MENI

Opelova perjanica sa „off-road“ izgledom: Nova Insignia Country Tourer

Bosch i Daimler zajedno rade na potpuno autonomnom sistemu...

5. 04. 2017. Comments (0) Views: 589 Industrija

Mazda MX-5 RF osvojila glavnu nagradu Red Dot 2017

• Retractable Fastback osvojio je „Red Dot: Best of the Best” za izuzetan dizajn proizvoda
• Poslednja Red Dot nagrada dopunjuje zbirku priznanja za Mazdin Kodo dizajn

MX-5_RF_Red_Dot_2017

Nova Mazda MX-5 RF osvojila je nagradu „Red Dot: Best of the Best” a dodeli priznanja za dizajn proizvoda Red Dot 2017, upotpunivši tako bogatu Mazdinu zbirku nagrada za njen dizajn ‘KODO – duša pokreta’. Dvosed jedinstvenog rasklopivog krova time je ponovio uspeh svoje sestre, Mazde MX-5 četvrte generacije sa mekim krovom, koja je istu
nagradu osvojila 2015. godine.

Najveća nagrada na međunarodno priznatom godišnjem takmičenju dodeljuje se samo izuzetnim, pionirskim dizajnerskim postignućima. Prema rečima organizatora, „Best of the Best” pobednici su proizvodi vizionara dizajna, koji su uspeli da postignu savršeni sklad funkcionalnog kvaliteta, zavodljivosti, upotrebljivosti i još mnogo toga.

Kao prva fastback interpretacija Kodo dizajna, RF ima jedinstven sklopiv tvrdi krov, koji ne samo da izgleda fantastično, već je lak i efikasan, pa mu je za otvaranje i zatvaranje poput origamija potrebno samo 13 sekundi. Dodajući praktičnost kupea na neuporediv užitak vožnje sa otvorenim krovom karakterističan za MX-5, model RF produbljuje celokupno iskustvo, ostajući pritom veran tradiciji Jinba Ittai („jahač i konj kao jedno biće”), koja je MX-5 napravila legendom – i najprodavanijim roadsterom u istoriji.

„Poveli smo MX-5 sa verzijom RF uzbudljivim novim putevima. Kad god vidim ovaj auto, prisetim se neverovatnog timskog napora, ne samo naših dizajnera, već, na primer, naših inženjera i specijalista za proizvode“, rekao je Ikuo Maeda, Mazdin globalni menadžer dizajna. „Svaki od njih zaslužuje deo priznanja za ovo postignuće.”

Priznanje „Best of the Best“ („Najbolje od najboljeg“) rezervisano je za proizvode koji zadovoljavaju najviše dizajnerske standarde u određenoj kategoriji, a žiri sastavljen od 39 dizajnera, profesora i novinara izabrao je samo 102 pobednika u toj kategoriji između više od 5.500 prijava iz 54 zemlje, koliko je primljeno za ovogodišnje takmičenje. Kriterijumi su inovativnost, funkcionalnost, ergonomija, simbolični i emocionalni sadržaj, samoobjašnjiv
kvalitet i ekološka kompatibilnost. Mazda i drugi dobitnik primiće nagrade u Aalto pozorištu u Esenu 3. jula. Red Dot Design godišnjak biće objavljen istog dana i predstavljaće Best of the Best dobitnike sa posebnim portretima svojih tvoraca.

Ovo je već šesta Red Dot nagrada za aktuelnu generaciju Mazdinih modela koji se baziraju na Kodo dizajnu. Nakon Mazde6 2013. godine i Mazde3 godinu dana kasnije, nagrade su 2015. godine osvojile Mazda CX-3, Mazda2 i već ranije spomenuti MX-5 sa mekim krovom.

Pokrenuto 1955. od strane Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Esenu u Nemačkoj, Red Dot je jedno od najvećih svetskih takmičenja među proizvodima. Pobednički projekti, koji su ove godine odabrani u 47 kategorija, uključujući kategoriju ‘Automobili i motocikli’, stiču pravo da nose simbol Red Dot (crvena tačka), međunarodni pečat zvrsnosti. Povrh toga, biće izloženi u Red Dot Design muzeju u Esenu još pet nedelja nakon dodele nagrada u sklopu najveće svetske izložbe savremenog dizajna.

R. Špiranec

Komentari su zatvoreni.