MENI
Nojvil - Glisol hyundai i 20

Bez promene u vrhu posle subotnjih okršaja

Tanak po tankom ledu do debelog uspeha

Sebastijan Ožije Monte Karlo 2019

27. 01. 2019. Comments (0) Views: 330 Autosport, Reli

Ožije najbrži na startu sezone

U trilier završnici na 87. Monte Karlo reliju kojim je zvanično počelo sezona svetskog šampionata u najatraktivnoj disciplini auto sporta, slavila je posada koja sačuvala pneumatike za finalni brzinac

Premijerno takmičenje Svetskog reli šampionata (WRC) 87. Monte Karlo pripao je posadi Sebastijan Ožije – Žilien Ingrasia za volanom sitroena C3. Ožije aktulni šampion sveta slavio je šesti put uzastopno na takmičenju koje organizuje auto klub Kneževine Monako i na najbolji način najvio pohod na sedmu uzastopnu titulu. Franuski Alpi najviše su prijali francuskom vozaču Ožijeu i proizvođaču sitroenu.

Žilijen Ingrasija i Sebastijan Ožije Monte Karlo 2019

Žilijen Ingrasija i Sebastijan Ožije Monte Karlo 2019

Uoči starta finalnog brzinskog ispita Ožije je imao četiri deseta dela sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu posadu iz Belgije Novil – Gilsoul u hjundaiju i 20. Belgijanci su bili najbrži na pretposlednjem 15. specijalu i tako finali brzinski ispit učinili maksimalno neizvestnim i uzbudljivim, ali biće da su tom prilikom prilično potrošili pneumatike, pa su morali da se zadovolje drugim mestom sa zaostatkom od 2,2 sekunde u odnosu na pobedničku posadu, što je rekordno malo kašnjenje kada je reli Monte Karlo u pitanju.

Treće mesto pripalo je posadi iz Estonije Ot Tanak – Martin Jarveoja u tojoti jaris, koja se dobrano pomučila da se domogne najnižeg stepenika na pobedničkom podijumu posle četiri dana takmičenja. Estonci su bili najbrži na sedam od 16 specijalnih ispita, čime su jasno stavili do znanja konkurenciji da će do kraja WRC sezone morati ozbiljno da obrate pažnju na njh.

Majstor za čuvanje guma bio je Kris Mik u tojoti jaris koji je na poslednjem brzincu ostvario najbolje vreme i osvojio pet dragocenih bodova. Najbrži ford vozio je Grinsmit, ali valja naglasiti da je specifikacije WRC2PRO.

Švedska je domaćin drugog takmičenje sezone koje će se održati od 14. do 17. februara.

Plasman Monte Karlo relija

1. S. Ožije – Ž. Ingrasia sitroen C3 3:21’15.9, 2. T. Novil – N. Gilsoul hjundai i 20 + 2,2, 3. O. Tanak – M. Jarveoja tojota jaris + 2’15.2, 4. S. Loeb – D. Elena hjundai i 20 + 2’28.2, 5. J. M. Latvala – M. Antila tojota jaris + 2’29.9, 6. K. Mik – S. Maršal tojota jaris + 5’36.2

foto: Z. Pošćić

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *