MENI
POBEDNICI

MINI spreman za odbranu titulu

STARA NOVA SPRAVA ZA MLADOG KNEZA Klio Srđana Višnjića sada je u vlasništvu MM Pauera

Nova „kočija“ za Kneza od Uba

SKI SKAKAČ NA DAKARU Adam Malysz (POL) / Rafal Marton (POL)

10. 01. 2013. Comments (0) Views: 1241 Autosport, Dakar

Hajlaks spreman za najteže izazove Dakar relija 2013

U Južnoj Africi od strane Toyota Motorsporta izrađeno je osam Toyota Hilux Double Cab pikapova pod vođstvom Glyna Halla. Svih osam će učestvovati na gotovo 9,000 kilometara dugoj 15-dnevnoj Dakar trci 2013, kroz Peru, Argentinu i Čile. 35. Dakar reli predstavlja izazov za čak 471 vozilo; u ekstremno teškim uslovima takmičiće se 195 motocikala, 160 automobila, 76 kamiona i 40 četvorotočkaša. Među takmičarima su zastupljene 53 nacionalnosti.

 SKI SKAKAČ NA DAKARU Adam Malysz (POL) / Rafal Marton (POL) Zbog čega se popularna trka i dalje naziva Dakar reli, kada njeno odredište nije Dakar, niti se održava na Afričkom kontinentu? Pitanje je koje se često postavlja, a odgovor je jednostavan, iako nije logičan…

Najduža i najteža auto-moto trka na svetu, koja je prvi put održana 1979. kao reli Pariz-Dakar, tradicionalno je završavala na prelepom tzv. ružičastom jezeru (obojenom brojnim primercima flamingosa, čiji je dom Dakar).

U Dakaru, glavnom gradu Senegala, na zapadnoj obali Afrike, tokom vremena ovaj sportski događaj je postao kultni i tradicionalan.

Iako se lokacija promenila, pa je na primer 1992. reli završio u Kejptaunu i prozvan „Pariz-Le Cap“, naziv nije prihvaćen i trka se najčešće i najradije pominje kao „Dakar“. Dakarski reli je jedan od najvećih svetskih sportskih događaja, a kako je iz političkih razloga premešten iz Afrike, u Južnoj Americi je dobio novu svežinu, novu publiku i važnost.

Ove godine, održava se 35. Dakar reli, događaj koji je u Južnu Ameriku već privukao 4,5 miliona gledalaca. Brojna publika reli prati sa starta u Limi, Peru, pa kroz Argentinu do cilja trke u gradu Santjago de Čile gdje će se 20. januara 2013. održati završna svečanost. Očekuje se da će televizijska publika premašiti milijardu gledalaca tokom 200 sati televizijskog prenosa na 70 televizija u 190 zemalja. Procenjuje se da će ekonomski rezultat za sve tri zemlje domaćina biti 271 milion dolara.

 LETEĆI HAJLAKSInternet stranu www.dakar.com posetilo je čak 4,3 miliona ljudi, a video snimci su pregledani 5,000,000 puta. Facebook fanova je 470,000, uz 40 000 Twitter pratilaca.

Najveći i najbrojniji Toyota timovi su belgijski „Overdrive“ sa 6 Hiluxa i južnoafrički „Imperial Toyota“ sa 2 Hiluxa 4×4. Preostala dva južnoafrička Hiluxa 4×4 su primljena u ruke ekipa iz Australije i Venecuele.

Belgijski „Overdrive“ tim je jedan od najbrojnijih timova Dakar relija, čiji je menadžer južnoafrička zvijezda Scott Abraham. „Overdrive“ tim se sastoji od 6 Hiluxa, od čega su 4 pripremljena u Toyota Motorsport. Tim takođe čini 80 članova, 6 kamiona, 2 prikolice i 10 vozila za podršku. Iz „Overdrive“ tima startuju Argentinac Lucio Alvarez i Ronnie Graue, Holanđanin Peter van Merksteijn i Eddy Chevailleur, zatim bivši svetski prvak u skijaškim skokovima, četverostruki olimpijski pobednik Adam Malysz, kao i Rafala Martona, Poljak Szymon Ruta i Francuz Laurent Lichtleuchter.

URL VIDEO:

„Overdrive“ timu se pridružuje i posebno atraktivan inženjerski tim „Imperial Toyota“ sa svoja 2 Hiluxa 4×4. Ovaj tim je takođe novopostavljeni Južnoafrički „off-road“ prvak, nakon čega se odmah prihvatio napornog zadatka pakovanja šest tona rezervnih delova i opreme.

URL VIDEO:

„Tokom priprema je bilo ludo“, priznao je vodeći svetski moto sport menadžer i vođa „Toyota Imperial“ tima Glyn Hall: „Morali smo da spakujemo apsolutno sve što bi nam moglo zatrebati za naša dva vozila tokom trke. To znači rezervne delove za gotovo svaku komponentu dva „Imperial Toyota“ Hilux 4×4 vozila. Pripremili su nešto više od 4,000 pojedinačnih artikala, uključujući kompletne rezervne motore, rezervne menjače, prednje i zadnje diferencijale, više od dvadesetak pogonskih vratila, stubove ogibljenja i upravljačke sklopove, četrdesetak amortizera i opruga, setove kočnica, razna ožičenja i pojaseve, sklopove svetala, poprečna ramena…“. Bez obzira na brojne pripremljene delove, na kraju trke, prema rečima Glyn Halla, 80% HILUXA ipak ostaje netaknuto.

„Imperial Toyota“ tim od 22 člana je krajem decembra iz Južne Afrike stigao u Limu (sastoji se od vozača, suvozača, inženjera, fizioterapeuta, tehničara i menadžera tima), tehničari su imali zadatak da raspakuju svu opremu i prepakuju je u dva kamiona za podršku. Tokom trke, osim tehničara u kamionima, ostatak tima će putovati u floti Toyota Hilux pikapova, Fortunera i Land Cruisera.

Dva 4×4 Hiluxa iz „Imperijal Toyota“ tima sastavljena su kako bi pred start trke uspešno prošla i završni test od 50 km, koji se održao izvan Lime, nakon čega je predata sva potrebna dokumentacija i obavljen tehnički pregled. 5. januara u Limi na startnoj liniji najduže i najteže „off-road“ trke na svetu, uz četiri bivša svetska prvaka stajaće „Imperial Toyota“ tim sa 2 moćna 4×4 Hiluxa.

U vozilu s brojem 301 nalazi se Dakarski pobednik iz 2009. godine Giniel de Villiers sa svojim nemačkim suvozačem Dirkom von Zitzewitzom, proslavljenim prošle godine kada je ostvario impresivnu 3. poziciju na postolju. U drugom Hiluxu s brojem 312. boriće se nedavno potvrđeni „off-road“ pobednici Južne Afrike Duncan Vos i Rob Howie. Tim je u svom prvom pokušaju na Dakar reliju 2012. osvojio 10. mesto.

Fanovi Toyote će moći da prate vesti o napretku Toyota „Imperial tima“ na Twitteru (@Imperial_Toyota) i na Facebook-u (www.facebook.com/imperialtoyota).
Overdrive tim može da se prati na http://www.facebook.com/Overdrive.Racing

http://www.dakar.com/index_DAKus.html
http://www.overdriveracing.be/albums.php

Overdrive Toyota tim:

306. Lucio Alvarez (ARG)/Ronnie Graue (ARG)
326. Peter van Merksteijn (NED)/Eddy Chevallier (BEL)
336. Adam Malysz (POL)/Rafal Marton (POL)
337. Geoff Olholm (AUS)/Jonathon Aston (GBR)
339. Szymon Ruta (POL)/Lauren Lichtleuchter (FRA)
352. Nunzio Coffaro (VEN)/Daniel Meneses (VEN)

Toyota Imperial South African Dakar tim:

301. Giniel de Villiers (ZAF)/Dirk von Zitzewitz (GER)
312. Duncan Vos (ZAF)/Robert Howie (ZAF)

U KRUPNOM PLANU

Komentari su zatvoreni.