MENI

Odličan početak ETCC sezone za Lalušića

Posle Horgoša mesec dana pauze

6. 04. 2016. Comments (0) Views: 1051 Autosport, Galerija, Region, Reli

Ispod palme na obali mora startovala reli sezona

Kada kažem more, pomislim na sunce, plažu, sreću i… 1. Neum Rally.

Rally Neum 2016_27 (1 of 1)

Najpoznatije vesnike proleća, visibabe, ljubičice i veseli cvrkut ptica, ovog puta zamenile su škripe guma, grmljavina motora i miris benzina.

Suncem okupane obale bile su savršeno mesto za početak jedne oktanske sezone.

Doduše, na taj poduhvat odlučilo se „samo“ 11 posada. Razlozi? Ima ih zasigurno više od jednog, ali većina takmičara nije uspela da pripremi svoje automobile za početak sezone, koja je u odnosu na prethodne godine, startovala malo ranije.

Rally Neum 2016_23 (1 of 1)

Uprkos oskudaciji u broju posada, reli je zadovoljio kriterijume ne samo takmičara, već i publike koja je sa oduševljenjem ispratila ovo vremenski relativno kratko, ali ipak izuzetno zahtevno takmičenje.
Staza duga 8000 metara, glavni je „krivac“ što se ovaj reli ujedno naziva i sprint reli. Smeštena je na delu starog puta Vranjevo selo – Duži – Moševići, i udaljena svega 3km od servisnog parkinga, koji je bio smešten na samoj obali mora, tik ispod hotela „Sunce“.

Brzinci voženi u dva smera, predstavljali su veliki izazov za takmičare, pre svega zbog konfiguracije terena i same staze. Jako brza i uska staza, neravnog asfalta i prekrivena šljunkom, bio je samo dodatni plus na listi pohvala za organizatore.

Očekivano, već unapred favorizovana posada Rabrenović/Golić, izmamila je aplauze publike i maestralnom vožnjom opravdala ulogu favorita. Na sva četiri brzinca, ova posada je imala najbolje vreme, i samim tim osvojila prvo mesto u generalnom plasmanu.

„Koliko god se polemisalo o dužini staze, njena atraktivnost nije se ogledala u tome, već u težini samih brzinskih ispita. Prilično zahtevna i uska staza, nagib terena, dosta šljunka i brze deonice. Za početak, sasvim dovoljno. Želeo bih da se zahvalim organizatorima, koji su dali sve od sebe da na pravi način otvore sezonu i dobrom organizacijom i gostoprimstvom ukažu poverenje. Mislim da osmesi na našim licima jasno govore o zadovoljstvu koje osećamo i već sada možemo da obećamo učešće i naredne godine na Rally Neum. Hvala publici koja je došla u velikom broju da isprati prvi reli u ovomm prelepom primorskom mestu, i svojim pristustvom podrži nas kao takmičare.”, rekao je Vladica Rabrenović, nosilac Zlatne kacige I višestruki šampion Srbije u reliju.

Rally Neum 2016_24 (1 of 1)

Na stazi se mogla videti i borba vremenima, između posada Hennel/Novaković i Đelmo/Komarica. Okršaj je bio prisutan čak do poslednjeg brzinca, nakon čega je na drugo mesto dospela posada Hennel/Novaković, a sa samo par sekundi zaostatka, na trećem mestu se našla posada Đelmo/Komarica.

“Reli je održan uz fantastičan tim ljudi koji su se pobrinuli da to sve izgleda na jednom zavidnom nivou. Izvrsna pozicija za sam reli ide u korist kako organizatoru, takmičarima tako i gradu Neumu i cijeloj regiji. Ja do sada nisam imao priliku da vozim relije, osim 2014. Rally Tešanj kada sam bio suvozač.. Moj suvozač na ovom reliju bio je Dražen Komarica sa kojim sam se poprilično dobro uklopio na samom reliju. Brzinci su odlični, poprilično zahtjevni, a najveći moj problem bio je u ovjesu auta, koji nije prilagođen reliju vec brdskim trkama. Bilo bi lijepo za narednu godinu, da se ubaci ako je moguće još jedna dionica na kojoj bi se vozili brzinci, kako bi naredni reli bio duži i interesantniji, kako za nas vozače tako i za publiku.”, izjavio je Đani Đelmo, najbolje plasirani vozač BiH.

Na četvrtom mestu, našla se posada iz Bosne i Hercegovine, Beširević/Gačo, koja je u odnosu na trećeplasirane imala kašnjenje od 22 sekunde.

Rally Neum 2016_12 (1 of 1)

Posada koja je prilično iznenadila svojim umećem, dolazi iz Bajine Bašte u svom odlično pripremljenom Yugu 1.3 grupe A. U pitanju su članovi tima ASK Rid Sport – posada Milutinović/Korčula, koja je zauzela 5.mesto u generalnom plasmanu.

Od 6. do 11. mesta, poredak je sledeći: Stanivuk/Đurić (BIH), Bodnaruk/Mićanović (BIH), Šolajić/Đukanović (SRB), Kurtović/Krainović (BIH), Gerh/Gujić (BIH) i Leženić/Ljubić (BIH).

Sudeći po rečima ne samo organizatora, već i takmičara, Rally Neum će svakako postati tradicionalno takmičenje u šampionatu BiH, a ukoliko se prihvate ideje posada, naredne godine sačekaće nas dodatni brzinci koji će, nadamo se, podstaći takmičare da se pripreme za raniji start sezone.

Do narednog Rally Neum-a, ostaje nam da se s vremena na vreme, uz pogled na fotografije koje možete pronaći na fb stranici Passion Pixels, podsetimo kako izgleda reli organizovan “ispod palme na obali mora”.

tekst i foto: T. Cvijović

  • Rally Neum 2016_09 (1 of 1)
  • Rally Neum 2016_16 (1 of 1)

Komentari su zatvoreni.