MENI
Jovan Lazarević Muđelo

Dvostruki trijumf Jovana Lazarevića na Muđelu

Bitna raskrsnica u Deliblatskoj peščari

Dominacija posade Kocić – Ćirić u Deliblatskoj peščari

5. 11. 2018. Comments (0) Views: 939 Autosport, Offroad

Andrićima Trofej Beograda terenskih vozila

Sportski auto moto savez Beograda pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda održao je tradicionalno takmičenje Trofej Beograda 2018 u disciplini reli teresnkih vozila. Posle dva dana i ukupno pet ispita najbolji su bili sin i otac Đorđe i Dejan Andrić za volanom Lend rovera i zasluženo su slavili.

Trofej Beograda 2018 I S Leštane

Trofej Beograda 2018 I S Leštane

Samo bod manje imale su dve sestre u moćnom Džip vrengleru Jovana i Andrijana Mrdak, koje su imale nesebičnu pomoć i podršku roditelja mame Dragene i oca Jovana. Treće mesto dele dve posade u mešovitom sastavu Milivoje Kocić – Darko Pantelić, odnosno Vladica Šljivić – Ivan Fišić. Kuriozitet 18. Trofeja Beograda leži u činjenci da su se za laskavi pehar praktično borile dve porodice i da se pobednik nije znao do poslednjeg trenutka, što je samo dodatno dalo na značaju takmičenja, koje je po rečima svih učesnika bilo vrlo zanimljivo, zahtevno ali i edukativno.

Trofej Beograda 2018 donji Kalemegdan start

Trofej Beograda 2018 donji Kalemegdan start

Radni naslov takmičenja glasio je u pohode dunavskim utvrđenjima. Shodno tome start je bio upriličen na donjem Kalemgadanu kod Nebojša kule, drugim rečima preko puta Velikog ratnog ostrva. Do sledeće stanice velikog utvrđenja u Smederevu, učesnike je put vodio preko moto kros staze u Leštanima, gde je odrađen ispit tačnosti. Idealno pripremljena staza bila je prava uvertira za dvodnevno takmičenje.

Trofej Beograda 2018 Smederevska tvrđava

Trofej Beograda 2018 Smederevska tvrđava

Druga stanica bila je srednjovekovno zdanje Despota Đurađa Brankovića jedno od većih utvrđenja u Evropi, koje je u trenutku gradnje za uzor imalo tadašnji Carigrad tačnije njegove bedeme. Tvrđava okružena Dunavom i Jezavom jedinstvena je u srpskoj srednjovekovnoj arhitekturi. Shodno tome učesnici su se sa dužnim poštovanjem poklonili senama slavnih predaka i produžili dalje.

Trofej Beograda 2018 Keltsko svetilište

Trofej Beograda 2018 Keltsko svetilište

Još jedno utvrđenje, mnogo manje po površini, ali od izuzetnog značaja na desnoj obali Dunava je Ram, koje su Turci krajem XV veka bedemima opasali sa topovskim otvorima. Inače mesto je naseljeno od praistorije, a tu su „vršljali“ Rimljani do dolaska Slovena, a onda su se Ugarska i Turska gledale kros topovske otvore. Veliku i nesebičnu pomoć učesnicima pružio je Ilija Jacanović, ljubitelj i poznavaoc Ramsko zatonjske peščare i čitavog kraja, koji je bio u ulozi vodiča. Karavan terenskih vozila proveo je kroz predele gde su obitavali Kelti i Rimljani i kroz peščaru „sproveo“ družinu preko brda opet do Dunava. Koliko je trasa bila zanimljiva ista je podvedena kao ispit spretnosti. Do isteka prvog dana ispred Zadruge u mestu Zatonje odrađena je disciplina šutiranje na male golove uz navijanje lokalnog stanovništva. Srebrno jezero bilo je mesto za večeru i konak.

Trofej Beograda 2018 Bunar Golubac

Trofej Beograda 2018 Bunar Golubac

Drugog dana na redu bila je Golubačka tvrđava gde je kažu stolovao Miloš Obilić, koja je takođe poznata po lagumima, ali po predanju i po troglavoj aždaji. Od Dunava put planinskih masiva karavan je predvodio Dragiša Adamović predsednik Džip kluba Golubac. Predivni tereni počev od Bunara gde su upriličeni ispiti pucanje iz praćke i vazdušnog pištolja, preko Tri lipe i Golog brda bili su hrana za oči i dušu svih učesnika. Vrlo domaćin poznatiji kao Gile potrudio se da učesnicima pored prirodnih lepota pokaže isposnicu Svetog Zosima koje ge je po predanju greškom u lovu ubio Miloš Obilić. Po logici stvari manastir Tumane je sledio osmah posle toga. Tačka je stavljena proglašenjem i prigodnim ručkom gde je serviran kačamak, vruća pogača, vlaški sir na žaru i seljačko meso, sve u duhu kraj tačnije M. Z. Snegotin.

Trofej Beograda 2018 Bunar Golubac

Trofej Beograda 2018 Bunar Golubac

Plasman
1. Đorđe i Dejan Andrić, 2. Jovana i Andrijana Mrdak, 3. Milivoje Kocić – Darko Pantelić, 3. Vladica Šljivić – Ivan Fišić, 5. Dejan i Vasilije Živković, 6. Dragan Ćirić – Milan Pupavac, 7. Dragiša Adamović – Radiša Tomašević, 8. Svetlana Budimir – Maja Pangerc…

Tagovi: , , , , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *