MENI

SPAJANJE WTCC-A I TCR-A DONOSI NEIZVESNOST NAŠEM NAJBOLJEM AUTOMOBILISTI

Vuković motorsport prodao još dva “megana TCR” za kampanju...

15. 12. 2017. Comments (0) Views: 1373 Autosport, FIA WTCC, Kružne trke

Lopes: Mogao sam večno da ostanem u WTCC-u i da osvojim još titula

Tojota će po svoj prilici zadržati kompletnu šestočlanu vozačku postavu u LMP1 programu u Svetskom endurans šampionatu, što uključuje i bivšeg WTCC šampiona Pečita Lopesa.

WEC seriji sleduje takozvana supersezona, koja će premostiti kalendarsku granicu: biće održana u rasponu od maja 2018. do juna 2019. i uključiće dva izdanja 24 časa Le Mana.

Da bi Tojotin ostanak u Svetskom endurans prvenstvu, kao i potvrda fabričkog seksteta pilota, postali i zvanične vesti, potrebno je da ih japanski proizvođač i formalno objavi, što se očekuje iduće nedelje.

Veruje se da Tojota pre konačne odluke o nastavku programa čeka informaciju o tome kako FIA i Le Man organizator ACO planiraju da ujednače performanse hibridnih i nehibridnih LMP1 automobila.

Aktuelni Tojotini WEC vozači su Sebastijan Buemi, Kazuki Nakadžima, Antoni Dejvidson, Majk Konvej, Kamui Kobajaši i debitant u seriji 2017. Hose Marija Lopes.

“Zadržavamo istu šestorku i za iduću sezonu. Imamo dugoročne ugovore i pridržavamo ih se”, najavio je direktor tima Rob Lepen Autosportu.

Do prekomandi u postavi vozača može da dovede jedino potencijalni napad Fernanda Alonsa s Tojotom na 24 časa Le Mana i druge WEC trke. Za taj slučaj Japanci verovatno ne bi u igru ubacivali i treći automobil, već bi “žrtvovali” jednog od redovnih pilota na onim rundama koje bi Španac vozio.

Među svim WEC pilotima Tojote, jedino je kao potencijalno sporan delovao ostanak Pečita Lopesa, pogotovu posle njegovih grešaka u aprilu na Silverstonu i u novembru u Šangaju. U Kini je Argentinac u završnici trke imao kontakt sa GTE automobilom. Tom prilikom probušena je guma i oštećeni su poluosovina i vešanje dotle vodećeg Tojota prototipa, koji je primoran na neplaniranu posetu boksu. Taj kiks koštao je Tojotu potencijalne dvostruke pobede i mogućnosti da proizvođački šampionat održi otvorenim do poslednje runde u Bahreinu.

Šef tima ovako je prokomentarisao situaciju s Argentincem: “To mu je bila prva godina, setite se Konvejeve ili Kobajašijeve prve sezone, svi greše. S tog stanovišta, to je bio proces učenja, a dogodine će Lopes morati da isporuči rezultate.”

Sam Lopes je svoju 2017. ocenio kao pozitivnu, uprkos dešavanjima koja su skupo koštala i njega i tim, a naročito je zadovoljan brzinom koju je prikazao i koja je, po njegovom mišljenju, opravdala odluku da napusti WTCC.

“Nisam došao u WEC da bih se tu zadržao samo jednu godinu”, kazao je Pečito. “Proveo sam lepe sezone u Svetskom turing šampionatu, verovatno sam zauvek mogao da ostanem tamo i da osvojim još titula.”

“Ali, WEC je za mene bio novi početak, potpuno od nule, prilika da vozim mnogo brže automobile. U ovoj sezoni sam učio. Odlučivši se za to, nisam ostao ušuškan u okruženju koje sam poznavao i koje mi je prijalo.”

“Napravio sam nekoliko grešaka, ali ako izuzmemo vikende na Silverstonu i Šangaju, godina je bila dobra. Imao sam vrlo dobar tempo u trkama i to je najpozitivnije. Ima još stvari koje mogu da naučim i koje ću naučiti, pogotovu u vezi sa ponašanjem u gužvi na stazi. Međutim, ja sam zadovoljan svojom sezonom i drago mi je što sam odlučio da se trkam u ovoj kategoriji”, zaključio je Lopes.

preuzeto: serbiaring.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *