MENI
Titov Spirov II dan 2. Borsko Braničevski reli

Posadi Titov – Spirov 2. Borsko – Braničevski reli

Valjevski reli treće takmičenje sezone

3. 08. 2022. Comments (0) Views: 739 Autosport, Reli

Trodnevni ispit spretnosti i spremnosti

Poslednjeg produženog vikenda jula održan je 2. Borsko – Braničevski reli u organizaciji Automobilskog sportskog kluba Gaga Avala rejsinig tima, koji je bodovan za Centralnoevropsku zonu (CEZ), nacionalni šampionat i Otvoreno prvenstvo Srbije, sa istaknutom kandidaturom da se naredne godine „nađe“ u kalendaru takmičenja za Trofej Evrope – Balkan. Posle tri dana i 12 specijalnih brzinskih ispita slavila je posada iz Bugarske Anton Titov – Aleksandar Spirov u škodi fabiji R5 zahvaljujući spretnosti i spremnosti, uz ogromnu podršku prateće ekipe kako u servisu tako i tokom etapnih delova. Za 160.85 kilometara specijalnih ispita pobedničkoj posadi bilo je potrebno 1:23:42.6. Drugoplasiranoj posadi u generalnom Lazar Milovanović – Milan Gavrić u ford fijesti reli 4 bilo je potrebno plus 2:40.8 minuta. Najniži stepenik na pobedničkom podijumu pripao je još jednoj posadi iz Bugarske Nikola Mišev – Petar Sivov u pežou 208 reli 4, koja za sunarodnicima kasnila više od 4 minuta.

U petak 29. jula, praktično prvog dana 2. Borsko – Braničevskog relija Pravilnik takmičenja predviđao je dve osnovne aktivnosti. Svakako, prva je tehnički prijem takmičarskih automobila i verifikacija posada, posle čega je pravo nastupa ostvarilo 15 posada iz zemlje i inostranstva. Negujući manire koji su svojstveni za takmičenja međunarodnog ranga, sa osvrtom na jasnu istaknutu kandidaturu, organizator je ceremonijlani start upriličio u 18.01 časova u centru Despotovca. Nije naodmet ponoviti da najkompleksnija disciplina auto sporta podrazumeva niz slednih povezanih radnji počev od pomenutog čina, preko servisa, etapa, „brzinac“ pa do ciljne rampe i nazad u servis gde se razduživanjem putne knjige završava reli.

Finalni deo prvog dana pripao je seobi pratećih ekipa iz Despotovca put Žagubice gde je Pravilnikom takmičenja predviđen servis koji će posade koristiti tokom vikenda.

L. Milovanović - M. Gavrić 2.BB reli jul 2022

L. Milovanović – M. Gavrić 2.BB reli jul 2022

Subotnje prepodne sunčano i vedro uklapalo se u opšte raspoleženje takmičarskih posada, vidno raspoložene za nadmetanja, koje su čekale zadata vremena da napuste servis i krenu na prvi specijalni brzinski ispit Ribare ukupne dužine 10.16 kilometara. Znatiželjnoj publici pored brzinaca takmičarski automobili sa tri, dve i odnosno jednom nulom na po deset minuta razmaka praktično su bili najava prve posade, a pride su odrađivale poverene zadatke. Posada Anton Titov – Aleksandar Spirov već posle prvog merenja vremena jasno je stavila do znaja kompletnoj konkurenciji da „pucaju“ na prvo mesto u generalnom plasmanu, jer istini za volju jedini su bili sa automobilom R5 specifikacije. Tandem Lazar Milovanović – Milan Gavrić završio je na drugom mestu sa nešto više od 16 sukundi vremenskog zaostaka, da bi posada Vladica Rabrenović – Ana Golić završila na poziciji tri, za sa samo jedan deseti deo sekunde sporije. Uvertira više nego odlična.

Drugi specijalni brzinski ispit Aljudovo vožen je kao etapa zbog neispunjenih bezbedonosnih uslova. Uvek je razumnije svim učesnicima upisati srednja vremana i na taj način u potpunosti izbeći nepredviđene okolnosti. Za dolivanje goriva i regrupnig bilo je predviđeno Veliko Gradište tokom popodnevnih sati što je za loklano stanovništvo u centru grada bila prava svojevrstna atrakcija.

Treći specijlani ispit Tumane dužine 5.84 kilometara pripao je vodećoj posadi Titov – Spirvo, drugi su bili Milovanović – Gavrić, da bi na treće vreme ostvarila posada Mišev – Sivov. Do kraja prvog dana ostala su još dva brzinska ispita Kučjna i Gornjak.

Ž. Milutinović - A. Srećković 2.BB reli jul 2022

Ž. Milutinović – A. Srećković 2.BB reli jul 2022

Tokom finalnog ispita ogromno nevereme praćeno gradom stavilo je tačku na prvi dan. Na sreću sve posade su bezbedno stigle do zatvorenog parkišta i posle predviđenog vremena ušle u servis, kako bi vredne prateće ekipe odradile redovan, ali i vanredan posao. Konkretno članovi Automobilskog sportskog kluba Rabas motor sport, za 45 minuta su klupskom kolegi Miljkoviću osposobili automobil, kako bi mogao da nastavi takmičenje. Takvi detalji sastavni su deo najzahtevnije auto discilpine.

Drugi dan 2. Borsko – Braničevskog relija krasilo je još sedan specijalnih ispita od kojih je prvi, odnosno šesti bilo Laznica 1 ukupne dužine 13.70 kilometara. Ako je suditi na osnovu ostvarenog vremena borski okrug je čini se prijao vodećoj posadi Titov – Spirov, jer su odmah povećali prednost, mada ruku na srce ništa „lošije“ se nisu osećali i u braničevskom. Milovanović – Gavrić su pratili vodeće i održavali prednost u odnosu na goste iz komšiluka Mišev – Sivov. Sedmi brzinski ispit Leskovo je vožen kao etapa, zbog istih razloga kao i brzinac Aljudovo. Jednostvano rečeno, bezbednost svih učesnika je prioritet. A na pomenute odluke međunarodni posmatrači gledali su sa odobravanjem.

Vlaole 1 ukupne dužine 15 kilometara bio je osmi specijalni ispit i više nego dobra uvertira za deveti brzinac Borsko jezero 1 koji je bezamalo 30 kilometara dužine. Vodeća posada je održavala prednost, dok su Mišov – Sivov bili brži od posade Milovanović – Gavrić. Na najdužem specijalu valjalo je voziti više od 15 minuta pun gas, ali i koristiti punu kočnicu zbog konfiguracij terena. Popeti se iz pravca Bora do Crnog vrha podrazumeva pristojno okomito spuštanje ka Žagubici, a valja sačuvati sistem za zaustavljanje kako bi se bezbedno stiglo do redovnog servisa. Pored pripreme automobila do izražaja je dolazila i psihofizička snaga posada. Pojedincima poput Vladice Rabrenovića brzinac Borsko jezero je bio motiv da učestvuje, jer kaže da maksimalno uživa, a u prilog tvrdnji govori i treće vreme u generalnom, što je ponovio i tokom drugog prolasaka. Drugi pak odrađuju, bez neke preterane razlike u odnosu na preostale specijale.

V. Rabrenović - A. Golić 2. BB reli jul 2022

V. Rabrenović – A. Golić 2. BB reli jul 2022

Finalni krug podrazumevao je Laznicu 2, Vlaole 2 i Borsko jezero 2. Desti ispit nije doneo nikakve značajne promene kada je u pitanju generalni plasman, prve tri posade su praktično održavale međusobnu razliku, sa budnom pažnjom da ako se zgodi prilika, poprave poziciju. Presilkana situacija viđena je tokom specijala Vlaole 2 i Borsko jezero 2. Usledio je regruping, zatim servis i svi su se zaputili ka Petrovcu na Mlavi gde je održana ceremonija svećanog proglašenja i dedela nagrada najboljima naravno prvo u generalnom, a zatim i po klasama.

Posle nešto više od 540 kilometara itinerera sve posade su oko jedne bitne pojedinosti saglasne, da je 2. Borsko – Braničevski reli odlično zamišljeno takmičenje koje u potpunosti iziskuje ozbiljnu pripremljenost kako automobila, tako i posada, odnosno pratećih ekipa i da je pravo uživanje učestvovati. Istini za volju moglo se čuti de je premijerno izdanje od prošle sezone bilo bolje, ali da su od posade do posade imali manje ili više razumevanja za nastale situacije, zbog otkazivanja brzinskih ispita i prećenja vremena posle specijalnih ispita. Što se tiče broja posada većina je izrazila čuđenje i nevericu šta se desilo sa bezmalo deset domaćih automobila koji su viđeni ne prehodnom reli takmičenju, uz standardne komentare i objašnjenja. Kada je u pitanju naredna sezone veliki deo je potvrdio da će rado opet voziti Borsko – Braničevski reli.

 • A. Korčula - D. Bukarski 2.BB reli jul 2022
  A. Korčula - D. Bukarski 2.BB reli jul 2022
 • D. Radović - N. Pivaljević 2.BB reli jul 2022
  D. Radović - N. Pivaljević 2.BB reli jul 2022
 • M. Matić - N. Kolarević 2.BB reli jul 2022
  M. Matić - N. Kolarević 2.BB reli jul 2022
 • M. Stojanac - N. Tanasković 2.BB reli jul 2022
  M. Stojanac - N. Tanasković 2.BB reli jul 2022
 • N. Mišev - P. Sivov 2.BB reli jul 2022
  N. Mišev - P. Sivov 2.BB reli jul 2022
 • T. Nikitović - M. Milovanović 2. BB reli jul 2022

Tagovi: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *