MENI

Moćan automobil prestižnih atributa: Atletski, avanturistički Opel Grandland X

Ograničena kolekcija 55 jedinstvenih automobila Rolls-Roice

27. 03. 2018. Comments (0) Views: 872 Industrija

Ministar Trivan uručio priznanje EKO automobil godine u Srbiji

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan uručio je danas priznanje kompaniji Opel, izabranom pobedniku za ekološki automobil godine u Srbiji, u okviru sajamske manifestacije DDOR BG Car Show 06. Time je još jednom naglašena zelena dimenzija ovogodišnjeg sajma automobila koji je bio jedinstven u odnosu na prethodne u promovisanju neophodnosti zaštite životne sredine.

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, sedmu godinu za redom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za energetiku, Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost, kompanija Metro Market organizuje izbor pod nazivom EKO automobil godine u Srbiji.

U konkurenciji bilo je dvanaest automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo. za automobil sa najboljim karakteristikama u odnosu na životnu sredinu izabran je Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex MT5.

“Ministarstvo životne sredine podržava nastojanje privrednih subjekata da svoje poslovanje unapređuju u odnosu na životnu sredinu, odnosno automobilsku industriju da iznalaženjem novih tehničkih rešenja smanji ekološki pritisak na životnu sredinu, rekao je ministar Trivan. Ministarstvo zaštite životne sredine je partner svima koji razmišljaju šta uraditi da građani imaju bolju životnu sredinu, zdravije uslove života, čist vazduh, a pri tom, a u uslovima da privreda i dalje uspešno posluje. Razvijeni svet govori da je to moguće, a naše je da u Srbiji to primenimo istakao je Trivan. Ministarstvo će nastojati da se primenjuju ekološki standardi kojima će Srbija ići u korak sa svetom i smanjivati upotreba najstarijih i najlošijih automobila, jer to nije pitanje životnog standarda, već pitanje kvaliteta životne sredine, pitanje zdravlja i života ljudi”, naglasio je ministar Trivan.

Direktor Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, Dragan Nenadović primajući nagradu zahvalio se svim prisutnima, a posebno ministru Goranu Trivanu na naporima koje njegovo ministrastvo ulaže u poboljšanju situacije u automobilskoj industriji.

“Za nas je ovo velika čast jer smo posle promene vlasništva krenuli u jedan novi svet. SUV modeli su prvi proizvedeni zajedno sa PSA grupacijom i jedan od njih je i nagrađeni Crossland X. Upravo ova nagrada znači da smo uradili dobru stvar, da smo na dobrom putu i da ćemo tamo i ostati. Koliko Opel ulaže u budućnost najbolje svedoči podatak da ćemo mi do 2020. godine imati četiri modela koji će biti potpuno elektrificirani, a do 2024.godine svaki novi model, uključujući i komercijalna vozila će biti elektificiran”, rekao je Nenadović.

U skladu sa proklamovanim ciljem akcije o društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju za 2018. godinu posebno priznanje dobili su beogradski JKP Parking servis za društveno odgovorno poslovanje u koje je integrisana briga o životnoj sredini i Motogrini Gruppo za unapređenje elektro mobilnosti u Srbiji.

Predstavnici nagrađenih automobilskih kompanija izrazili su svoje zadovoljstvo snažno iskazanim opredeljenjem Ministarstva zaštite živote sredine da podrži mere kojima će se uticati na veće prisustvo automobila u Srbiji sa ekološki boljim karakteristikama.

Dodelom ovakvog priznanja još jednom je ukazano u kom pravcu bi trebalo da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila, i afirmisana tehnička rešenja koja doprinose očuvanju životne sredine i prirode.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6. HDi (2017.).

Marija Jovanović, PR

Metro Market

Tagovi: ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *