MENI
Volvo cars 2019 results

Uspeh SUV vozila donosi Volvou šesti uzastopni rekord prodaje...

Opel-Insignia-GSi

Opel Insignia GSi debituje na Salonu automobila u Briselu

bosch_kamera_ai_resized

10. 01. 2020. Comments (0) Views: 1047 Bezbednost, Industrija

Bosch upotpunio portfolio senzora za autonomnu vožnju

Lidar dalekog dometa dopunjuje radar i kameru
 Harald Kreger: „Ispunjavajući nedostatke u oblasti senzora, Bosch omogućava da autonomna vožnja, na prvom mestu, postane održiva mogućnost.“
 Bosch tehnologija pokriva sve varijante primene autonomne vožnje.
 Bosch lidar velikog dometa biće prvo rešenje pogodno za automobilsku primenu.

Dobre stvari dolaze u trojstvu – a autonomna vožnja nije izuzetak. Pre nego što autonomna vožnja bude mogla da postane stvarnost, potreban je princip trećeg senzora, pored kamere i radara. Upravo iz ovog razloga Bosch priprema lidar senzore velikog dometa za proizvodnju – prvi lidar sistem (za uočavanje i utvrđivanje dometa svetlosti) koji je pogodan za primenu u automobilskoj industriji. Ova tehnologija za merenje udaljenosti na bazi lasera nezamenljiva je za funkcije vožnje na nivoima 3 do 5 SAE. Novi senzor kompanije Bosch pokriće i velike i male razdaljine – i na auto-putevima i u gradu. Koristeći ekonomiju obima, Bosch želi da smanji cenu sofisticirane tehnologije i učini je pogodnom za masovno tržište. „Ispunjavajući nedostatke u oblasti senzora, Bosch omogućava da autonomna vožnja, na prvom mestu, postane održiva mogućnost“, kaže član upravnog odbora Harald Kreger.

Bosch tehnologija je spremna za sve situacije u autonomnoj vožnji

Samo paralelno angažovanje principa tri senzora obezbeđuje maksimalnu sigurnost autonomne vožnje koja je u upotrebi. To su potvrdile i analize kompanije Bosch jer su programeri ispitali sve slučajeve primene funkcija autonomne vožnje – od pomoći na auto-putu do kompletno autonomne vožnje u gradovima. Recimo, ukoliko se na raskrsnici motocikl velikom brzinom približava autonomnom vozilu, pored kamere i radara, potreban je i lidar kako bi se omogućilo da se dvotočkaš bezbedno opazi. U tom slučaju, radar može imati poteškoća da detektuje usku siluetu i plastične delove konstrukcije motora. Pored toga, snažna svetla uperena u kameru uvek mogu da je zaslepe. Zato postoji potreba za radarom, kamerom i lidarom jer te tri tehnologije savršeno upotpunjuju jedna drugu i pružaju pouzdane informacije u svakoj situaciji tokom vožnje.

motiv_pkw_automated_rgb_16x9_resized

motiv_pkw_automated_rgb_16x9_resized

Lidar predstavlja važan element u autonomnoj vožnji Laser možemo smatrati trećim okom: u lidar sistemima, senzor emituje laserske impulse i hvata svetlost lasera koja se rasipa. Sistem onda izračunava udaljenosti na osnovu izmerenog vremena koje je potrebno da se svetlost odbije. Lidar nudi veoma visoku rezoluciju, uz veliki domet i široko vidno polje. Rezultat toga je da alat za merenje razdaljine na bazi lasera može pouzdano da detektuje predmete koji nisu od metala na velikim udaljenostima, recimo kamenje na putu. To znači da ima dovoljno vremena za manevrisanje u vožnji, poput kočenja ili skretanja. Primena lidara u vozilima istovremeno izlaže komponente sistema lidara kao što su detektor i laser mnogim naporima – prvenstveno u pogledu toplotnog otpora i pouzdanosti tokom čitavog veka upotrebe vozila. Pošto Bosch može da se osloni na svoju stručnost u oblasti senzora i praktična znanja i iskustva sa sistemima u oblasti tehnologije radara i kamere prilikom razvoja lidara, kompanija može obezbediti da se sve tri tehnologije uklapaju jedna sa drugom. „Želimo da učinimo autonomnu vožnju bezbednom, pogodnom i fascinantnom. Tako ćemo dati presudan doprinos mobilnosti budućnosti“, kaže Kreger. Lidar velikog dometa kompanije Bosch ne samo da će ispunjavati sve zahteve u pogledu bezbednosti autonomne vožnje već će i omogućiti proizvođačima automobila da efikasno integrišu tehnologiju u širok spektar tipova vozila u budućnosti.

Veštačka inteligencija čini sisteme za pomoć vozaču još bezbednijim

Bosch je lider u inovacijama u oblasti tehnologije senzora za sisteme za pomoć vozaču i autonomnu vožnju. Kompanija već dugi niz godina samostalno razvija i proizvodi milione ultrazvučnih, radarskih senzora i senzora za kamere. Tokom 2019. godine prodaja kompanije Bosch u oblasti sistema za pomoć vozaču je porasla za 12 procenata, na oko 2 milijarde evra. Ti sistemi za pomoć vozaču krče put za autonomnu vožnju. Nedavno su inženjeri kompanije Bosch uspeli da tehnologiju kamera koje se koriste u automobilima podignu na novi nivo unapređujući ih veštačkom inteligencijom. Tehnologija kamere detektuje predmete, kategoriše ih u klase kao što su vozila, pešaci ili bicikli i meri njihovo kretanje. U zagušenom gradskom saobraćaju, kamera takođe može da prepozna delimično zaklonjena ili prelazeća vozila, pešake i bicikliste brzo i pouzdano. To omogućava da, ako postoji potreba, vozilo pokrene upozorenje ili manevar kočenja u slučaju opasnosti. Inženjeri kompanije Bosch takođe stalno usavršavaju radarsku tehnologiju. Poslednja generacija radarskih senzora kompanije Bosch je još bolja u snimanju okruženja vozila – čak i u uslovima lošeg vremena ili svetla. Njihov veći domet detekcije, širok otvor i velika ugaona odvojivost predstavljaju osnovu za ovaj poboljšani učinak.

„Fotografija: Bosch”.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *