MENI
toyota-aygox-undercover 01

Otkrivamo Aygo X UNDERCOVER

The new GLS models

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Time fighters dokumentarec

4. 04. 2023. Comments (0) Views: 299 Industrija, Renault

Priča o jedinstvenoj saradnji Renaulta i vatrogasnih službi

 U želji da ublaži posledice saobraćajnih nesreća, Renault je sklopio jedinstveno partnerstvo sa vatrogascima širom Evrope što je dovelo do značajnih inovacija u pogledu sigurnosnih funkcija koje se u električnim i hibridnim vozilima upotrebljavaju nakon sudara (npr. pristup za vatrogasce, kod za spasilačke službe QRescue i prekidač SD).
 Svrha ovakvih sistema je značajno smanjenje vreme dolaska hitnih službi.
 Sve to i mnogo više od toga je obuhvaćeno međunarodnom kampanjom čiji je cilj da prikaže bogatu saradnju brenda sa vatrogascima.

13 godina saradnje sa vatrogascima

Renault obučava vatrogasce širom sveta kako bi im pomogao da uštede dragoceno vreme pri dolasku na mesto nesreće, čime posredno smanjuje broj žrtava na putu.

Važan zadatak obuke i treninga je poveren potporučniku Christopheu Lenglosu koji je iz centra za vatrogasne i druge hitne službe (SDIS) u gradu Yvelines privremeno premešten u Renault, gde je trenutno zaposlen na puno radno vreme. Zajedno sa Claire Petit-Boulanger (Renaultovim ekspertom za sigurnost nakon sudara) putuje svetom, od Paragvaja do Češke, kako bi širio Renaultovu stručnost u području sigurnosti kroz:
– konferencije
– vežbe spašavanja
– stvarne i virtuelne vežbe oslobađanja iz vozila
– donacije Renaultovih vozila u svrhu izvođenja vežbi.

Razvoj inovacija sa vatrogascima

Saradnja sa vatrogascima u procesu oblikovanja vozila je donela brojne inovacije:
– Pristup za vatrogasce:

– Poseban pristup omogućava raspršivanje visokonaponskog jezgra akumulatora električnih vozila, čime se požar gasi za manje od 10 minuta (u poređenju sa tri sata koliko je obično potrebno za gašenje požara na električnim i plug-in hibridnim vozilima drugih brendova).
– Kod za spasilačke službe QRescue:
Od 2023. god. sva Renaultova vozila su opremljena nalepnicom sa QR kodom za brz pristup tehničkim informacijama o vozilu (motor, položaj baterije itd.). Položaj za postavljanje tog koda dogovoren je u saradnji sa vatrogascima i pomaže im da prilikom hitnih intervencija uštede i do 15 minuta.

– Prekidač SD:
Prekidač SD isključuje bateriju iz visokonaponskog električnog kruga. U vozila Renault Grupe je ugrađen na takvo mesto da hitne službe mogu da mu pristupe u trenutku, bez upotrebe posebnih alata ili pomeranja unesrećenih.
Pod okriljem partnerstva trenutno se razvijaju i druge inovacije, kao što je mogućnost modifikacije sedišta.

„Razmišljamo kako da modifikujemo naslone naših sedišta da bi ih vatrogasci sa lakoćom postavili u ravan položaj i brzo i sigurno izvukli žrtve automobilske nezgode. U tu svrhu smo osmislili i patent.” – Claire Petit Boulanger

Ove inovacije štede dragoceno vreme tokom prvih, ali i najvažnijih sat vremena spašavanja, kada je povredjenima potrebno pružiti medicinsku pomoć. U protivnom se njihove šanse za preživljavanje smanjuju za 50 %. Tih 60 minuta ujedno je polazna tačka za vatrogasce i Renault koji nastoje da poboljšaju ishode saobraćajnih nezgoda.

„Borci sa vremenom: svaki minut je važan” – dokumentarac sa potpisom braće Naudet

Sa ciljem da javnosti približe značaj svog rada, Renault i agencija Publicis Conseil predstavili su 29. marta globalnu kampanju. Publicis Conseil je angažovao braću Julesa i Gédéona Naudeta (režisera nagrađivanih dokumentaraca o napadima u New Yorku 11. septembra, terorističkim napadima u Parizu 13. novembra i požaru u pariškoj katedrali Notre-Dame) za snimanje dokumentarca „Borci sa vremenom: svaki minut je važan”.

Filmska ekipa je nekoliko dana pratila živote vatrogasaca iz vatrogasnih domova u Montigny-le-Bretonneuxu (Yvelines, Francuska) i beležila i prikazala opsežnu saradnju između Renault Grupe i hitnih službi na putu.
Braća Naudet su ododuvek fascinirana vatrogascima i rizicima koje preduzimaju kako bi spasili živote drugih, zbog toga ih je ideja o snimanju svakodnevnih hitnih operacija i istraživanju koje će unaprediti plan spašavanja u nesrećama u trenu očarala. „Bili smo jako uzbuđeni kad nas je Renault kontaktirao i zatražio da snimimo dokumentarac. Otkrili smo kako izgleda surova obuka onih koji prvi reaguju u kriznim situacijama, a sve kako bi uštedeli dragoceno vreme kojeg, u kontekstu hitnih intervencija na putu, gotovo uvek manjka. Štaviše, iznenadila nas je činjenica da je Renault jedini proizvođač automobila u svetu koji se u završnim fazama dizajna savetuje sa vatrogascima. To je neverovatno!”

Predstavljen kroz pronicljive oči braće Naudet, dokumentarac otkriva pozadinu malo poznate saradnje između Renaulta i vatrogasaca i prikazuje neke od vodećih inovacija brenda.

Kampanja koja se trenutno sprovodi na društvenim mrežama bi trebala da dodatno istraži i stavi u prvi plan Renaultovu predanost sigurnosti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *