MENI
Bal šampiona Lovćen 2023a

„Bal šampiona“ na Lovćenu

Makadam za uživanje i druženje

15. 11. 2023. Comments (0) Views: 615 Autosport, Offroad

Volja i želja nisu dovoljne

Za povratak u veliku porodicu auto sporta, posle pauze od bezmalo tri decenije, discipline reli terenskih vozila nije dovoljno imati samo volju i želju. Minulog vikenda u planinama iznad Žagubice prvog dana i Majdanpeka drugog održani su I i II reli terenskih vozila za šampionat Srbije. Prvi dan su obeležila čekanja po kiši, hladnom vetru i oblacima, a drugi lutanje zbog nepotpune putne knjige po sunčanom vremenu.

Posle opsežne agitacije i promovisanja kod svih potencijalnih učesnika, unazad nekoliko nedelja, a radilo se i na trasiranju brzinskih ispita, na dan takmičenja tehnički prijem i verifikaciju prošlo je 24 posade razvrstane u pet klasa, na više nego prijatno iznenađenje, kako organizatora, tako i poznavaoca prilika. Zanimljivo je naglasiti da su 22 posade bile raspoređene u tri kluba, a dve preostale reperezntovale su po jedan. Što bi se reklo optimalno. Pride SAKSS je izdao 74 licenci za novu discilplinu.

Vitlo na delu

Vitlo na delu

Potrebno je istaći da se samo šest posada prijavilo za grupu 2 (modifikovana vozila), za klase 3,4 i 5, konkretno pod dve posade u svakoj od navednih. U grupi 1 (turist vozila) bilo je 18 posada, razvrstanih u dve klase, 8 do 2500 ccm i preko 2500 ccm 10 posada. Najveći broj „turista“ poklonici su karavan vožnje po šumama i gorama, sa dogovorenim pauzama i laganim ritmom, tako da im je dosta toga bilo čudno i neshvatljivo, naročito pomenuto čekanje. Vožnja uz pomoć trek navigacije mnogo im je bliža u odnosu na putnu knjigu, a posebno im je zanimljivo bilo prilikom upisa vremena na startu i cilju brzinskih ispita.

Posle uvodnog dela stekli su se uslovi da više nego orne posade krenu put prvog brzinskog ispita, ali se u međuvremenu došlo do spoznaje da nije održan obavezni brifing, naročito zbog kiše koja je bitno uticala na stanje u terenu, tačnije na brzinskim ispitima!!! Natrag sa starta do nazovi servisnog parkišta. Kada su tako reći svi učesnici potvrdili da im je sve jasno, usledio je novi polazak put starta prvog brzinca, od tri koliko je predviđao Pravilnik takmičenja za I dan.

Čekićanje na Zdravči

Čekićanje na Zdravči

Kiša koja je tokom prepodneva blago kvasila učesnike, koliko da se ne pregreju, značajno je pojačala uoči starta. Ustanovljeno je da se I dan vozi po trek navigaciji i da su upisi u VK (vremenska karta) obavezni. Posade su startovale na 2 minuta i upuštale su u borbu protiv štoperice u vrlo zahtevnim uslovima na brzincu. Od trenutka kada sudija na startu da znak da posada može da krene, malo ko uspe da se iskontroliše da ne doživi metamorfozu. „Voda uđe u uši“ kako se žargonski kaže i kreće ludilo. Prati trek na telefonu, prati tragove na raskvašenoj zemljanoj podlozi i plave pozor trake na bitnim raskrsnicama, dok se ne desi…

„Ispadanje“ iz treka realana je situacija, tragova na zemlji ima u svim pravcima, a plava pozor traka koja treba da obaveštava, zapravo zbunjuje i to je dovoljan razlog za blagu nervozu. No, sve se da amortizovati. Na kraju, četiri posade su umesto na cilj prvog stigle na cilj drugog brzinca, jer su na istoj lokaciji pogrešile, i morale da čekaju da sve preostale posade stignu. Organizator je predvideo da cilj prvog kad svi stignu posluži kao start drugog, odnosno drugi kao treći, ali to se ne radi i sa uveliko izverziranim posadama, a ne na premijeri.

Zbog pomenutog čekanja nije održan ispit spretnosti na poligonu, već se odmah prešlo na proglašenje najboljih posle prvog dana. Nervozu zbog čekanja i uporne jesenje kiše koja je pratila učesnike, razvejali su pehari prilikom dodele. Manje više smrknute izraze lica, pre prozivanje po klasama, zamenili su široki osmesi i radovanje, uz srdačne čestitke većeg dela učesnika.

Ostavljeni da se snađu sami

Ostavljeni da se snađu sami posada Stefan i Goran Marković

Od 24 posade na startu do cilja su stigle 22, jednoj je pružena asistencija zbog probušenog pneumatika, a drugoj koja je imala veći kvar niko nije otišao da pomogne. Drugim rečima ostavljeni sa da se sami snalaze. „Čistač“ je žargonski rečeno posebno pripremljeno vozilo organizatora koje kada se prijavi problem, a više puta je naglašeno da je posada ostala par stotina metara posle starta trećeg brzinca, nije ni postojalo, u tom slučaju nije ni otišlo. Zahvaljujući prijateljima koji su došli da im priteknu u pomoć, uspeli su da se domognu civilizacije.

Drugi reli terenskih vozila za šampionat Srbije na programu je bio odmah sutradan u nedelju. Na obaveznom brifingu rečeno je da su sve posade dobile putnu knjigu i da je to bitan element reli discipline, odnosno da se valja rukovoditi istom. U odnosu na prvi dan, mnogo manje posada je pristalo da vozi protiv štoperice u turist klasama, iz samo njima znanih raloga, već su se upustili u karavan vožnju, sa proverenim poznavaocem terena.

Putna knjiga i vremenska karta

Putna knjiga i vremenska karta

I drugo izdanje krasilo je čekanje, tako da prva posada umesto da startuje u predviđenih 9.31časova, krenula je bezmalo dva sata kasnije. Prvi brzinski ispit u putnoj knjizi bio je korektan, ali već kod drugog nastalo je lutanje, da bi treći bio najzahtevniji, no valjalo je koristiti trek navigaciju.

Na kraju sve posade izuzev jedne koja je zbog ozbiljnog problema na automobilu morala da odustane na nekoliko desetina metara od cilja drugog brzinca, sve druge su se domogle rampe za proglašenje i dodelu pehara. Rezultati drugog dana su pod „lupom“ jer je došlo do negodavonja jedne posade, koja je izrazila sumnju u postojeći plasman, tako da i posle tri dana nije moguće obelodaniti iste.

VIDIKOVAC ZDRAVČA

Cilj drugog i ujedno starta trećeg brzinca I relija terenskih vozila za šampionat Srbije bio je na popularnom vidikovcu Zdravča, koji je „zdrav“ samo u letenjem periodu godine. Za tri sata koliko su posade provele čekajući da se steknu uslovi za nastavak, samo sneg nije padao, mada neke vele da je provejavao. Sunce vrlo kratko na početku čekanja, zatim oblaci nošeni jakim vetrom i kišom, naterali su sve posade da vreme do starta provedu u kolima, što zbog meteo uslova, tako i zbog ogromne provalije na vidikovcu, koja u uslovima smanjene vidljivosti predstavlja…

SI Zdravača

SI Zdravača

Kako je bilo stići i postaviti neophodnu mernu opremu i signalizaciju najbolje znaju sudije kojima je zapala Zdravča, pitanje je koliko su ostali neprehlađeni posle subotnjeg dana.

Drugi dan je bio sunčan, ali ništa manje zahtevan za postavljanje starta, odnosno cilja brzinca slove sudije, koje su u putničkim vozilima tražile lokacije izlažući se ozbiljnim vratolomijama, kako bi bile na visini zadatka.

Rezultati

I reli

Klasa 1: 1. P. Predolac – B. Radenković, 2. M. Nešić – A. Ilić, 3. P. Novaković – Z. Jeremić

Klasa 2. 1. M. Kocić – N. Dokmanović, 2. V. Katić – I. Saldić, 3. S. Birčanin – K. Birčanin

Klasa 3: 1. M. Jovelić – M. Belinac, 2. I. Mladenović – I. Stevanović

Klasa 4: 1. P. Stanojević – M. Marjanović, 2. A. Lalić – S. Stamenić

Klasa 5: 1. P. Stanojević – S. Đurić, 2. M. Mladenović – Z. Adamović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *