstoji čak 6.063 takmičarskih kilometara, uz još oko 3.500 kilometara etapa! Kondicija i psiha su u borbi s teškim terenima oduvek bili najvažniji, a za spremu stasitog Subotičanina već tri godine brine kondicioni trener Zoran Ivanović.

– Finali tehnički prijem i verifikaciju odradili smo za nešto više od tri sata, što je više nego pristojno vreme, ako se uzme u obzir činjenica da smo već dobrano izverzirani. Posle toga smo otišli na zasluženi ručak da se pristojno počastimo, jer narednih dve nedelje nećemo imati vremena za rastorane, a ruku na srce i novca. Po starom dobrom običaju dan za odmor posle prvih nedelju dana verovatno ćemo “potrošiti” na kafanu, ali do toga ima. Ceremonijalni start služi da se Dakar ispromoviše makisimalno, ali i da se svi učesnici slikaju na istoj. Zvanični start je zakazan za 4.15 časova rano ujutru po lokalnom vremenu. U tom slučaju moje vreme na osnovu starnog broja biće u 4. 45 časova – rekao je Sagmajster.

I sada, kada su sve kockice složene, ostaje da se Gabor i ekipa „naplate“ nakon višegodišnjeg skupljanja iskustva. Odmereni Sagmajster kaže da prvo treba doći do cilja, a navijači da u cilju treba biti među najbržim privatnicima! Mesto u pet najboljih privatnika bilo bi ravno podvigu, a da li ćemo svi zajedno slaviti Gaborov trijumfalni povratak kući, čitajte u narednom broju revije SAT plus, gde pripremamo detaljan izveštaj sa Dakar relija.

SEDMI OKRŠAJ

Već sedmi put Gabor Sagmajster nestrpljivo iščekuje start novog, zvanično 35. po redu, izdanja Dakar relija. Cilj je biti na cilju, a onda i među prvih pet privatnika. I dalje veran KTM mašini i ekipi Torsten Kajzera. Bolivija apsolutni novitet u itinereru, organizator pripremio daleko teže etape nego minulih godina.

Komentari su zatvoreni.