MENI

Renault u Pekingu predstavlja novi KOLEOS

Regionalna prezentacija Talismana

16. 05. 2016. Comments (0) Views: 1650 Industrija, Nissan

Nissan i Mitsubishi Motors uspostavljaju strateški savez

Nissan Motor Co., Ltd. („Nissan”) i Mitsubishi Motors Corporation („MMC”) objavili su da su danas potpisali Temeljni ugovor kojim se uspostavlja dalekosežni strateški savez između ta dva japanska proizvođača.

Nissan qashqai

Nakon izdavanja deonica MMC-a, Nissan će za 237 milijardi jena preuzeti 34 % vlasničkog udela u MMC-u.
Strateškim savezom produbiće se dosadašnje partnerstvo Nissana i MMC-a u okviru kog ova dva proizvođača zajedno sarađuju već pet godina.

Nissan i MMC dogovorili su saradnju na područjima koja uključuju: nabavku, zajedničke platforme za vozila, deljenje tehnologija i zajedničku upotrebu fabrika kao i zajednički ulazak na tržišta u razvoju.

Carlos Ghosn, glavni direktor i predsednik Nissana, izjavio je: „Ovo je revolucionarna transakcija i pobeda i za Nissan i za Mitsubishi Motors. Njom nastaje dinamična nova sila u automobilskoj industriji koja će blisko sarađivati i koja će se odlikovati velikom sinergijom. Bićemo najveći deoničar MMC-a, poštovaćemo njihovu marku i njihovu istoriju i povećati njihov potencijal rasta. Pomoći ćemo MMC-u u suočavanju sa izazovima koji su pred njima i poželeti im dobrodošlicu kao najnovijem članu naše Alijanse.”

Osamu Masuko, predsednik uprave i glavni direktor MMC-a, rekao je:

„Dugom tradicijom uspešnih partnerstava Nissan je stekao bogato iskustvo u iskorišćavanju prednosti koje donose savezi. Ovim ugovorom će se stvoriti dugoročna vrednost koja je potrebna kako bi naša dva društva napredovala u budućnosti. Dugoročnu vrednost ostvarićemo produbljivanjem našeg strateškog partnerstva koje podrazumeva deljenje resursa kao što su odeljenje razvoja i zajedniča nabavka.”

Prema uslovima transakcije, Nissan će kupiti 506,6 miliona novoizdatih deonica MMC-a po ceni od 468,52 jena po deonici. Cena deonice održava prosečnu cenu procenjenu prema volumenu za period od 21. aprila 2016. do 11. maja 2016. Nissan će po zaključivanju transakcije postati najveći deoničar MMC-a.

MMC i Nissan očekuju da će društva Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corporation i Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ zadržati svoj značajan kolektivni vlasnički udeo u Mitsubishi Motorsu i podržati ovaj strateški savez.
Transakcija podleže potpisivanju konačnog Ugovora o savezu koje se očekuje do kraja maja ove godine, potpisivanju deoničarskog ugovora sa trenutnim deoničarima MMC-a iz grupacije Mitsubishi Group i dobijanju odobrenja nadležnih regulatornih tela. Njeno zaključivanje očekuje se do kraja godine.

Odluka Nissana o sticanju strateškog udela u MMC-u predstavlja najnovije širenje njegovog modela Alijanse,koji se temelji na 17 godina iskustva u uzajamnom vlasništvu udela sa Renault-om. Nissan je sticao udele ili potpisivao partnerske sporazume i sa drugim grupama u automobilskoj industriji, uključujući Daimler i AvtoVaz.
Nakon zaključenja transakcije, MMC će predložiti Nissanove kandidate za članove uprave u odnosu koji odražava Nissanovo prava glasa, uključujući i Nissanovog kandidata za predsednika uprave.

Komentari su zatvoreni.