MENI
Toyota GR Yaris 2

Gazoo racing širi ponudu sportskih automobila

Nenad Buha, menadžer prodaje Opel Srbija

Šesta generacija Opel Corse stigla je u Srbiju!

11. 12. 2019. Comments (0) Views: 2196 Bezbednost, Industrija, Renault

Učenici XIV beogradske gimnazije finalisti međunarodnog Renault takmičenja „Tvoja ideja, tvoja inicijativa“ 2018/2019

• XIV beogradske gimnazije je jedna od 79 škola širom sveta koje su učestvovale u takmičenju „Tvoja ideja, tvoja inicijativa 2018/2019“ koje već tradicionalno organizuje Renault, i njihov projekat „Bezbednost na putu za sve“ je izabran kao jedan od najuspešnijih

U realizaciji projekta učestvovalo je preko 30 učenika, a inicijator ideje je bila profesorka engleskog jezika Marija Dragnić. Nakon istraživanja koje su sproveli na nekoliko načina, preko analize rezultata online ankete, terenskog foto-istraživanja, do razmene ličnih iskustava koja se tiču najfrekventnijih nepropisnih ponašanja učesnika u saobraćaju, uspeli su da prepoznaju probleme i njima su se detaljnjije pozabave.

Identifikovanim pitanjima neodgovornog ponašanja u saobraćaju bavili su se iz različitih perspektiva, markiranjem pomenutih problema kroz pisanu reč, izradu edukativnih crteža, postera i video-a, kao i kroz komponovanje pesme sa poučnim tekstom. Svi materijali koji su nastali kao proizvod njihovog posvećenog rada mogu se naći na njihovom blogu https://roadsafetyforallxiv.wordpress.com/2019/05/11/o-projektu/.

Za kompaniju Renault bezbednost je na prvom mestu kako kada je konstruisanje automobila u pitanju, tako i kada je reč o bezbednom učestvovanju dece i tinejdžera u saobraćaju.

XIV beogradska gimnazija - Tvoja Ideja Tvoja Inicijativa 2

XIV beogradska gimnazija – Tvoja Ideja Tvoja Inicijativa 2

Još 2000.godine Renault je pokrenuo međunarodni vaspitno-edukativni program koji sprovodi u dvadeset zemalja u svetu, kao potporu globalnom projekta UN-a „Dekada akcije za bezbednost na putevima 2011–2020.“. Program je namenjen podsticanju dece i mladih na sigurno učestvovanje u saobraćaju, a sprovodi se kroz dva pravca delovanja:

• „Put i ja“ namenjen edukaciji dece uzrasta 7-11 godina o osnovnim pojmovima vezano za bezbednost saobraćaja. Program je medjunarodnog karaktera i u Srbiji se sprovodi već treću godinu za redom u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbednost saobraćaja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kroz ovu edukaciju je do sada prošlo preko 60000 mališana širom Srbije.
• „Tvoja ideja, tvoja inicijativa“ je program namenjen adolescentima uzrasta od 12 do 17 godina. Kroz ovaj program, učenici razvijaju svest o bezbednosti na putu i uče kako da postanu aktivni građani sposobni da iniciraju promene. U okviru ovog programa se svake godine organizuje međunarodno takmičenje za srednjoškolce pod nazivom „Tvoja ideja, tvoja inicijativa“ koje podstiče nastavnike da zajedno sa svojim učenicima učestvuju, kroz realizovanje projekta grupne nastave koristeći metodologiju programa.

Projekat „Bezbednost na putu za sve“ učenici XIV beogradske gimnazije su inicirali kao mladi, ali savesni građani, sa željom da podignu svest sugrađana o važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju, i tako doprinesu većoj sigurnosti svih ljudi na ulicama u okviru naše zajednice. Ovom akcijom su se pridružili globalnoj kampanji sa istim ciljem na širem planu koji sprovodi Renault. Kao nagradu za svoj projekat koji je Renault-a ocenio kao jedan od najuspešnijih ove godine, nagradjeni su tabletom Samsung Galaxy Tab A 2019.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *