MENI
Igor-Marković-i-Dušan-Borković-uoči-proglašenje-52.-Srbija-relija

Dušan Borković odustao

start-kod-ivine-kafane đerekare - mramor

Đerekare – Mramor treća trka sezone

5. 07. 2022. Comments (0) Views: 1879 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Vreli letnji krug u Zalužanima

Ono što je Beranovca nadomak Kraljeva u Srbiji, to su Zalužani u Republici Srpskoj. Nekadašnji vojni poligon za obuku vozača motora i kamiona unazad nekoliko decenija hram je sporta brzina na dva i četiri točka. Mnogi će reći da se isti nalazi pored Banjaluke, a one najtvrdokornije lokalpatriote da je lociran pored Laktaša, što i nije toliko bitno, koliko je važno da se na istom održavaju auto moto trke. Užarenu atmosferu koja standarno vlada na Zalužanima dodatno je usijalo vrelo letnje sunce na radost velikog boja poklonika aito sporta.

Prvog vikenda jula Auto moto klub „Profesional“ iz Banjaluke bio je u ulozi organizatora međunarodne auto trke na kružnim stazama koja je bodovana za Centralnoevropsku zonu (CEZ), nacionalni šampionat Srboje, Otvoreno prvenstvo Srbije i Otvoreno prvenstvo gradova Republike Srpske. Obilje prvenstava i šampionata bili su razlog više da proverena publika dođe u velikom broju i maksimalno podrže sve učesnike, naravno ljubimce još više, a svi oni koji su uslovno rečeno neopredeljeni, da pre svega uživaju kako u bravurama prekaljenih vozača, tako i u potezima novajlija koji tek krče put na sportskoj sceni, bez preterivanja možemo reći nekadašanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ.

Pored domaće publike, konkretno zaljubljenika u auto sport iz Republike Srpke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, veliki broj poklonika oktana i sporta brzina zaputio se iz Srbije, kako da navija, tako i da pomogne što savetima, što konkretnim potezima u boksu. Samo oni koji nisu imali prilke, ili želje da uđu u boks ne mogu da stvore jasnu sliku kako ume da bude napeto tokom priprema bez razlike da li je u pitanju slobodni trening, kvalifikacije ili trka. Uvek ima još nešto da se dotegne, došteluje, izmeri pritisak u pneumaticima i poradi na bitnom detalju koji se ljubomorno krije od konukrencije, jer nekih tajni ima koje ne govore se svima, što se samo nekom šapću…

Subota prvog vikenda jula, bila je rezervisana za standardne aktivnosti. U ranim prepodnevnim časovima za tehnički prijem vozila i verifikaciju vozača. A, onda je došao trenutak za „upoznavanje“ sa stazom. Istini za volju, veliki broj vozača i te kako poznaje Zalužane, ali uvek ima još po neki detalj na kojem valja poraditi u odnosu na prethodne sezone, naročito ako se u obzir uzme nekoliko pojedinisti. Prva je, da čak i trkalice u klasi mali N, da ne pričamo o Hibridu vrede značajno više u odnosu na pre samo par godina, zahvaljujući ugrađenim delovima i poboljšanjima koja svakako odgovaraju homologaciji, ali ne odgovaraju platežnoj moći svakog džepa, tako da shodno tome svako ko se istako, to sve želi i da proba kako bi na trci iskoristito. Druga, da su automobili sve brži i brži, a staze poput Zalužana su ostale nepromenje, tako da valja uskladiti snagu sa korisnom površinom u borbi protiv štoperice kada su kvalifikacije u pitanju, ali i sa konkurencijom tokom nadmetanja.

Posle subotnjih finih štelovanja i traženje stotih delova sekunde u svakoj od raspisanih klasa, osvanula je trkačka nedelja, kada sve navedeno dolazi do izražaja, što po pravilu iznedri pobednički podijum, na kojem ima „samo“ tri stepenika. Ruku na srce kada u pojedinim klasama vlada brojna i jaka konkurencija onda je bilo koji od tri pomenta stepenika, uspeh vredan pomena.

Diviziju 4 sačinjavale su klase: 7,8,9 i 10 sa ukupno 15 vozača. U pitanju je najjača divizija koja po pravilu privlači najviše pažnje kod poklonika sporta brzina na četiri točka. U nameri da opravdaju pomenuto ineteresovanje svojski su se potrudili svi, a neko najviše, tačnije najbrži je bio Dragan Stojković Verba u klasi 9 koji se nije dao iznenaditi, već je kao onomad na Beranovcu prvi prošao kroz cilj sa prednošću većom od pet sekundi u odnosu na drugoplasiranog Darko Božilovića koji je takođe vozio u klasi 9, ali je vredno pomena naglasiti da je isti pružio odličnu partiju „protiv“ Valtera Nežića koji je slavio u klasi 10. Mirko Deretić posle odličnog starta u klasi 9 i ovoga puta nije imao sreće, jer je morao da odustane u trećem krugu.

U klasi 8 Aleksa Radojković je bio bez premca, a u prilog tvrdnji govori i činjenica da je dao po krug konkurenciji iz Bosne i Hercegovine. Još ubedljiviji u klasi 7 bio je Željko Kukić iz Bosne i Hercegovine koji je našem Životi Miliću dao tri kruga, dok je i sam kasnio za jedan krug u odnosu na vodeće u diviziji.

Divizija 3 sastojala se od četiri klase: 3,4,5 i 6 sa ukupno 25 vozača. Pobednik klase 6 i ujedno divizije bio je Dejan Tatić ispred Jasmina Hrnića. Dejan Stojić slavio je u klasi 5 ispred Miloša Spasojevića, a vredan pomena je mlađani Aleksandar Rogulić koji je osvojio treće mesto. Klasa 4 pripala je Draganu Lukiću, odnosno „trojka“ Marku Mariću.

Hibrid je priča za sebe, ma koliko se pričalo da su to veće vremešni automobili i tome slično. No, takmičari ih uvek razuvere pre svega odličnim borbama na stazi i naravno reakcijama publike koja prosto sve i da hoće ne može da ostane ravnodušna i ledeno hladna, kada se tokom 16 krugova na stazi svaki čas dešava promena u plasmanu, odnosno pokušaji da se osvoji, odnosno odbrani pozicija. Zahvaljujući pre svega izuzetno pripremljenom automobilu, ali i pametnom vožnjom slavio je Petar Miloradović, koji je još jednom demonstrirao da Hibrid ima u malom prstu, što bi se žargonski reklo. Trka traje dok sudija na cilju kariranom zastavom ne označi kraj iste, a poenta je da u tom trenutku budete prvi kojem će mahnuti ispred automobila. Drugim rečima, nije potrebno srljati i po svaku cenu nastojati da budete vodeći, već je poželjno pravilno kalkulisati i voziti taman koliko je potrebno. Veliku ulogu tokom svakog vikenda „igraju“ i sponzori koji takmičaru iz Topole i te kako pomažu: Džokej, Car Wash 11, Miloš Tuner KG i Šumadija deluxe doo.

Hibrid Petra Miloradovića Zalužani jul 2022

Hibrid Petra Miloradovića Zalužani jul 2022

Mali N po pravilu uvek pruža veliku borbu na stazi, a sve češće po završenoj trci i okršaje pored staze, u boksu, eventualno uoči proglašenje posle uloženih prigovora. Gde su mladi tu je i vrela krv, ali je preko potrebno kontrolisati emocije, jer je auto sport pre svega namenjen džentlmenima, drugim rečima savremenim riterima. U pomenutoj klasi posle 16 krugova sa ozbiljnom vremenskom prednošću slavio je Marko Savković.

Za manje od tri nedelje društvo se kružnih staza seli se na automotodrom Grobnik nadomak Rijeke i Hrvatskoj na još jedan ovosezonski okršaj.

PLASMANI PO KLASAMA

Četvrta divizija – klasa 9: 1. Dragan Stojković („alfa romeo 147”) 22:21,217 minuta, 2. Darko Božilović („ford”) 22:26,619, 3. Mirko Deretić („ford fokus”) -13 krugova zaaostatka. Klasa 8: 1. Aleksa Radojković („honda sivik”) 23:20,481 minuta, 2. Dejan Vujašin („honda sivik”) -8 krugova zaostatka, 3. Aleksandar Milićević („reno klio”) -12 krugova zaostatka. Klasa 7: 1. Života Milić („honda integra”) 23:08:815 minuta, 2. Vladimir Đukić („honda sivik”) krug zaostatka, 3. Dejan Ilić („ford fokus”) – 11 krugova zaostatka.

Treća divizija – klasa 6 1. Dejan Tatić („honda sivik”) 23:16,616 minuta, 2. Jasmin Hrnić („honda sivik”) 23:28,63, 3. Mario Zahirović („ford fiesta”) krug zaostatka, 4. Branimir Simić („pežo”) krug zaostatka. Klasa 5: 1. Dejan Stojić („pežo 206”) 23:32,277 minuta, 2. Miloš Spasojević („pežo”) 23:44,226, 3. Aleksandar Rogulić („pežo 206”) 24:42,327, 4. Vukašin Stevanović („pežo”) – 16 krugova zaostatka. Klasa 4: 1. Dragan Lukić („jugo 1,4”) 23:26,212, 2. Mateja Nikolić („jugo 1,4”) devet krugova zaostatka. Klasa 3: 1. Marko Marić („pežo 106”) 24:22,073, 2. Radmilo Vojnović („folksvagen polo”) 24:26,408, 3. Petar Jovanović („pežo”) krug zaostatka, 4. Filip Kunčer („pežo 106”) dva kruga zaostatka, 5. Dragoljub Arsić („pežo”) pet krugova zaostatka.

Druga divizija – klasa 2: 1. Petar Miloradović („jugo”) 26:02,152 minuta, 2. Miloš Mirković („jugo”) 26:02,544, 3. Nenad Mijaljević („jugo”) 26:02,976, 4. Dušan Nastasijević („jugo”) 26:03,405, 5. Marko Pavlićević („jugo”) 2:09,562, 6. Miloš Borovčanin („jugo”) 26:09,640, 7. Mirko Jakovljević („jugo”) 26:28,534, 8. Dušan Janković („jugo”) 26:39,422, 9. Đorđe Ristić („jugo”) 26:39,601, 10. Đorđe Milošević („jugo”) 26:40,207, 11. Predrag Bugarčić („jugo”) 26:57,179.

Prva divizija – klasa 1: 1. Marko Savković („jugo”) 27:45,112, 2. Boban Slavković („jugo”) 28:07,976, 3. Nemanja Luković („jugo”) 28:15,608, 4. Stefan Đurović (junior, „jugo”) 28:16,632, 5. Vladimir Sretenović („jugo”) 28:16,848, 6. Mateja Nikolić (junior, „jugo”) 28:21,914, 7. Nikola Mišić (junior, „jugo”) 29:14,922, 8. Jovan Perunović („jugo”) 29:37,729, 9. Nebojša Petković („jugo”) dva kruga zaostatka, 10. Aleksandar Marković („jugo”) -12 krugova zaostatka, 11. Kristijan Dulović („jugo”) -14 krugova zaostatka.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *