MENI

Potpuno novi Nissan JUKE menja pogled na kompaktne crossovere

TNGA_B_1

Toyota uvodi TNGA u manje automobile s novom GA-B...

5. 09. 2019. Comments (0) Views: 329 Industrija, Renault

Renault Clio V generacije obnova ikone i nastavak sage

Renault predstavlja potpuno novi CLIO, petu generaciju ikone automobilskog sveta prodate u oko 15 miliona primeraka. Prvi CLIO predstavljen je 1990. i postao je jedan od najprodavanijih modela Grupe Renault širom sveta. CLIO je najpopularniji automobil u Francuskoj, a na vrhu B segmenta u Evropi nalazi se od 2013. CLIO ostvaruje neverovatne uspehe u prodaji, koja beleži snažan rast između 2012. i 2018.

Ocena od pet zvezdica na Euro NCAP testu je potvrda Cliovog statusa savršeno sigurnog vozila prilagođenog novom dobu. Dinamičnost, upravljivost i vrhunski kvalitet dizajna i proizvodnih procesa obezbedili su mu status najboljeg Renaulta CLIO do sada.
Potpuno novi CLIO je još moderniji i sportskiji, a zadržao je DNK kome duguje uspeh u zadnjih gotovo 30 godina. Razvijen je imajući na umu prednosti svake od prethodnih četiri generacija te njime započinje novo, dugo očekivano poglavlje ove uspešne priče.

Reno Clio V generacije 3

Reno Clio V generacije 3

 Kao i CLIO I, „ima sve što i veliki”. Baš poput tog modela predstavljenog 1990., potpuno novi CLIO opremljen je tehnologijama iz vozila višeg klase, kao što su Mégane i Espace.
 Od Clija II preuzeo je izuzetno visoke standarde kada je reč o prostranosti i udobnosti.
 Kao i CLIO III, dovodi nas u novu eru po pitanju utiska kvaliteta.
 Od Clija IV nasledeo je snažan dizajn koji je poslužio kao nadahnuće za celu Renaultovu paletu i postao istinski simbol.

Potpuno novi CLIO dizajniran je po načelu „evolucije i revolucije” te piše nova pravila zrelijim dizajnom karoserije i sasvim preuređenom unutrašnjošću. Isklesane linije i odvažniji prednji kraj daju novom Cliju nov život i savremen izgled, ali on istovremeno zadržava prepoznatljivost iako je sastavljen od sasvim novih elemenata. U unutrašnjosti je revolucija odmah vidljiva. Redizajnirana unutrašnjost nadahnuta je višom klasom, kako u smislu utiska kvaliteta, tako i u smislu dostupne tehnologije. Te prednosti koriste svim vozačima jer im donose veći stepen praktičnosti i jednostavnosti upotrebe.

Reno Clio V generacije 2

Reno Clio V generacije 2

„CLIO pete generacije za nas je izuzetno važan jer je reč o najprodavanijem automobilu ovog segmenta i drugom najprodavanijem automobilu uopšte u Evropi. CLIO je ikona, a u najnovijem modelu preuzete su sve najbolje karakteristike prethodnih generacija. Spoljašnji dizajn Clija IV odmah je oduševio kupce, a oduševljava ih i danas, pa smo odlučili da zadržimo ovaj DNK, ali novom modelu dodamo još malo savremenosti i elegancije. U unutrašnjosti se odvila prava revolucija i znatno su povećani utisak kvaliteta, prefinjenosti i tehnologija. Ovo je najbolji CLIO do sada.” Laurens van den Acker, viši potpredsednik, odeljenje za dizajn

Potpuno novi CLIO predvodi strateški plan Grupe Renault, „Drive the Future (2017.–2022.)”. Plan je predstavljen u jesen 2017. i ima tri glavna cilja:
 Električna energija: do kraja plana Grupa Renault u svojoj paleti će nuditi 12 modela na električni pogon. Potpuno novi CLIO će biti prvi od njih sa svojim E-Tech hibridnim motorom utemeljenim na tehnologiji koju je razvio Renault.
 Povezanost: takođe do kraja plana, društvo želi da postigne 100 % kad je reč o povezanim vozilima na ključnim tržištima. Potpuno novi CLIO te napore najbolje pokazuje svojim povezanim multimedijalnim sistemom koji su zajedničkim snagama razvili Renault, Nissan i Mitsubishi.
 Autonomija: do kraja plana Grupa Renault će na tržište staviti 15 modela opremljenih tehnologijom za autonomnu vožnju.

Reno Clio V generacije 1

Reno Clio V generacije 1

Potpuno novi CLIO će biti predvodnik u tome jer će sistemi za pomoć u vožnji koji dovode do autonomne vožnje biti dostupni u gradskom automobilu.

Potpuno novi CLIO je srce strategije usmerene na jačanje sinergije u Alijansi. Ta strategija zasniva se na razvoju deljenih tehnologija i upotrebi novih platformi, kao što je CMF-B platforma, na kojoj je potpuno novi CLIO prvi izrađeni model, i njena nova električna i elektronska arhitektura. Tako se platformi mogu dodati najnovije tehnologije da bi se odgovorilo na nove zahteve tržišta.
Kao predvodnik nove generacije modela Renault, potpuno novi CLIO dostupan je i u novoj R.S. Line verziji, nadahnutoj linijom Renault Sport, kao i sa potpisom „INITIALE PARIS” čiji je dizajn krenuo u novom smeru.

Potpuno novi Renault CLIO započinje revoluciju u unutrašnjosti

Lako je to primetiti. Utisak kvaliteta i ergonomske karakteristike vozačevog položaja bili su prioriteti za timove dizajnera unutrašnjosti novog Clija. Utisak kvaliteta u kabini poprima sasvim novu dimenziju zahvaljujući materijalima vrhunskog kvaliteta, mekim oblogama instrument table, umetaka u vratima i okvira središnje konzole kao i pomno dizajniranim elementima. Dizajn je kompaktniji kako bi se osiguralo više prostora i uključilo više tehnologija, što znači da je nova „pametna kabina” novog Clija potpuno prilagodjena vozaču. Oblik talasa doprinosi utisku širine. Opremljen je najširim ekranima u segmentu i pruža izuzetno savremena ergonomska rešenja za još bolje iskustvo u vožnji. U potpuno novom Cliju široko su dostupne i inovacije jedinstvene za segment, kao što je električna kočnica za parkiranje koja je posebno korisna u gradskoj vožnji.

Multimedijalni ekran

Ključan deo pametne kabine je 9,3-inčni ekran multimedijalnog sistema (dva puta veći od 7-inčne verzije), najveći u nekom Renaultovu modelu do sada. Vertikalni i blago zakrivljeni tablet inspirisan je onime iz modela Espace i vizuelno povećava instrument tablu, daje kabini savremeniji izgled i poboljšava preglednost ekrana. Ekran je okrenut prema vozaču i uključuje novi povezani sistem Renault EASY LINK a putem njega su dostupne sve multimedijalne karakteristike i navigacija, kao i MULTI-SENSE postavke i sve to je neverovatno jednostavno za upotrebu.

Reno Clio R.S. Line

Reno Clio R.S. Line

Digitalni brojač

Po prvi put je potpuno potpuno novi CLIO opremljen digitalnim ekranom umesto tradicionalnog analognog. Ova tehnologija je direktno preuzeta iz luksuznijih segmenata. Veličine od 7 do 10 inča, ovaj TFT ekran se može upotrebiti za izuzetno intuitivno prilagodjavanje iskustva vožnje. Verzija od 10 inča uključuje i GPS navigaciju na ekranu. Dva ekrana dijagonale 9,3 odnosno 10 inča,su najveći ekrani u segmentu potpuno novog Renault CLIO-a.

Instrument tabla

Posebna pažnja je posvećena kvaitetu sasvim redizajnirane instrument table potpuno novog Clija. Podeljena je u tri dela: gornji deo obložen penastim materijalom, obložen i prilagodljiv središnji deo a zatim i donji deo koji sadrži funkcionalne komponente kao što je pretinac za rukavice. Oblik instrument table nalikuje talasu i vizuelno proširuje kabinu. Tom utisku dodatno doprinosi vodoravni oblik središnjih i bočnih ventilacionih otvora. Ispod središnjeg ekrana posebna pažnja je posvećena ergonomskim karakteritikama pa „klavirske“ tipke i komande za direktan pristup klima-uređaju olakšavaju upotrebu vozaču.

Upravljač

Novi, prefinjeniji upravljač je kompaktnijeg dizajna zahvaljujući kompaktnijem vazdušnom jastuku nego u prethodnom modelu, što poboljšava preglednost za vozača. Opremljen je i naslonom za palac i širim obručem pa ga je ugodno i držati. Nove osvetljene komande i detalji od mat hroma doprinose povećanju utiska kvaliteta.

Središnja konzola

Središnja konzola je još jedan ključan element pametne kabine potpuno novog Clija. Postavljena je više kako bi se poboljšala ergonomija, a ručica menjača je kraća pa je prirodnije i udobnije držati je i služiti se njome. Obložena središnja konzola se može prilagođavati u zavisnosti od dizajna u unutrašnjosti, a na spoljašnjem rubu je posebno osvetljenje. Izuzetno praktična rešenja za odlaganje ugrađena u donji deo konzole olakšavaju život putnicima, a među njima je i prostor za bežično punjenje pametnog telefona.

Sedišta

Sedišta u potpuno novom Cliju obično se mogu videti u luksuznijim modelima. Pružaju bolju potporu zahvaljujući dužem sedištu i obuhvatajućem obliku. Njihova polutvrda školjka znatno poboljšava prostor za kolena za putnike u zadnjem delu vozila, dok novi, tanji nasloni za glavu u obliku zareza poboljšavaju vidljivost u zadnjem delu i putnicima na zadnjoj klupi daju utisak veće prostranosti. Posebna pažnja je posvećena odabiru materijala, kao i za instrument tablu. Stoga i to doprinosi boljem utisku kvaliteta u unutrašnjosti. Poboljšane su i ergonomske karakteristike sedišta pa ih je lakše upotrebljavati zahvaljujući jednostavnijim komandama.

Obloge vrata

Obloge vrata potpuno novog Clija su isto tako dostupne u mekanoj verziji jedinstvenoj za segment. Elementi na oblogama vrata mogu, baš kao i naslon za ruku, postati upečatljiviji izborom nekog od dizajnerskih rešenja. Ovi elementi su opremljeni i mekim, indirektnim i blagim ambijentalnim osvetljenjem.

Personalizacija

Vlasnici novog Clija mogu automobil u potpunosti prilagoditi sebi zahvaljujući brojnim paketima za personalizaciju, mogu odlučivati o izgledu središnje konzole, instrument table, obloga vrata, upravljača i naslona za ruku. Kupci mogu birati između čak osam različitih dizajnerskih rešenja za unutrašnjost kao i da iskoriste inovativnu ponudu za personalizaciju posebnim bojama linije koja prolazi od ventilacionih otvora celom dužinom instrument table. Potpuno novi CLIO dostupan je i sa ambijentalnim osvetljenjem u osam različitih boja.

 • Reno Clio V generacije cenovnik
  Reno Clio V generacije cenovnik
 • Reno Clio V generacije novinari u poseti fabrici
  Reno Clio V generacije novinari u poseti fabrici
 • Reno Clio V generacije proces proizvodnje 1
  Reno Clio V generacije proces proizvodnje 1
 • Reno Clio V generacije proces proizvodnje
  Reno Clio V generacije proces proizvodnje
 • Reno Clio V generacije Revoz fabrika Novo Mesto
  Reno Clio V generacije Revoz fabrika Novo Mesto
 • Reno Clio V generacije
  Reno Clio V generacije

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *