MENI
The new Nissan LEAF: the world's best-selling zero-emissions electric vehicle now most advanced and accessible on the planet

Najprodavaniji Nissan LEAF samo godinu dana od predstavljanja dobija...

alpine-a110-dans-la-r-gion-d-aix-en-provence

Renault, Alpine i Dacia otvaraju vrata posetiocima od 2....

12. 09. 2018. Comments (0) Views: 268 Industrija, Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz GLE SUV koji uspostavlja standard sada potpuno iznova osmišljen

Novi Mercedes-Benz GLE je prepun inovacija. Na primer, aktivni sistem ogibljenja E-ACTIVE BODY CONTROL koji je zasnovan na 48-voltnom električnom sistemu je prvi takav u svetu. U isto vreme pomoćni sistemi za vožnju su unapređeni za još jedan stepen aktivnim Stop-and-Go Assist sistemom. Unutrašnjost vozila je još prostranija I komfornija, sa trećim redom sedišta dostupnim na zahtev stranaka. Infotainment sistem, poseduje velike ekrane, kao i head-up prikaz u punom koloru rezolucije 720×240 piksela, pored svega navedenog tu je i novi MBUX Interior Assistant sistem, koji može prepoznati gestove rukama i šakama i pruža podršku za lakšu aktivaciju nameravane komande. Dizajn spoljašnjosti ne samo da odaje stav i snagu, već takođe postavlja nove standarde po pitanju aerodinamike u SUV segmentu. GLE dobija potpuno novu gamu motora prilikom uvođenja na tržište u prvom kvartalu 2019. Novi 4MATIC sistem osigurava izuzetnu agilnost i superiorne performanse van utabanog puta. Gledano šire u portfolio će biti dodata i plug-in hibrid varijanta sa izuzetno velikim dometom (na električni pogon). Cene za novi GLE će biti poznate na dan početka prodaje u kasnu jesen.

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

„Novi GLE nije samo komforniji na putu, već takođe pokazuje superiorne karakteristike van puta. Sama ova činjenica pokazuje našu odlučnost da utvrdimo i preuzmemo liderstvo u SUV segmentu,“ izjavio je Ola Källenius, odgovoran za korporativna istraživanja u Daimler AG-u kao i za razvoj i istraživanja u okviru Mercedes-Benz Cars grupacije. „Značajno više prostora u unutrašnjosti, novi koncept komandovanjem značajno prošireni i rafinisani pomoćni sistemi za vožnju, najbolja aerodinamika u segmentu, kompletno nova gama pokretača (motora) kao i brojne druge inovacije potvrđuju ovu želju.“

„GLE pokazuje klasičan Mercedes-Benz dizajn dok u isto vreme ostaje veran svojem karakteru off-roader-a,“ izjavio je Gorden Wagener, glavni dizajner u Daimler AG. „Svojim idiomom dizajna GLE savršeno otelotvoruje našu filozofiju dizajna „Senzualne čistoće“ (sensual purity), čime takođe predstavlja drugi postulat našeg dizajna „Moderni luksuz“ (modern luxury). Unutrašnjost GLE-a je posebno fascinantna usled kombinovanja luksuznog i elegantnog dizajna i digitalno-tehnološkog dizajna našeg MBUX sistema.“ Novi GLE ima najbolju aerodinamiku u svom segmentu sa vrednošću Cd od svega 0.29.

1997 Mercedes-Benz je zasnovao svoj premijum SUV brend uvođenjem na tržište M-Klase. Od jeseni 2015-te porodica ovog modela je promenila ime u GLE, čime je naglašeno pozicioniranje modela kao SUV-a u okviru modelne serije E-Klase. Trenutno Mercedes-Benz je uspešno predstavljen sa čak sedam modela SUV segmenta (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa). Novi Mercedes-Benz GLE će biti prezentovan po prvi put na Mondial de l’Automobil in Paris (4 do 14 Oktobar 2018). Model će u dilerstvima biti već početkom 2019 (USA i Evropa), kao i u proleće 2019-te u Kini. GLE se proizvodi u SAD-u, Alabama,Tuscaloosa.

D528362-The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

Pet najvažnijih inovacija na novom GLE-u:

• E-ACTIVE BODY CONTROL: Potpuno umrežen hidro pneumatski, 48-voltni sistem aktivnog ogibljenja koji se po prvi put koristi u kombinaciji sa takođe novo razvijenim vazdušnim oslanjanjem. Ovo je jedini sistem na tržištu na kome se opružne i prigušne sile mogu kontrolisati pojedinačno na svakom točku. Ovim je omogućena kontrola ne samo naginjanja vozila već i kontrola propinjanja i poniranja.
• Active Tailback Assist: ovaj pomoćni sistem za vožnju omogućava GLE-u da prepozna vožnju u koloni u ranoj fazi i da pruži aktivnu podršku vozaču u stani-kreni saobraćaju do brzine od oko 60 km/h i čak može pomoći u formiranju kolovozne trake za spašavanje
• Turn-off funkcija Active Brake Assist sistema: U slučaju da postoji opasnost od sudara sa dolazećim saobraćajem prilikom skretanja sa druma, GLE može biti ukočen pri brzinama tipičnim za takve manevre.
• 4MATIC: Dostupan po prvi put za modele sa šesto-cilindričnim i osmocilindričnim motorima, hibridni, potpuno varijabilni pogon na sve točkove (Torque on Demand, TonD) kontroliše raspodelu obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine od 0 100 % zavisno od odabranog režima vožnje. Uz opciono dostupni Offroad package, i po prvi put na svetu, takođe je dostupan i potpuno varijabilni pogon na sve točkove sa reduktorom sa 2 brzine Low i High (TonD). Ova karakteristika čini GLE još sposobnijim za off-road vožnju nego ikada pre.
• Komfor sedenja: Novi GLE poseduje daleko veće međuosovinsko rastojanje (+ 80 mm), što rezultuje prostranijom unutrašnjošću. Komfor je naročito uvećan opcionim potpuno električno podesivim drugim redom sedišta – dok je treći red sedišta dostupan kao zasebna opcija.

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

Spoljašnji dizajn: snažan stav

Estetska privlačnost GLE-a je zasnovana na harmoničnoj interakciji između emocija i inteligencije, koje su dizajnirane da pobude želju. Ovo je okarakterisano u neprolaznoj lepoti, kombinaciji visoke tehnologije i ručnog rada kao i smanjenju sadržaja na ono što je zaista važno.

Moderni luksuz kako na drumu tako i van njega: ovo je dizajna poruka novog GLE-a. Proporcije vozila sa njegovim velikim međuosovinskim rastojanjem, kratkim prepustom i velikim točkovima koji su u ravni sa bokom vozila ne ostavlja mesta sumnji da dobro izgleda kao i da se na putu i van puta oseća kao kod kuće. GLE prati dizajn strategiju senzualne čistoće, koju naglašava individualnim ivicama sa ukrasnim lajsnama koje ukrašavaju izdašno modelirane površine.
Površine ostvaruju međusobnu interakciju sa preciznim grafičkim elementima.

Prednji deo GLE-a odiše stavom i snagom: ovaj utisak utvrđuju uspravna maska hladnjaka sa oktagonalnom SUV predstavom, upadljiva, hromirana zaštita podvozja kao i poklopac motora sa dva brega koji naglašavaju snagu. Ovaj upečatljiv izgled je naglašen prepoznatljivim glavnim svetlima noću i tokom dana.

ULTRA RANGE dugo svetlo je deo MULTIBEAM LED glavnih svetala koji proizvodi maksimalnu zakonski dozvoljenu količinu svetlosti, odnosno na razdaljini od 650 metara jačina svetlosti farova je iznad vrednosti od 1 lux-a.

Gledano sa strane, široki C-stub tipičan za GLE prenosi osećaj stabilnosti. Veliki točkovi dimenzije od 18 do 22 inča su smešteni u koševe točkova sa uočljivim zaštitnim oblogama. Ovim detaljem je naglašena robusni karakter GLE –a, kao što ga naglašavaju stubovi krovnog nosača ili osvetljeni bočni pragovi. Hromirane ukrasne lajsne uokviruju prozore i predstavljaju daju mu izgled koji podseća na premijum limuzinu.

GLE takođe poseduje atletski izgled gledano od nazad. Na ovakav izgled glavni uticaj ostavljaju snažni bokovi vozila koji se prostiru od C-stuba do zadnje svetlosne grupe. Reflektori su pomereni niže dole, obezbeđujući zadnjoj svetlosnoj grupi ravniji izgled. Takođe zadnja svetlosna grupa je podeljena u dva odeljka. Ovo ne samo da daje utisak širine, ali takođe stvara prepoznatljiv dizajn noću svojim osvetljenim blokovima tipičnim za Mercedes-Benz SUV vozila, u ovom slučaju sa pozadinski osvetljenim ivičnim osvetljenjem. Zadnji deo vozila je upadljivo zaobljen sa hromiranim ukrasnom zaštitom podvozja.

Aerodinamika: detaljno fino podešavanje za najbolju vrednost koeficijenta Cd u svojoj klasi

Novi GLE poseduje vrednost koeficijenta Cd od svega 0.29, što predstavlja najbolju vrednost u segmentu. Ovo takođe predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prethodni model (Cd 0.32). Bolje aerodinamičke karakteristike predstavljaju ključni doprinos u smanjenju potrošnje goriva u svakodnevnim uslovima vožnje. Veliki broj detalja vozila je optimizovan kroz višestruke ponovljene proračune, CAE simulacije (projektovanje potpomognuto računarima) i merenjima u vazdušnom tunelu u Sindelfingen-u.

Mere takođe uključuju:
• Kontrolni sistem za hlađenje motora iza maske hladnjaka za strujanje vazduha u motornom prostoru prema potrebi (AIRPANEL)
• Spojleri točkova sa aerodinamički projektovanim površinama ispred prednjih točkova
• Optimizovana spoljašnja ogledala
• Dodatni spojleri točkova ispred zadnjih točkova
• Bočni spojleri sa zaptivnim kederom D-stuba na petim vratima
• Zadnja svetla sa specijalno projektovanim integrisanim spojler-ivicama
• Velika površina podvozja i kardanskih vratila je zatvorena, ravna obloga rezervoara, aerodinamičke obloge na zadnjoj osovini i aerodinamički optimizovana oplata difuzora.
• Aerodinamički optimizovani Aero-točkovi sa pneumaticima.

Unutrašnji dizajn: luksuzno elegantan i snažno progresivan

Unutrašnjost novog GLE-a crpi svoju fascinaciju iz kontrasta između luksuzne, elegantne unutrašnjosti Mercedes-Benz luksuznog salona i robusnog, progresivnog dizajna SUV-a. Centralni element na komandnoj tabli je sportski, stilizovan kokpit koji je integrisan u upečatljivu komandnu tablu. Komandna tabla „teče“ ka oplatama vrata dok se integralni ukrasni element takođe proteže ispred vozača i suvozača i susreće se sa vratima.

Upečatljiva centralna konzola stvara robustan kontrast sa kokpitom koji kao da pluta u vazduhu. Kao karakteristika terenskih vozila, na centralnoj konzoli se nalaze dve ručke za držanje. Pored dobre ergonomije, glatke kožne površine koje dizajnerski teku kreiraju luksuzni uticaj koji je na kraju zaokružen širokom oblašću ukrasnih detalja i ravnim rešetkama ventilacije. Sve komande i ekrani za prikaz su novog dizajna. Komande sa haptičkim i zvučnim feedback-om izgledaju kao da su izrađene iz jednog bloka metala. Veoma fine strukture oblika piramide pokazuju težnju ka savršenstvu i ručnom radu, Novi sportski upravljač je upečatljiv sa svojim izvajanim dizajnom kraka, kojima naglašava impresivan izgled SUV unutrašnjosti.

D528351-The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

Unutrašnjost : više prostora u zadnjem delu i treći red sedišta na zahtev

Za broj veći : novi GLE poseduje veće međuosovinsko rastojanje u odnosu na prethodni model (2995 milimetara, plus 80 mm). Na ovaj način je obezbeđeno više prostora, pogotovo za putnike na zadnjim sedištima. Prostor za noge u drugom redu sedišta je uvećan za 69 milimetara na ukupno 1045 milimetara. Prostor za glavu u zadnjem delu sa standardnim fiksnim zadnjim sedištima i podelom zadnjeg naslona u odnosu 40:20:40 povećan je za 33 milimetra na 1025 milimetara. Takođe budući da je A-stub uspravniji nego ranije prostranost i komfor ulaza na prednja sedišta je još više povećan.

Na zahtev stranke, i kao prvi SUV u segmentu, drugi red sedišta poseduje električno podešava sedišta u šest pravaca. Desno i levo sedište može se razdvojiti u podužnom smeru (napred-nazad) za do100 milimetara, nasloni su preklopiv u odnosu 40:20:40, takođe su i nasloni za glavu podesivi po visini. Već prema uobičajenom načinu komandovanja u Mercedes-u podešavanje sedišta se vrši preko prekidača na oplati vrata. Naslon se takođe može potpuno električnim putem preklopiti, korišćenjem seta prekidača u prtljažnom prostoru.

Kapacitet prtljažnika iznosi do 825 litara iza zadnjih sedišta, i do 2055 litara kada je drugi red sedišta preklopljen. Otvor za utovar dugačkih predmeta u zadnjem naslonu je proširen za 72 mm omogućavajući utovar krupnijih predmeta. Korisni nosači i zaštitni elementi su posebno razvijeni kao dodatna oprema za praktično odlaganje rekreacione opreme u unutrašnjosti. U kombinaciji sa AIRMATIC vazdušnim oslanjanjem, zadnji deo vozila može biti spušten za oko 40 milimetara aktivacijom prekidača, za lakši utovar i istovar prtljaga.

Još veću fleksibilnost je moguće dobiti opcionalnim, preklopnim trećim redom sedišta, čime se dobijaju dodatna dva mesta za sedenje. Zahvaljujući Easy Entry funkciji potpuno električno podesivog drugog reda sedišta dva putnika na u zadnjem redu sedišta mogu ugodno doći do svojih sedišta.

„ENERGIZING seat kinetics“ (ENERGIZING kinetika sedišta) je još jedna inovacija koja je dostupna za prednja sedišta i dolazi u kombinaciji sa potpuno električno podesivim prednjim sedištima sa memorijom sedišta.

„ENERGIZING seat kinetics“ obezbeđuje promenu položaja tela vozača i suvozača preko malih kretanja u sedalnom delu i naslonu sedišta.

ENERGIZING comfort control: sada sa vodičem

ENERGIZING comfort control umrežava razne komforne sisteme u vozilu, i koristi muziku sa odgovarajućim efektima osvetljenja zajedno sa brojnim masažnim režimima rada kako bi ostvario širok opseg programa koji povećavaju dobar osećaj dobrostanja korisnika.

„ENERGIZING COACH“ je potpuno nova funkcija. Ova funkcija je zasnovana na inteligentnom algoritmu koji preporučuje odgovarajući program na osnovu situacije ili individue koja upravlja vozilom. U slučaju da korisnik nosi Garmin® smart uređaj, lični podaci korisnika kao što su nivo stresa ili kvalitet sna će biti iskorišćene kako bi se povećala preciznost preporuke režima rada. Cilj je da se korisnik oseća dobro i opušteno čak i tokom zahtevnih monotonih putovanja.

MBUX: sada sa Interior Assist sistemom

GLE je opremljen poslednjom generacijom multimedijalnog sistema MBUX -Mercedes-Benz User Experience. Poboljšanja u odnosu na A-Klasu u kojoj je ovaj revolucionarni sistem debitovao uključuju dva velika ekrana dijagonala 12.3-inch/31.2 cm u standardnoj opremi, koji su postavljeni jedan pored drugog kako bi formirali impresivan izgled širokog ekrana. Informacija sa kokpita i medija ekrana je dostupna na velikim ekranima visoke rezolucije. Vidljivi elementi na emotivno privlačan način naglašavaju razumljivost intuitivne komandne strukture i impresioniraju brilijantom grafikom.

Zavisno od raspoloženja ili kako bi uskladili ekrane sa odabranom unutrašnjošću, korisnik može odabrati četiri različita stila prikaza:
• Modern Classic predstavlja dalji razvoj klasičnog MB prikaza KOMBI instrumenta sa mešavinom elegancije i lakih materijala.
• Sport poseduje izgled prikaza visoko-tehnološke turbine sa jasnim sportskim žuto/crnim kontrastom.
• Progressive predstavlja digitalizaciju u svedenoj formi.
• Kada je u pitanju Discreet stil, svi ekrani smanjuju broj prikazanih informacija na apsolutni minimum neophodnih informacija.

Opcioni MBUX Interior Assist sistem omogućava intuitivno, prirodno upravljanje različitim komfornim i MBUX funkcijama putem prepoznavanja gestova. Kamera u konzoli na nebu kabine registruje pokrete ruke vozača ili suvozača. Kada se ruka približi touchscreen-u ili touchpad-u na centralnoj konzoli, medija ekran se menja i individualni elementi bivaju označeni. Sistem može raspoznati vozačevu od ruke suvozača, i stoga zna za čije sedište je potrebno uključiti odgovarajuću masažnu funkciju na primer.

Takođe tu su i funkcije koje se mogu kontrolisati jednostavnim gestovima: svetlo za čitanje može se uključiti ili isključiti jednostavnim pružanjem ruke ka unutrašnjem ogledalu. Vozač i suvozač mogu takođe programirati svoju omiljenu funkciju koju će vozilo aktivirati kada se kažiprstom i srednjim prstom formira zna „V“.

Opšte gledano MBUX način rada je unapređen po pitanju brojnih aspekata. Na primer meniji podešavanja su sada sa novim dizajnom i poboljšan je proces inicijalnog podešavanja sistema. Blizu 40 ili više MBUX funkcija u GLE-u uključuju npr.:
• Podršku za off-road specifične režime vožnje (režim slobodne vožnje i individualna aktivacija točkova)
• Prošireni „off-road“ prikaz na kokpitu i head-up prikazu (podužni i bočni nagib, Torque on Demand, nivo ogibljenja)
• Podešavanje za mapu preko celog ekrana na kokpitu (instrument tabli) mogu biti postavljena direktno na tabli
• ENERGIZING COACH
• ADAPT podešavanja za vozačevo sedište: ukoliko se unese veličina tela korisnika, sedište se automatski pomera u najpogodniji položaj
• Proširenje online funkcija: npr. „In-car office“ sada može pročitati e-majlove i takođe je moguće diktirati ih
• Integracija online muzike (TIDAL) u Evropi
• Proširen opseg aplikacija, npr. specifične funkcije u individualnim regionima. Online muzika je dostupna od strane provajdera Kuwo u Kini, na primer. Opširne informacije o tačkama od interesa (POI) obezbeđuje Baidu Wiki u Kini.

Jedinstvena funkcija MBUX – Mercedes-Benz User Experience je njegova sposobnost da uči zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Uz svoje prediktivne funkcije, MBUX npr. predviđa šta korisnik želi da uradi sledeće. Na primer, korisniku koji poziva svoju majku utorkom tokom povratka kući sa posla, biće kao predlog ponuđen na ekranu uređaja broj telefona njegove/njene majke tog dana u nedelji. Svako ko redovno prebacuje radio na stanicu sa vestima u određeno vreme takođe će to dobiti kao predlog.

Druge jake strane uključuju kontrolu medija ekrana u okviru standardne opreme, kao i korišćenje tehnologije proširene realnosti „augmented reality“ za navigacioni prikaz: video okoline je proširen/poboljšan korisnim navigacionim podacima kao što su strelice ili kućni brojevi koji su „nalepljeni“ na odgovarajuću poziciju na video slici. Ovo olakšava vozaču potragu za određenim kućnim brojem, ili odabir prave strane puta za skretanje. Inteligentno glasovno komandovanje sa unosom i razumevanjem prirodnog govora je takođe unapređeno, i aktivira se ključnom rečju „Hey Mercedes“. Sada sistem razume daleko kompleksnije komande i upite, za početak na tri glavna jezika Mandarin, US English i Nemačkom.

Takođe je dostupna i nova generacija head up prikaza koja postavlja nove standarde rezolucijom od 720 x 240 piksela i proširenom projekcionom razdaljinom. Važne informacije se projektuju na vetrobransko staklo, smanjujući na taj način skretanje pažnje vozača sa saobraćaja ispred vozila. Takođe novi sistem manje zamara oči vozača, budući da oči ne moraju stalno da vrše fokusiranje između pogleda na kratkom i dugom rastojanju. Sistem sočiva i ogledala projektuje na vetrobransko staklo sliku u punom koloru čije su dimenzije 45 x 15 centimetara. Za vozača ova slika izgleda kao da pluta iznad poklopca motora na razdaljini od oko 3 metra. Sa novim sistemom slika je dva puta veća, virtuelna slika je 20% sjajnija kako bi se obezbedila bolja vidljivost u uslovima veoma jakog spoljašnjeg osvetljenja, i ima prostora za prikaz dodatnih informacija kao što su trenutno odabrani izvor zvuka, trenutni telefonski poziv nivo prijema i nivo baterije povezanog mobilnog telefona. Kao dodatak prikaz pokazuje i vreme dolaska kao i rastojanje do cilja ukoliko je uključeno navođenje. Vozač može odabrati informacije koje smatra relevantnim, uključujući i dodatni off-road sadržaj kao što su uglovi nagiba vozila, raspodela obrtnog momenta i sila ubrzavanja.

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

The-new-Mercedes-Benz-GLE-The-SUV-trendsetter-completely-reconceived

Pogonski sistem : Linijski šestocilindrični GLE 450 4Matic sa EQ Boost tehnologijom

Novi Mercedes-Benz GLE će biti uveden na tržište sa novim linijskim šestocilindričnim benzinskim motorom, drugi motori uključujući i dizel motor kao i plug-in hibrid slede nakon uvođenja na tržište.

Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC je prvi benzinski model koji će biti pokretan linijskim šestocilindričnim motorom i koji je sistemski elektrifikovan tehnologijom primene 48-voltnog električnog sistema (kombinovana potrošnja : 9.6 – 8.3 l/100 km; kombinovana CO2 emisija: 220 – 190 g/km)1, i biće dostupan od trenutka uvođenja na tržište. Njegove performanse su sledeće: 270 kW (367 kS) uz 500 Nm obrtnog momenta, sa još dodatnih 250 Nm obrtnog momenta i 16 kW/22 kS koji su dostupni kroz EQ Boost e-mašinu tokom kratkog vremenskog perioda. Integrisani starter/alternator (ISG) je odgovoran za hibridne funkcije kao što su EQ Boost odnosno rekuperacija energije, dok se u isto vreme omogućava ušteda goriva koja je do sada bila rezervisana za tehnologiju visoko-voltažinih hibridnih vozila.

ISG eliminiše potrebu za kaišnim pogonom agregata motora, čime se smanjuje ukupna dužina motora. Dizajn male debljine, zajedno sa fizičkim razdvajanjem usisa/izduva pruža dovoljno prostora za obradu izduvnih gasova u blizini samog motora. 48-voltni električni sistem ne samo da napaja velike potrošače, kao što su pumpa za vodu i kompresor klime, već takođe obezbeđuje energiju za integrisani starter/generator (Integrated Starter Generator – ISG), koji pored pogona vrši i rekuperaciju energije nazad bateriji putem visoko efikasne rekuperacije energije.

4MATIC pogon na sve točkove: agilan na putu, superioran van puta

Kod svih varijanti novog GLE-a, snagu prenosi 9G-TRONIC automatski menjač. Širok raspon stepena prenosa od jedan prema devet omogućuje opipljivu redukciju brzine rada motora i predstavlja odlučujući faktor za visok nivo energetske efikasnosti i udobnosti vozila. Kod vozila sa četvorocilindričnim motorom, 4MATIC pogon na sve točkove se ostvaruje preko prenosnika pogona koji radi sa fiksnom raspodelom pogona između osovina od 50:50 procenata.
Točkovi koji se okreću se koče pomoću intervencije kočionim sistemom na točku koji se okreće.

Prenosnik sa elektronski kontrolisanom više-lamelastom spojnicom se koristi na drugim motorima kao na primer na GLE 450. Ovo omogućava prenos pogonskog momenta od 0-100 procenata (momenat na zahtev ToD) između osovina. Takođe kao opcija dostupan je i prenosnik sa redukcijom i automatskim zaključavanjem od 0 do 100 procenata za off-road vožnju

Takođe prilikom vožnje na putu, i pogotovo prilikom skretanja, dva potpuno umrežena razdelnika pogona sa funkcijom „torque on demand“ omogućavaju dalje poboljšanje bezbednosti u vožnji i agilnosti kroz specifičan uticaj na okretanje vozila oko vertikalne se kako bi se postigao podupravljanje ili nadupravljanje.

Driving assistance systems: superiorna podrška prilikom vožnje u koloni

Novi GLE donosi će predstaviti novu (najnoviju) generaciju Mercedes-Benz driving assistance sistem-a sarađujući sa vozačem u pružanju pomoći tokom vožnje. Nivo aktivne podrške ne samo da je unapređen u poređenju sa prethodnim modelima, budući da neke funkcije Inteligentne vožnje nemaju paralelu kod konkurenata u SUV segmentu.

Nisu samo vozači koji prelaze velike kilometraže upoznati sa ovo kompleksnom situacijom na autoputu: kada se pri prolasku kroz krivinu odjednom pojavi kraj kolone. U ovakvim trenucima novi GLE daje podršku vozaču, budući da upravljanje kretanjem u koloni započinje pre početka kolone, i uključuje pomoć za situacije stani-kreni saobraćaja i nakon što se kolona rasturi.

Ovo je zato što kada se Active Distance Assist DISTRONIC sa adaptacijom brzine kretanja u skladu sa odabranom rutom aktivira, novi GLE je u stanju da prepozna i odreaguje na kolone ili spor saobraćaj zahvaljujući informacijama dobijenim od LiveTraffic sistema pre nego što vozač uopšte može primetiti opasnost. Kada se kolona prepozna (i ako vozač ne odabere drugačiji način reagovanja), DISTRONIC smanjuje brzinu kretanja na oko 100 km/h kao meru opreza. Na ovaj način se omogućuje Active Brake Assist sistemu dovoljno vremena da po potrebi do zaustavljanja ukoči vozilo kada je prepoznat kraj kolone.
Tokom vožnje u koloni, Active Stop-and-Go Assist može značajno smanjiti opterećenje vozača: ukoliko su oznake kolovoznih traka vidljive, sistem je u značajnoj meri sposoban da održi vozilo u sredini kolovozne trake i da održi bezbedno rastojanje uz visok nivo dostupnosti pri brzinama do 60 km/h. Kretanje iz mesta takođe može biti automatsko čak i do jednog minuta nakon zaustavljanja vozila.

Kada se kolona rasprši, GLE ubrzava na ranije podešenu brzinu kretanja zadatu Active Distance Assist DISTRONIC sistemu sa adaptacijom brzine u skladu sa rutom kretanja. U slučajevima kada vozač nije podesio neku određenu brzinu, preuzima se brzina predviđena za taj tip puta ( za autoput u Nemačkoj ova brzina iznosi 130 km/h), U slučaju da ograničenje na saobraćajnom znaku pokazuje drugačiju vrednost, vrednost sa znaka ima prioritet.

Kako bi prepoznao da li je u pitanju kolona, Active Stop-and-Go Assist procenjuje kategoriju puta, brzinu i razdaljinu od vozila koje se kreće ispred i u okolnim kolovoznim trakama. Sistem pored stereo više-namenske kamere (SMPC) i radara dugog dometa, koristi i prednji više-režimski radarski senzor za prepoznavanje vozila koja se ubacuju. Ukoliko su Active Steering Assist i Active Distance Assist aktivirani, Active Stop-and-Go Assist se automatski uključuje pri detekciji kolone na autoputu. Vozač se obaveštava o ovoj aktivaciji porukom „Stop-and-Go Assist active“ na KOMBI instrumentu. Od trenutka kada se aktivira Stop-and-Go Assist i vozilo se kreće u koloni, na KOMBI instrumentu se uz simbol „zelenog upravljača“ Active Steering Assist sistema, dodaje i simbol kolone vozila.

Nova funkcija Active Steering Assist sistema je da on sada može pomoći vozaču u oslobađanju trake za hitne službe, na putevima sa više kolovoznih traka. U okviru zakonskih zahteva, vozilo se navodi ka ivičnom delu trake u kojoj se trenutno nalazi. Kada je u pitanju vožnja u koloni prepoznata na autoputu pri brzinama ispod 60 km/h, pruža se podrška vozaču za navođenje vozila van centralne linije kolovozne trake. Tamo gde su oznake kolovoznih traka vidljive, vozilo se vodi duž spoljašnjih oznaka. Prepoznate spoljašnje oznake se ne prelaze. U slučaju da nema oznaka kolovoznih traka, vozilo preuzima usmerenost od vozila ispred sebe.

Uvek spreman da pruži pomoć: brojni drugi pomoćni sistemi su dostupni

GLE ne proširuje Mercedes-Benz Intelligent Drive sistem samo davanjem podrške vozaču tokom vožnje u koloni već takođe preduzima i veliki iskorak po pitanju autonomne vožnje. Active Distance Assist DISTRONIC zajedno sa Active Steering Assist sada pružaju još komforniju podršku za vozača, kako bi vozilo održali na bezbednoj razdaljini i u odgovarajućoj kolovoznoj traci. Brzina se sada podešava automatski ispred krivina ili raskrsnica. Ova akcija je podržana od strane Evasive Steering Assist sistema, značajno unapređenog Active Lane Keeping Assist sistema i takođe dodatnim funkcijama Active Emergency Stop Assist sistema.

Funkcija „Skretanja sa puta“ Active Brake Assist sistema je nešto potpuno novo: U slučaju da postoji opasnost od sudara sa dolazećim saobraćajem prilikom skretanja /silaska sa puta, GLE-om se može kočiti pri brzinama koje odgovaraju ovakvim manevrima. Intervencija kočenjem se odvija u slučaju da vozač signalizira da želi da skrene (indikator smera) i vozilo se može ukočiti do zaustavljanja pre nego što pređe oznaku kolovozne trake. Dolazeća vozila se prepoznaju prednjim radarom dugog dometa i steroskopskom više namenskom kamerom.
Uz sve navedeno kao i A-Klasa koja je uvedena na tržište ovog proleća, novi GLE je opremljen Active Blind Spot Assist sistemom sa upozorenjem prilikom izlaska iz vozila. Ova funkcija može umanjiti rizik sudara sa drugim učesnicima u saobraćaju npr. sa biciklistima koji prolaze uz vozilo. Active Blind Spot Assist sistem takođe nadzire mrtav ugao kada je vozilo u mirovanju, i može upozoriti vozača na vozila koja prilaze, motore ili bicikliste prilikom otvaranja vrata. Ova funkcija je aktivan do 3 minuta nakon gašenja motora. Upozorenje se pojavljuje na spoljašnjim ogledalima i daje se zvučno upozorenje preko KOMBI instrumenta.

Trailer Manoeuvring Assist sistem ( Pomoćni sistem za manevrisanje prikolicom) : podrška tokom sporih manevara

Trailer Manoeuvring Assist sistem je novost u Mercedes-Benz-u i opcionalno je dostupan za GLE u Evropi. Ovaj sistem je naročito pogodan za neiskusne korisnike prikolica. Trailer Manoeuvring Assist kontroliše ugao upravljanja priključenog vozila pri brzinama do 5 km/h. Senzor ugla upravljanja na kuki za vuču obezbeđuje neophodne informacije.

Sistem se aktivira u mirovanju odabirom stepena prenosa za hod unazad i pritiskom na „Park“ taster na levoj strani touchpad-a na centralnoj konzoli. Sistem je spreman za rad čim se kombinacija vučnog vozila i prikolice izravna nakon vožnje u pravoj liniji na kratkoj distanci.
Trailer Manoeuvring Assist sistemom se može intuituvno upralvjati preko multimedijalnog MBUX– Mercedes-Benz User Experience sistema: vozač jedino treba da odabere potrebne manevre preko medija ekrana ili preko touchpad-a na centralnoj konzoli (smer je naznačen unosom željenog ugla upravljanja ili odabirom funkcije „Pull straight“). Nakon toga manevar se može nadgledati iz različitih uglova kamere. Dinamičke linije vođenja pokazuju trajektoriju, širinu vozila i rastojanje od prepoznatih objekata.

E-ACTIVE BODY CONTROL: Sistem ogibljenja na 48 V

Još bolji komfor i agilnost u vožnji uz nove funkcije, kao što su free-driving režim rada, obezbeđuje opcioni E-ACTIVE BODY CONTROL sistem ogibljenja, koji je sada kombinovan sa novo razvijenim AIRMATIC vazdušnim sistemom oslanjanja. Ovo je jedini sistem na tržištu gde su sile opruga i prigušenja individualno kontrolisane po svakom točku. To znači da ovaj sistem ne samo što se suprotstavlja naginjanju vozila, već takođe se može suprotstaviti propinjanju i poniranju (ljuljanju) vozila. Zajedno sa ROAD SURFACE SCAN funkcijom i funkcijom za kontrolu nagiba krivine „CURVE“, E-ACTIVE BODY CONTROL omogućava vanredan nivo komfora, i podržava tvrdnju Mercedes-Benz-a da proizvodi najinteligentniji sistem ogibljenja kada su u pitanju SUV vozila.

E-ACTIVE BODY CONTROL je razvijen u odeljenju za istraživanje Mercedes-Benz-a. Ovaj sistem radi na radnom naponu od 48 V i dostupan je kao opcionalna oprema za varijante motora sa šest i više cilindara. Na lošim putevima ovaj sistem je u stanju čak i da izvrši rekuperaciju energije, u grubo smanjujući energetske potrebe rada za oko polovinu u poređenju sa prethodnim sistemom u S-Klasi. Hidro pneumatski sistem generiše dinamičke sile koje zajedno sa silama u vazdušnom sistemu oslanjanja aktivno podržavaju i obezbeđuju prigušenje karoserije tokom linearnog i poprečnog ubrzavanja ili pri vožnji po neravnom terenu.

Free-driving režim vožnje predstavlja potpuno novu off-road funkciju: u slučaju da se GLE zaglavi u pesku na primer, ovo može pomoći u lakšem oslobađanju vozila iz ovakvih teških situacija. Ukoliko je moguće nivo ogibljenja se automatski podiže ili spušta nekoliko puta čime se menja pritisak točkova na tlo i samom tim se povećava nivo otpora trenja tla – i GLE se osloboditi. Individualna aktivacija po svakom točku je još jedna nova funkcija za off-road vožnju. Ovo omogućava da se nivo svakog od točkova individualno podesi preko medija ekrana i touchscreen-a. Čime se može poboljšati ponašanje vozila na teškom terenu, na primer situacija kada je jedan točak zaglavljen u kanalu i opruga je potpuno sabijena.

E-ACTIVE BODY CONTROL u novom GLE-u poseduje funkciju ugla naginjanja vozila „CURVE“ : Baš kao i motociklisti, GLE se naginje u krivinama i time omogućava vožnju kroz krivinu u tri etape praktično bez dejstva centrifugalne sile. Ukoliko je GLE opremljen i sa stereo više-namenskom kamerom, ROAD SURFACE SCAN postaje moguć: kamera kontinuirano nadgleda površinu puta, ogibljenje se priprema i reaguje na dolazeće neravnine pre nego što odgovarajući točak dođe do njih i na ovaj način se u značajnoj meri kompenzuju vibracije usled ovih neravnina.
Kao dodatak E-ACTIVE BODY CONTROL sistemu, a takođe su dostupni novo razvijeni sistem oslanjanja sa čeličnim oprugama i novo razvijeni AIRMATIC sistem oslanjanja sa Adaptive Damping System Plus (ADS+).

1 Navedene vrednosti potrošnje i CO2 emisije su provizorne, i određene su na osnovu tehničkih smernica za sertifikaciju modela prema WLTP test proceduri i odgovarajućim NEDC vrednostim. Još uvek nisu dostupni EC type approval dokumenta ili homologaciona dokumentacija sa zvaničnim ciframa. Mogu postojati razlike između navedenih i zvaničnih vrednosti.

Tagovi: , , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *