MENI

Bosch produžava radni vek baterijama električnih vozila

Posebno razvijenim električnim vozilom za unapređenje mobilnosti, Toyota podržava...

automatisierter_parkservice_daimler_bosch-2_resizedautomatisierter_parkservice_daimler_bosch-2_resized

25. 07. 2019. Comments (0) Views: 402 Bezbednost, Industrija

Prvi na svetu: Bosch i Daimler dobili odobrenje za parkiranje bez vozača i bez nadzora ljudi

 Usluga autonomnog parkiranja je prva potpuno autonomna usluga parkiranja bez vozača (SAE nivo 4)1 koju će odobriti državni organi.
 Sistem koji će se svakodnevno koristiti u parking garaži muzeja kompanije Mercedes-Benz.
 Sistem autonomnog parkiranja preuzima i vraća vozilo kompletno nezavisno.
 Bosch obezbeđuje infrastrukturu, a Daimler automobilsku tehnologiju.
 Specijalna dozvola koju je izdao regionalni administrativni državni organ u Štutgartu, u tesnoj saradnji sa državnim ministarstvom prevoza savezne države Baden-Virtemberg nakon procene TÜV Rheinland.

Bosch i Daimler su napravili prekretnicu na putu ka autonomnoj vožnji: dve kompanije sada su dobile odobrenje relevantnih državnih organa u Baden-Virtembergu za njihov sistem autonomnog parkiranja u parking garaži Mercedes-Benz muzeja u Štutgartu. Usluzi autonomnog parkiranja pristupa se putem aplikacije na pametnom telefonu i nije potreban pomoćni vozač. To je čini prvom na svetu kompletno autonomnom funkcijom parkiranja bez vozača SAE nivoa 41 koja će biti zvanično odobrena za svakodnevnu upotrebu.

„Ova odluka državnih organa pokazuje da su inovacije kao što je autonomna usluga parkiranja moguće prvo u Nemačkoj“, kaže dr Markus Hejn, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. „Vožnja i parking bez vozača jesu važni elementi mobilnosti sutrašnjice. Sistem autonomnog parkiranja pokazuje upravo koliko smo već daleko odmakli na ovom putu razvoja.“

Pametna garaža za autonomno parkiranje

Pametna garaža za autonomno parkiranje

„Ovo odobrenje državnih organa Baden-Virtemberga predstavlja presedan za dobijanje odobrenja za uslugu parkiranja u parking garažama širom sveta u budućnosti“, kaže dr Mihael Hafner, rukovodilac sektora za pogonske tehnologije i autonomnu vožnju u kompaniji Daimler AG. „Pošto smo pionir u autonomnoj vožnji, naši projekti popločavaju stazu za to da usluga autonomnog parkiranja postane deo serijske proizvodnje u budućnosti.“

Igraju na sigurno: dva partnera sa zajedničkim ciljem

Od samog početka prioritet kompanija Bosch i Daimler za uslugu parkiranja bez vozača bila je bezbednost. Pošto još ne postoji zvaničan proces odobravanja funkcija autonomne vožnje za koju nije potreban vozač, lokalne vlasti – regionalni administrativni državni organ u Štutgartu i državno ministarstvo prevoza savezne države Baden-Virtemberg – od samog početka su nadgledale projekat zajedno sa stručnjacima iz nemačkog sertifikacionog tela TÜV Rheinland. Njihov cilj bio je da se proceni radna bezbednost automobilske tehnologije i tehnologije koja se primenjuje u parking garažama.

Rezultat je sveobuhvatan koncept bezbednosti sa odgovarajućim kriterijumima testiranja i odobravanja koji se mogu primeniti i van granica ovog pilot projekta. Osobe koje razvijaju proizvode u konceptu su definisale kako vozilo bez vozača detektuje pešake i druge automobile na svom putu i kako se pouzdano zaustavlja kada naiđe na prepreku. Oni su takođe predvideli sigurne puteve komunikacije između svih komponenata sistema i preduzeli korake da osiguraju pouzdanu aktivaciju manevrisanja na parkingu.

aplikacija za parkiranje

aplikacija za parkiranje

Tehnologija u osnovi parkiranja bez vozača

Ulaz u parking garažu, izlaz iz garaže i slanje kola na mesto za parking samo dodirom ekrana pametnog telefona – za uslugu autonomnog parkiranja nije potreban vozač. Kada vozač izađe iz parking garaže kako bi obavio svoje poslove, auto se sam odveze na određeno mesto i parkira. Kasnije se kola vraćaju na dogovoreno mesto na identičan način. Ovaj proces oslanja se na kombinaciju pametne strukture u parking garaži kompanije Bosch i automobilske tehnologije kompanije Mercedes-Benz. Senzori kompanije Bosch u parkinggaraži prate koridor za vožnju i njegovo okruženje i pružaju informacije koje su potrebne za usmeravanje vozila. Tehnologija u automobilu pretvara komande iz infrastrukture u manevre u vožnji. Na taj način kola se čak mogu voziti i preko rampi kako bi prelazila sa jednog na drugi nivo parking garaže. Ukoliko infrastrukturni senzori detektuju prepreku, vozilo se zaustavlja na vreme.

Prekretnice u projektu

Bosch i Daimler počeli su sa razvojem potpuno autonomnog parkiranja bez vozača 2015, a u leto 2017. pilot rešenje u parking garaži Muzeja Mercedes- Benz u Štutgartu postiglo je važnu prekretnicu: usluga autonomnog parkiranja u realnim uslovima, bez vozača i sa vozačima za volanom, po prvi put je predstavljena javnosti. Nakon ove premijere usledila je faza intenzivnog testiranja i pokretanja. Od 2018. godine posetioci muzeja mogu da koriste uslugu parkiranja u pratnji obučenog osoblja za bezbednost, i da razmenjuju svoja
iskustva. Jedan aspekt pilot-projekta odnosio se na testiranje koncepta osvetljenja na vozilima. Tirkizna svetla ukazuju na to da je vozilo u režimu autonomne vožnje i obaveštava prolaznike i druge korisnike puta da vozilo samostalno vozi. Podaci iz ovih testova obuhvaćeni su nedavno objavljenim SAE standardom 3134. Sledeća velika prekretnica za Bosch i Daimler jeste dobijanje finalnog odobrenja od državnih organa: uskoro će zainteresovane strane moći uživo da isprobaju kako svakodnevno funkcioniše inovativna usluga parkiranja u
parking garaži Muzeja Mercedes-Benz bez dodatnog nadzora pomoćnog vozača.

“Bosch fotografija”.

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *