MENI

PRVA GENERACIJA INDUSTRIJSKIH MEHANIČARA POTPISALA UGOVORE O RADU SA...

ProPilot ugrađena u Nissanov novi model Serena

12. 07. 2016. Comments (0) Views: 666 Bezbednost, Industrija

Budućnost parkiranja

U sklopu razvoja potpuno automatizovanog parkiranja, Bosch u sledećih nekoliko godina planira da na tržište plasira više sistema za pomoć pri parkiranju.

1-CC-22090

Ti sistemi pomažu vozačima da izbegnu nezgodu tokom parkiranja ili ih čak jednostavnim klikom na dugme u potpunosti navode tokom ulaza na parking mesto. U Nemačkoj su parking senzori najčešći sistemi pomoći u današnjim automobilima. Prema analizi podataka kompanije Bosch o registrovanim vozilima iz 2014. godine, polovina (52 odsto) od gotovo tri miliona automobila registrovanih te godine imala je upravo takav sistem.

1-BBM-22088

Čak i pre kraja ove decenije automobili će moći sami da se odvezu do slobodnog parking mesta u garaži zahvaljujući Bosch tehnologiji. Vozači će jednostavno ostaviti automobil u zoni za preuzimanje izvan garaže i putem, na primer, pametnog telefona zadati naredbu automobilu da nađe parking mesto. Kada budu spremni za polazak, na isti način će pozvati automobil nazag na mesto na kojem su prethodno izašli iz njega.

Zahvaljujući uslugama kompanije Bosch vozači više ne moraju da traže parking mesta

Kompaniji Bosch smatraju da automatizovano parkiranje započinje u samom vozilu – ali ima i mnogo širu primenu. „U ponudi pametnih usluga, Bosch omogućava uštedu vremena i smanjenje stresa, jer obuhvata i potragu za slobodnim parking mestima, što je često težak zadatak”, izjavio je Hohejzel. U Nemačkoj je za pronalazak parking mesta u proseku potrebno deset minuta. Bosch skraćuje vreme potrage na dva načina: kao prvo, posebni senzori zauzetosti na parkinzima ili u garažama pronalaze i šalju obaveštenje o slobodnim parking mestima. Kao drugo, senzore koji postaju standardna oprema u sve većem broju vozila, Bosch primenjuje za traženje parking mesta uz ivicu kolovoza. Informacije se obrađuju u Bosch internet oblaku (cloud) i na osnovu njih se izrađuju digitalne mape parking mesta. Na primer, vozači mogu pristupiti mapama putem interneta ili pomoću navigacionog sistema u svom vozilu i dobiti direktno navođenje do područja sa besplatnim parking mestima. „Direktna vožnja automobila do slobodnih parking mesta će omogućiti i smanjenje zagađenja”, naglasio je Hohejzel. Današnji vozači u Nemačkoj tokom svakog traženja parking mesta nepotrebno pređu i do 4,5 kilometara.

1-BBM-22054

U budućnosti večernji odlazak na koncert neće započinjati u garaži

„Parkiranje kakvo danas poznajemo u budućnosti više neće postojati”, izjavio je Hohejzel. Čak i pre kraja ove decenije automobili će moći sami da se odvezu do slobodnog parking mesta u garaži zahvaljujući Bosch tehnologiji. Vozači će jednostavno ostaviti automobil u zoni za preuzimanje izvan garaže i putem, na primer, pametnog telefona zadati naredbu automobilu da nađe parking mesto. Kada budu spremni za polazak, na isti način će pozvati automobil nazag na mesto na kojem su prethodno izašli iz njega. „Večernji odlazak na koncert više neće počinjati i završavati se u vetrovitoj garaži”, izjavio je Hohejzel. Ta inovacija je moguća zahvaljujući Bosch pametnoj tehnologiji u vozilu i u garaži, kao i njihovoj međusobnoj komunikaciji. „Potpuno automatizovano parkiranje će biti spremno za proizvodnju pre potpuno autonomne vožnje”, rekao je Hohejzel. Parkiranje će biti prvo uvedeno u upotrebu, zato što je lakše savladati pravne prepreke za uvođenje potpuno automatizovanog parkiranja, posebno one oko zahteva za registraciju vozila. Tema političkih rasprava širom sveta su neophodne izmene regulatornih zakona, koji su u Nemačkoj delimično usklađeni s Bečkom konvencijom o saobraćaju.

Komentari su zatvoreni.