MENI

Termorad Čačak na svetskom izazovu

Pripreme za moto kros trku u Dubcima u punom...

9. 09. 2015. Comments (0) Views: 2645 Motociklizam, Ostalo

Kroser stvoren za supermoto

Franjo Rihter momak iz Subotice pravi je primer kako treba da se ponaša jedan vrhunski motociklista. Fin, vaspitan, povučen, ali zato na stazi vozi do maksimuma, ali uvek korektno i fer plej. Zato i ne čudi što se prošle godine okitio titulom šampiona u klasi MX B moto kros šampionata Srbije.

Rihter1

U aktuelnoj sezoni član MK MCF akcent je stavio na još jednu disciplinu koja je uvršetena u ponudu MSS zahvaljući AMK Vitalon i Vukašinu Bajiću. Supermoto disciplina tvorevina je novijeg datuma i osmišljena je pre svega kako bi privukla ljubitelje brzinskog i moto kros sporta. Motor je mešavina dve pomenute discipline, a trkališta su mahom kartodromi koji se „šire“ na zemljani deo.

Izuzetno dinamična disciplina uspešno se primila širom Evrope, pre jedne decenije posejana je i kod nas, ali je usledila pauza, tako da je ogromnim zalaganjem ljudi iz MSV ove godine organizovan Otvoreni šampionat Srbije. Sva tri takmičenja organizovana su na kratodromu Kula kod Vrbasa.

– Sve je počelo tako što sam na društvenoj mreži video da će biti organizovan supermoto šampionat i u našoj zemlji. Malo mi se ta ideja vrzmala po glavi i odlučim da probam kad već imam motor. Trebalo je samo da nabavim prednji točak za supermoto i bio sam spreman – uvodne su reči Rihtera.

Rihter2

Od trenutka odluke do prvog takmičenja Rihter praktično nije ima vremena čestito ni da proba, odnosno testira novu spravu, već je to sve odradio o jednom trošku na prvoj trci.

– Kada sam montirao točak nisam imao vremena da probam kako će sve funkcionisati, nego dva dana pred prvu trku prvi put sam vozio supermoto na stazi, i tako je došla prva trka. Na stazi mi si još više sve svidelo, a kad sam startovao na trci, shvatio sam da u supermoto disciplini ima više adrenalina od bilo čega što sam do sada probao. Asfaltni deo mi nije najjača strana, ali zato zemljani deo sam vozio više nego korektno, pre svega zahvaljujući iskustvu sa moto kros staza – jasan je novi šampion u klasi amatera supermoto discipline.

Bez konkurencije ne bi bilo ni takmičenja, odnosno klase, a na kraju svega i titule.

– Konkurecija je bila dobra, mogu reći na visini zadataka, tako da me je motivisala i nagonila da iz trke u trku budem sve bolji. Sa pojedincima se znam od ranije, a sa nekima sam sam upoznao na supermoto trkama. Tri puta sam vozio u Kuli, a pre prve trke sam imao samo jedan trening, prosto da ponovim i na kraju sam se domogao titule u konkurenciji amatera – veli Rihter.

Rihter

O planovima za narednu sezonu nikada nije rano pričati, a Rihter već razmišlja i planira šta treba da popravi.

– Za sledeću sezonu imam u planu da se ubrzam na asfaltnom delu, jer nikada pre ove godine nisam vozio na istom, pa mi je bilo dosta čudno. Što se tiče kolega iz kluba, Filip Vujković je zainteresovan za supermoto, kaže da mu se sviđa. Jednom prilikom je probao moj motor i baš mu se dopalo. Koristim priliku da pohvalimo Vukašina Bajića za organizaciju i ujedno mu se zahvalim što je sa ljudima pored sebe bio istrajan u realizaciji Otvorenog šampionata Srbije u supermoto disciplini.

Komentari su zatvoreni.