MENI

Pančevo dočekalo evropskog šampiona

Dvougao: Lazarević – Radojković

16. 10. 2015. Comments (0) Views: 277 Autosport, Brdske trke, Intervju, Kružne trke

Reč dve sa Darkom Božilovićem

Imali smo zadovoljstvo da razmenimo misli sa ovosezonskim najuspešnijim automobilistom domaćeg šampionata. Ove godine dostigao je maksimum, osvojivši prva mesta na svim odvoženim trkama. U pitanju je Darko Božilović.

Bozilovic1

1.Zašto baš automobilizam i od kada?

– Automobilizam volim zato što je pun adrenalina i zato što me je isključivo taj sport oduvek zanimao i samo se u njemu pronalazim. Auto trke vozim od 2002 godine.

2.Ispričajte nam nešto o prvoj trci u karijeri?

– Prvu trku vozio sam na uličnoj stazi Mišeluku na periferiji Novog Sada, vozio se Pirana kup i naravno kao svaki početnik mislio sam da sve znam najbolje i ušao u trku pun ambicija. Na kraju trke shvatio sam da moram dosta toga da učim i da radim, da bih u tom “voziću” bio u prvih 5 takmičara.

3.Razvojni put u automobilizmu?

– Krenuo sam sa klasom Mali N koju sam vozio od 2002-2003. Zatim sam prešao u klasu Hibrid od 2004 -2009. Od 2010. vozim najjaču klasu Super Production sa automobilom Opel Astra OPC, a sada vozim Ford Fokus. U dosadašnjoj karijeri, 108 puta sam se popeo na pobednički podijum, od čega 52 puta za prvo mesto. Osvojio sam pet šampionskih titula, jednu Zlatnu kacigu, šest vicešampionskih titula i četiri treća mesta!

4.Znamo da ovaj sport zahteva zaista veliku podršku. Kome možete da se zahvalite za ostvarene uspehe?

– Za uspehe mogu da zahvalim isključivo mojoj porodici i građevinskoj firmi “Vlasinac Igda” koji su oduvek bili uz mene. Posebno se zahvaljujem mom novom sponzoru Fabrici maziva FAM iz Kruševca koja je prepoznala moje kvalitete i potpuno stala uz mene.

5.Možete li da izdvojite najinteresantniju tj. najuzbudljiviju trku i da našim čitaocima objasnite zbog čega baš ona za Vas predstavlja nešto posebno?

– Iskreno, ima ih baš puno ali možda bih mogao da izdvojim trku u Hibridu na stazi Beranovac, gde smo se nas šestorica smenjivali svaki krug po nekoliko puta. Trku smo svi završili na branik, a ja sam pobedio. Posle trke uložen je prigovor na moj auto. Naravno, auto je bio 100% “čist”, što se i dokazalo nakon otvaranja, tako da mi je pobeda bila još slađa.

Bozilovic

6.Nasuprot tome, koje je Vaše najlošije iskustvo sa trka?

– Najlošije iskustvo mi je prevrtanje na Beranovcu, na gornjem pravcu posle mostića, i to pri brzini od 180km/h.

7.Da li ste, kao dečak, imali uzore u autosportu, i da li ih, iako ste već i sami postali uzor pojedincima, i dalje imate?

– U nasem šampionatu nisam odvajao pojedinačno, ali voleo sam da gledam Franju Kunčera i Gorana Asanovica kako vode pravi rat na stazi. Za mene, najbolji vozač svih vremena je Michael Schumacher.

8.Trenutno vozite Ford Fokus. Da li ste zadovoljni njime ili možda imate ambicije da narednih sezona budete za volanom nekog drugog automobila?

– Prezadovoljan sam mojim Fokusom, tako da ću ga voziti i naredne sezone. Možda se oprobam na nekoj evropskoj trci sledeće godine, u nekom rentiranom autu.

9.Koja je Vaša omiljena brdska, a koja kružna staza?

– Od brdskih staza, apsolutno Kruševac – Čokotino brdo, a od kružnih Kraljevo – Beranovac.

10.Ako bi ste imali mogućnost izbora da se odlučite za jednu od dve discipline u kojima se takmičite, koja bi to bila i zbog čega?

– Bez razmišljanja kružne trke. Kružne trke imaju fajt, dugo traju, adrenalin koji drži od početka do kraja …Sve ono što treba pravom trkaču!

11.Srbija se može pohvaliti velikim brojem vozača, ali u Vašoj klasi, nema ih baš mnogo. Kakvo je Vaše mišljenje o konkurenciji i zašto je baš u SP klasi, tako malo takmičara?

– Kad izbrojimo automobile, po klasama samo mali N trenutno dominira, svi ostali smo tu negde. SP automobila ima oko 15 u Srbiji. Dosta njih ne dolazi zbog finansijske situacije. SP auto treba da bude top spreman za trku i iskreno treba puno odricanja. Mada neki sve to imaju, pa opet ne dolaze. (Smeh)

Bozilovic2

12.Generalno mišljenje o automobilizmu u Srbiji?

– Sasvim korektno. Kada pogledamo okolne zemlje, mi smo ubedljivo najbolji i najviše takmičara imamo. Mislim da kada bi se malo više poradilo na marketingu i popularizaciji autosporta, bilo bi neuporedivo više takmičara ali i publike.

13.Verujemo da je lepo biti šampion, ali koliko je odricanja i ulaganja potrebno da bi se došlo do trona?

– Svakako da je lepo, ali je potrebno neverovatno mnogo želje, truda, finansija i sreće da bi se postalo šampion.

14.Kakav je osećaj biti najbolji?

– Najbolji. (Smeh)

15.Šta je potrebno promeniti u autosportu Srbije, tj. koje promene bi doprinele njegovom napretku?

– Mnogo toga, definitivno.Toliko, da bi mi bilo potrebno jako mnogo vremena da u potpunosti odgovorim na pitanje. A i svakako, to pitanje donosi veliku količinu nervoze.

16.Osvrnimo se na sezonu koja je za Vama.

– Ovo je najuspešnija sezona otkad vozim. Od 11 trka ove godine, ostvario sam svih 11 pobeda! Šampionska titula i na krugu i na brdu govore same za sebe.

17.Pred Vama je još jedna kružna trka koja će biti vožena na stazi u Kraljevu – popularni Beranovac. Šta očekujete?

– Beranovac je moja omiljena staza. Očekujem veliku i korektnu borbu, kao i uvek. Svakako ću probati da ne prekinem niz.

18.Planovi za, pre svega narednu sezonu, a zatim i generalno za budućnost?

-Generalno, ja planiram nikad ništa. Biće dovoljno da naredna sezona bude slična ovoj i zadovoljstvo neće izostati.
Veliki pozdrav svim čitaocima, i vidimo se 30. oktobra na stazi Beranovac.

Tekst i foto: T. Cvijović

Komentari su zatvoreni.