MENI

Bosch zvanično otvara novi istraživački kampus u Reningenu

Novi Avensis otmen udoban i efikasan

22. 10. 2015. Comments (0) Views: 466 Industrija, Toyota

Auris takmičar u C-segmentu sa više stila i novim motorima

Kombinacijom izgleda karoserije hečbeka i Touring Sports-a, uz izbor dizel, benzinskog i hibridnog pogona, i osveženim nivoima opreme koji uključuju novu bezbednosnu opremu, nova verzija Aurisa dizajnirana je da ispuni sva očekivanja korisnika C-segmenta.
Lansiranjem Auris hibrida 2010. godine, Toyota je postao prvi i jedini proizvođač koji u C-segmentu nudi izbor tri pogona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danas, u svetu ograničene i skupe konkurencije, širok spektar Auris modela predstavljaju jedinstvenu ponudu.
Auris Hibrid predstavlja izvanredan primer vrednosti novca. Sa CO2 emisijama od samo 79 g/km* i kombinovanom ciklusu potrošnje goriva od svega 3.5 l/100 km* nudi korisnicima značajne poreske olakšice i izuzetno niske troškove održavanja.

Toyotina potpuno hibridna tehnologija sada predstavlja mejnstrim izbor pogona, dok Auris hibrid postaje sve popularniji kod korisnika C-segmenta zbog izuzetno tihog, glatkog, opuštajućeg iskustva u vožnji, bez stresa.

Hibridni modeli trenutno predstavljaju 50 % sveobuhvatne Auris prodaje, u zapadnoj Evropi. Očekuje se da će ova brojka dodatno rasti u sledećih nekoliko godina. Kako je hibridni pogon bio dostupan u svim verzijama Aurisa, prodato kje više od 200.000 jedinica i danas je Auris najprodavaniji hibrid u Evropi.

Na osnovu promena koje se dešavaju na izuzetno konkurentnom tržištu i želja Toyotinih korisnika, verziju Aurisa za 2015. karakterišu poboljšanja u pet ključnih područja: Dizajn, Čulni kvalitet, Hibridni model, Bezbednost i poboljšanje dometa za oko 40%, Pogoni.

Potpuno novi 1.2-litarski motor sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem pridružio se postojećem benzinskom asortimanu. 2.0-litarski turbo dizel je zamenjen novom 1.6 litarskom D-4D jedinicom, dok je 1.4 litarski D-4D motor značajno poboljšan, nudeći najmanje emisije CO2 u svojoj klasi, u kategoriji 90 ks. Svaki motor u ponudi sada odgovara Euro 6 regulativi o emisijama.
Novi spoljašnji izgled karakteriše redizajnirana prednja i zadnja maska, čime Auris dobija pestižniji, otmeniji izgled. Dodatno, čulni kvalitet kabine je značajno unapređen kroz redizajn kontrolne table, premium kvalitetom površina i doteranim detaljima na 4.2-inčnom TFT multiinformacionom ekranu u boji (od srednjeg nivoa opreme i standard na hibridu).

Kod novog Aurisa verzija 2015. napravljen je dodatan napredak u smislu dizajna ogibljenja i sistema upravljivosti kako bi se dodatno poboljšala udobnost, upravljanje, rukovanje i angažovanje vozača. Takođe, uvedene su dodatne mere u cilju smanjenja buke, vibracija i zveckanja (NVH) u kabini.

Konačno, revidirani su nivoi opreme Aurisa kako bi se nivoi opreme hibrida- Entry, Mid, Style i High- prilagodili sa ostalim verzijama modela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novi dizajn spoljašnjosti

Prednja i zadnja maska Aurisa je značajno redizajnirana kako bi dala vozilu vizualno širi izgled i niži centar gravitacije, uz prestižniji i otmeniji izgled na putu.

Napred su ubačena dva hromirana krila koja se spajaju sa novim uočljivijim Toyota znakom. Prelazeći preko prednjeg dela haube, moćna prednja krilca prostiru se celom širinom vozila. Manje upadljiva donja krilca spuštaju se do gornje površine prednjeg branika, noseći oštro unutrašnje jezgro novih LED svetala koja sadrže LED dnevna svetla (DRL).
LED lampe karakteriše niz prednosti u odnosu na konvencionalne sijalice; one proizvode svetlost koja je bliska dnevnoj svetlosti po Kelvinovoj skali, troše manje energije od konvencionalnih sijalica, i imaju servisni život do 100.000 sati-skoro koliki je i životni vek samog vozila.

Ispod naglašenog prednjeg branika, sada se donja maska prostire celom širinom automobila, dajući Aurisu širi potpuniji izgled. Maska sadrži uži centralni deo ispod hromno naglašenog donjeg spojlera, koji se zatim širi u dublju čauru koja predstavlja kućište maglenkama lociranim na samim krajevima.

Iz profila, novi prednji i zadnji dizajn generiše duže vešanje, čime se poboljšava sveukupni balans dizajna i prosto mami oko da preleće preko duge, neodoljive linije od prednjeg Toyota znaka do nosača zadnjih lampi. Ovaj, sofisticiran izgled dodatno je naglašen novom krovnom antenom u obliku ajkulinog peraja i novim dizajnom 16-inčnih i 17-inčnih aluminijumskih naplataka.

Pozadi, donja polovina Aurisa je potpuno redizajnirana kako bi se još jednom vizuelno naglasila širina vozila na putu. Širina dubljeg, „mišićavog“ branika naglašena je postavljanjem kućišta reflektorskih lampi u krajnje uglove i tankim hromnim detaljima.
Zadnje lampe sada sadrže tehnologiju za navođenje LED svetala, što novom Aurisu daje prestižniji, trenutno prepoznatljivi pečat.

Poboljšana unutrašnjost i čulni kvalitet

U unutrašnjosti novog Aurisa čulni kvalitet kabine je značajno poboljšan uz pomoć vizualnog smanjenje mase kontrolne table, nežnije integracije uniformnijih instrumenata i usaglašenijih oblika i završne obrade površina i detalja sa teksturom.
Vozačeva instrument tabla sada poseduje jači, više sportski dizajn sa cevastim brojačem obrtaja i brzinomerom na oba strane novog 4.2-inčnog TFT multiinformacionog ekrana u boji.

Sa oblijim dizajnom kontrolne table, centralni instrumenti su integrisani u jedinstvenu, glatku površinu koja sadrži prekidače osetljive ma dodir sa usklađenim pozadinskim osvetljenjem. Gornja površina i spojnica kontrolne table dele istu završnu obradu, sa mekim materijalima i usklađenom teksturom između površina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekoliko detalja kao što su ventilacioni otvori, ručke vrata i okruženje menjača redizajnirani su kako bi se postigao oštriji i kvalitetniji izgled. Harmonizovani su i oblik i materijal obojenih i hromiranih završnih detalja. Nove presvlake za sedišta upotpunjuju prestižnije i otmenije okruženje kabine premium kvaliteta.

Na novom Aurisu dostupne su dve nove boje karoserije – tamno plava i metalik plava.

Revidirani asortiman pogona

U skladu sa novim trendovima na tržištu C-segmenta koji zahtevaju dodatno smanjenje potrošnje goriva, emisija i troškova vlasništva, bez uticaja na performanse i zadovoljstvo vožnje, asortiman Auris benzinskih, dizel i hibridnih pogona je dodatno proširen i revidiran.

Svaki motor u ponudi sada odgovara standardima regulative Euro 6 o emisijama.

Potpuno novi 1.2T motor sa turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem pridružio se postojećim 1.33 litarskim Dual VVT-i i 1.6 litarskim Valvematic jedinicama kako bi se korisnicima pružio izbor između tri benzinska motora. 2.0 litarski turbo dizel zamenjen je novom 1.6 litarskom D-4D jedinicom, dok je 1.4 litarski D-4D motor značajno poboljšan.

1.8 litarski hibridni pogon upotpunjuje jedan od najširih asortimana motora kod bilo kog modela u ovom segmentu. Kombinacijom jedinstvenog „feelgood“ iskustva u vožnji sa vodećim emisijama CO2 u svojoj klasi koje su sada spale na 79g/km*, Toyotina potpuno hibridna tehnologija, koja je već ostvarila više od 50% evropske Auris prodaje u 2014.(1), sada predstavlja mejnstrim ponudu.

Svaki pogon u Auris asortimanu motora nudi korisnicima prednost Toyota Optimal Drive; kombinaciju najnaprednijih tehnologija i internih naprednih programa dizajniranih da optimizuju balans između performansi i uživanja u vožnji sa smanjenjem potrošnje goriva i niskim emisijama.

(1) 2014. evropska prodaja = EU 28 + 3 EFTA zemlje (Švajcarska, Norveška i Island)

Niže emisije potpuno hibridnog sistema

Nudeći korisnicima jedinstveno tiho i opuštajuće „feel-good“ iskustvo u vožnji, potpuno hibridni Auris sada ponovo zauzima prvo mesto u klasi, pokazujući izuzetno efikasno smanjenje CO2 emisija od neverovatno niskih 79g/km*, u evropskom kombinovanom homologacionom ciklusu.

Sposoban da radi zasebno i kombinovano, HSD sistem 1.8 litarskog VVT-i benzinskog motora i električni motor generišu maksimalnu snagu od 136 DIN ks, čime omogućavaju ubrzavanje Aurisa od 0-100 km za svega 10.9 sekundi i maksimalnu brzinu od 180 km/h.
Auris hibrid praktično ne proizvodi emisije NOx i čestice drugih zagađujućih supstanci. Dodatno, kada se prebaci u jedinstveni EV način rada, koji nije dostupan kod polu-hibridnih vozila, Auris hibrid generiše nula emisija CO2, NOx i čestica čađi, i ima domet do dva kilometra kontinuirane vožnje pri brzini od oko 50 km/h, u zavisnosti od stanja baterije i uslova vožnje.

Pogon Auris hibrida je dizajniran da eliminiše potrebu za benzinskim motorom, kad god je to moguće prilikom gradske vožnje. Toyotini podaci pokazuju da je kumulativni efekat vožnje potpunog hibrida dovodi do povećanja nivoa nula-emisija u vožnji.

*1.2T: potpuno novi turbo benzinski motor da direktnim ubrizgavanjem

Potpuno novi 1197cc, sa 16 ventila, 4-cilindarski turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem nudi sličan nivo performansi kao 1.6 motor, dok su rezultati potrošnje goriva i CO2 emisija izuzetno niski.

Laganu i izuzetno kompaktnu jedinicu karakteriše nekoliko sofisticiranih tehnologija, uključujući direktno ubrizgavanje, napredno dvostruko inteligentno promenljivo podešavanje ventila – široko, otvor glave cilindra sa visokim padom i integrisanom izduvnom cevi, lagan sistem pogona ventila, varijabilan sistem za kontrolu ubrizgavanja ulja i usisna grana i usisne cevi od smole.

Turbo, direktno ubrizgavanje omogućava višestruko ubrizgavanje, a novo razvijeni VVT-iW(2) radi zajedno kako bi omogućio visok obrtni moment pri malom broju obrtaja, dobre performanse i nisku potrošnju goriva.

Novi motor ima maksimalnu snagu od 116 DIN ks, i razvija zavidan maksimalan obrtni moment od 185 Nm pri 1500 do 4000 obrtaja/min. Zajedno sa 6-brzinskim ručnim prenosom, on dovodi novi 1.2 Auris do visoko konkurentnog ubrzanja od 0-100 km/h za 10.1 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 200 km/h.

U isto vreme novi motor pokazuje prosečnu potrošnju goriva od 4.7 l/100 km*, i generiše emisije CO2 od svega 109 g/km*, nudeći korisnicima povoljan odnos troškova vlasništva u odnosu na prednosti. Multidrive S prenos dodatno smanjuje kako potrošnju goriva, tako i emisije, na 4.6 l/100 km* i 106 g/km* respektivno.

(2) Inteligentno promenljivo podešavanje ventila

*Novi 1.6l D-4D

Prvi put se pojavljuje u asortimanu Aurisa, novi 1598 cc turbodizel zamenio je odlazeću 2.0 l jedinicu.
Novi motor razvija 112 DIN ks i maksimalan obrtni moment 270 Nm između 1750 i 2250 obrtaja/min. Ovo daje 1.6 D-4D Aurisu konkuretne performanse u vrhu svoje klase i to ubrzanje od 0-100 km/h za 10.5 sekundi, 80-120 km/h (peta brzina) za 10.9 sekundi i maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Sa druge strane, CO2 emisije su niže nego kod odlazeće 2.0 litarske jedinice, pale su na svega 104 g/km*, dok je potrošnja goriva sada svega 4.1 l/100 km*. Troškovi vlasništva 1.6 D-4D Aurisa su dodatno smanjeni uz pomoć nove servisne šeme koja podrazumeva servisni interval na 20.000 km.

Poboljšan 1.4l D-4D

Turbodizel 1364 cc je unapređen tako da odgovara Euro 6 standardu, ali promene

Jedinicu karakteriše nekoliko poboljšanja koja se odnose kako na unapređenje performansi, tako i na poboljšanje efikasnosti kako bi se pojačao pritisak pri malim brzinama.

Novi Solenoid sistem ubrizgavanja goriva karakteriše velika pumpa za snadbevanje i veći uobičajeni pritisak ubrizgavanja od 180 MPa, što ga čini kompatibilnim sa Euro 6 ECU motorima i softverom. U izduvni sistem uveden je katalizator za redukciju NOx (NSR) prema zahtevima Euro 6 standarda za 55% smanjenja emisija NOx.

Novi dizajn klipa sa otvorenom posudom komore za sagorevanje smanjuje potrošnju goriva za 3,4%. Novi klip je obložen materijalom sličnom dijamantu (DLC) koji smanjuje trenje i dovodi do niže potrošnje goriva.

Nova glava cilindra je sada napravljena od plastike što dovodi do 40% smanjenja u masi i nudi poboljšanja kako u podmazivanju bregaste osovine, tako i u apsorpciji ulja.

Unapređeni motor razvija 66 kW / 90 DIN ks. Širina obrtnog momenta povećana je za 400 obrtaja/min, sa maksimalnih 205 Nm sada dostupnih od 1400 obrtaja/min do 2800 obrtaja/min. 1.4D-4D ubrzava od 0-100 km/h za 12,5 sekundi, i ima maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Toyota Auris Euro 6
1.4 D-4D Euro 5
1.4 D-4D

Zapremina (cm3) 1364 1364
Stepen kompresije 16.5 : 1 16.5 : 1
„Common rail“ pritisak (mpa) 180 160
NOx sistem redukcije NSR + HPL – EGR(3) HPL – EGR(3)
Maksimalna snaga (DIN hp/ kW @ rpm) 90/66 @ 3800 90/66 @ 3800
Maksimalni obrtni moment (Nm @ rpm) 205 @ 1400 – 2800 205 @ 1800 – 2800
CO2 emisije (combined, g/km) 89* 99
(3)NSR: NOx Skldištenje i redukcija; HPL: petlja pod visokim pritiskom; EGR: recirkulacija izduvnih gasova

Opremljena sa ručnim prenosom i Stop & Start tehnologijom, unapređena 1.4 D-4D 90 jedinica sada vraća kombinovan ciklus potrošnje goriva od 3.4 l/100 km* i pokazuje značajno smanjenje emisija CO2 od samo 89 g/km*.

Multidrive S kontinuelni-varijabilni prenos

Dostupan na 1.2 turbo i 1.6 Valvematic benzinskim verzijama Aurisa, Multidrive S je kontinuelni-varijabilni prenos(CVT) sa potpuno automatizovanim bešavnim modom za prebacivanje ili sekvencijalnim 7-brzinskim sportskim načinom rada.
U sportskom načinu rada, optimizovan je odziv i direktna kontrola motora dok se pozicija prenosa može odabrati pomoću ručice menjače ili pomeranjem poluge. Sportski način rada takođe karakteriše precizna kontrola skretanja. Kada detektuje usporenje, sistem prebacuje u nižu brzinu i primenjuje kočenje motorom kako bi pomogao u kočenju. Na raskrsnicama, logička kontrola prebacivanja u niži stepen prenosa kontroliše sistem kako bi obezbedila odabir optimalnog odnosa brzina za traženi nivo ubrzanja.

Poboljšana vozna dinamika i buka, vibracije i zveckanje (NVH)

Kod novog Aurisa verzija 2015. napravljen je dodatan napredak u smislu dizajna ogibljenja i upravljivosti kako bi se dodatno
poboljšala udobnost u vožnji upravljanje. Takođe, uvedene su dodatne mere u cilju smanjenja buke, vibracija i zveckanja (NVH) u kabini.

U kombinaciji, ovi revizije prednjeg i zadnjeg ogibljenja poboljšali su prvobitnu ulogu amortizera, smanjili su trenje i poboljšali udobnost kod vožnje po pravcu.

Dodatno, šema električnog servo upravljanja je podešena da dodatno oteža okretanje upravljača sa porastom brzine, dajući unapređen odgovor pri brzinama iznad 60-80 km/h.

Unapređene mere protiv buke, vibracija i zveckanja

Dodatna poboljšanja protiv buke, vibracija i zveckanja, kod novog Aurisa, unapređuju Toyotinu već komfornu vožnju osetno smanjujući buku u kabini.

Zvučna izolacija je dodatno unapređena uvođenjem dodatnih materijala koji apsorbuju zvuk u spoljnu izolaciju, instrument tablu i tunel menjača. Takođe je dodata i spoljašnja izolacija tunela kako bi se smanjila buka pri prenosu.
Dodatna izolacija prednjeg branika, unutrašnjeg dela kontrolne table i vrata dodatno smanjuju buku u kabini od motora, puta i vetra.

Bezbednost

Kako je Auris već nagrađen sa 5 zvezdica od strane Euro NCAP testu bezbednosti kod sudara, nova verzija modela dovodi bezbednost i učešće vozača na novi nivo, zahvaljujući opcionom Toyota Safety Sense paketu.

Obradom podataka dobijenih od strane kompaktne jedinice montirane na vetrobranu, a koja u svom sastavu sadrži laser i kameru, Toyota Safety Sense sistem nudi korisnicima sistem zaštite od sudara, sistem upozorenja na izlazak iz saobraćajne trake, automatska duga svetla i pomoć sa saobraćajnim znacima.

Svi podaci o Toyota Safety Sense statusi i upozorenjima prikazani su 4.2-inčnom TFT multiinformacionom ekranu u boji, na vozačevoj instrument tabli.

* Podložan finalnoj homologaciji

Foto: M. Bošković

Komentari su zatvoreni.