MENI
Photo_Bogdan_Kosanovic_0010

Zlatibor za finale enduro šampionata MS Srbije

Xross Hard Enduro Reli Zlatibor 2021 c

Joža Norbert zadržao vodeću poziciju

Xross Hard Enduro Reli Zlatibor 2021 d

24. 09. 2021. Comments (0) Views: 1120 Motociklizam

Joža Norbert najbrži vozač prvog dana na Zlatiboru

Prvi ikada Xross Hard Enduro Reli startovao je u petak. Reli je okupio oko 90 vozača iz evropskih zemalja, a oni su se prvog dana suočili sa prelepim ali izazovnim terenom na Zlatiboru. Rumunski vozač Joža Norbert bio je najbrži prvog dana takmičenja.

Sedmo izdanje Xross Challenge trke donelo je brojne izmene. Od hard enduro trke ovaj događaj je prerastao u hard enduro reli koji se vozi na tri planine. Dom relija je sada Zlatibor, pa su vozači prvog dana takmičenja vozili po prelepim ali teškim terenima ove planine.

Blizu 90 vozača startovalo je trku, podeljeni u tri kategorije, baš kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama. Na trasi dugoj 100km prolazili su kroz divne predele, poljane i šume, ali i kroz potoke, strme uzbrdice i nizbrdice. Reli format dozvolio im je da na veznim deonicama uživaju u enduro vožnji neopterećeni merenjem vremena. Takođe, imali su Servis Zonu u kojoj su mogli da dođu do daha i eventualno urade sitne popravke na motorciklima, pre nego što se upuste u drugi deo relija.

Joža Norbert iz Rumunije bio je najbrži među vozačima PRO kategorije i prošao je prvi kroz cilj. Trku je završio za jedan sat i 59 minuta.

“Bio je ovo dobar trkački dan, ne previše zahtevan. Pravi dan za uživanje u vožnji i jedva čekam da vozim sutra. Ovo je moj prvi put na Xross trci, čuo sam da ima puno kamenitih predela zato što je u planini, i to je dosta drugačije od onoga što vozim u mojoj zemlji. Ali mogao bih da uporedim teren sa onim na Sea to Sky trci. Dve zasebne uzbrdice koje smo danas vozili su bile moj omiljeni segment sa današnjeg dana” – rekao je Joža nakon trke.

Iza njega su bili Toni Mulec iz Slovenije i Žolt Varga iz Rumunije.

“Bio sam bolestan nedelju dana pre trke, i nisam imao dobar osećaj i flow na početku vožnje. Iako sam startovao prvi napravio sam veliku grešku i slomio kvačilo. Tako da sam prvo to morao da zamenim, ali me je to koštalo prednosti i svi su prošli ispred mene. Morao samo da nađem svoj ritam, mučio sam se malo, ali verujem da će sutra biti bolje. Takođe sam se izgubio nekoliko puta, ali učim. Ovo je moj prvi put na Xross trci i nemamo puno iskustva sa navigacijom, ali zadovoljan sam procesom” – rekao je Mulec.

Markus Fasching iz Austrije je takođe vozio u PRO klasi, ali je on već dobro upoznat sa terenima na Xross trkama.

“Vreme je bilo sjajno, kada smo ustali bilo je dva stepena, a vozili smo na 17, to su savršeni uslovi za vožnju. Dan je bio malo brz za mene, bilo je nekih delova pored reka koji su mi bili vrlo izazovni i teški. Jedan segment izgleda bukvalno kao mali vodopad, veoma, veoma, veoma je klizav a tu morate da stisnete gas kada vozite” – podelio je Markus svoje impresije.

Marko Petelin, Robert Kordez i Jozef Sepo Sutner bili su najbrži u EXPERT klasi, dok su među HOBBY vozačima prva tri mesta pripala Martinu Lindtneru, Bostjanu Sturmu i Iztoku Poljaku.

“Staza je bila veoma dobra, malo zeznuta, ali je vreme bilo lepo i uživali smo u vožnji” – prokomentarisao je kratko Lindtner kada je došao na cilj.

Drugog dana relija, u subotu, vozači će voziti sa Zlatibora na Taru, a potom nazad na Zlatibor.

Prvog dana relija, u popodnevnim časovima, u centru Zlatibora održan je Akrapovič Giveawaz. Dvojica vozača, čiji su brojevi izvučeni iz šešira, dobili su štender za motor i jaknu od naših partnera Akrapovič.

Preuzeto: Xross-team.com

Foto: Todor Stamenković

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *