MENI

Žestoko u Punoševićima

Izazovi nove staze

2. 09. 2015. Comments (0) Views: 711 Motociklizam

Triplo finale u Kuli

U vikendu pred nama na kartodromu Kula kod Vrbasa, biće održano takmičenje u supermoto disciplini koje će se bodovati za finale šampionata Alpe Adrija, Slovenije i Srbije. Tim povodom u prostorijama AMS Srbije upriličena je konferencija za novinare.

Supermoto press Danijel Vastag, Goran Lovric i Vukasin Bajic

– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da najavim predstojeće takmičenje na kartodromu Kula, koje će bodovati za tri šampionata, a ujedno je finalno. Pre tako reći samo tri godine upustili smo u pokretanje supermoto discipline na našim prostorima, a u aktuelnoj takmičarskoj sezoni, bez imalo lažne skromnosti, možemo se pohvaliti organizacijom dva takmičenja. U Kuli kod Vrbasa, odlučivaće se o šampionima Alpe Adrija, Slovenije i naravno Srbije. Koristim prilku da pozovem sve ljubitelje ove uslovno rečno nove discipline, da u subotu dođu i pogledaju trku za domaći, a u nedelju za finale šampionata Alpe Adria i Slovenije – rekao je Vukašin Bajić, organizator i takmičar.

AMK Vitalon grupa uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu unazad nekoliko meseci ulaže ogromne napore da na domaćim prostorima utemelji pomenutu disciplinu, koja je zapravo mešavina moto kros i brzinskog motora. U tome im nesebično pomaže i Ministarstvo omladine i sport i Mas komapanija kao generalni sponzor.

– Organizaciju finalnih takmičenja dobili smo pre svega zahvaljujući odlično organizovanoj trci u maju ove godine, ali i zahvaljujući otkazivanju takmičenja u Italiji i Hrvatskoj. Moto savez Vojvodine prepoznao je značaj supermoto discipline i svojski pomaže AMK Vitalon grupu da istraje u nameri da omasovi nacionalni otvoreni šampionat Srbije – rekao je Goran Lovrić.

U ime Moto savez Srbije Danijel Vašatg je dodao.

– Zahvaljujući baš triplom finalu šampionata Alpe Adria, Slovenije i Srbije sa punim pravom očekujemo veliki broj takmičara, što je više nego dovoljan razloga da publika dođe u što većem broju, naročito što je ulaz slobodan, a disciplina više nego atraktivna.

Subota 5. septembar rezervisana je za nezvanične i zvanične treninge Otvorenog šampionata Srbije, a start prve trke zakazan je za 15 časova. Start druge trke planiran je za 16.30 časova, a iste traju 15 minuta plus dva kruga. Važno je napomenuti da će takmičari iz inostranstva voziti u subotu, što će im doći kao svojevrstan trening, da se što bolje upozanju sa stazom.

Sutradan sve počinje još u 8.30 časova tehničkim prijemom i verfikacijom, posle čega slede slobodni, a kvalifikacini za klasu amatera počinje u 11.30, odnosno za top klasu u 12 časova.Start prve trke zakazan je za 13. 30, a druge za 15 časova.

ASFALTNI I PRLJAVI DEO

Za održavanje supermoto discipline potrebno je da pored asfaltnog dela, takmičare voze na zemlji, koga interno zovu prljavi deo. Kartodromi za takve aktivnosti više su nego pogodni, tako da ne čudi što će Kula ovog vikenda ugostiti najbolje takmičare iz zemlje i okruženja.

– Ukupna dužina staze iznosi 1100 metara, od čega na asflat „otpada“ 640 metara. Nije teško zaključiti kolika je dužina zemljanog dela. Vozi se 15 minuta plus dva kruga, po principu moto kors trka. Ja konkretno vozim KTM od 450 kubika koji je u osnovi kros, prerađen za super moto, na Meceler gumama za asfalt. Trenutno sam treći u Alpe Adria šampionatu, i namera mi je da zadržim poziciju i posle trka. Želim da naglasim da su glavni kandidati za prvo mesto Tine Saražin i Anže Mlakar iz Slovenije, odnosno Marko Ukota iz Hrvatske – dodao je Bajić.

Komentari su zatvoreni.