MENI

Bosch-ove ekološke inovacije: prilagođavanje ciljnoj vrednosti emisije CO2 za...

Fordov 1.0 EcoBoost ponovo motor godine

17. 06. 2015. Comments (0) Views: 910 Industrija, Renault

Renoov KADJAR, stvoren za bekstvo

Prvi Renoov krosover klase C razlikuje se po svojoj atletskoj i vitkoj silueti. Unutrašnjost samog vozila je podredjena vozaču a kvalitet korišćenih materijala doprinosi zadovoljstvu vožnje.

_MG_2588

Mešavina SUV-a, limuzine i izložbenog vozila KADJAR ima sve odlike jednog pravog krosovera:
– Pogodan za sve puteve zahvaljujući poboljšanom pogonu kao i visini od 200 mm u odnosu na pod;
– Intuitivna mogućnost podešavanja zapremine prtljažnika sa maksimalnom zapreminom od 527 litara;
– Komfor i praktičnost zahvaljujući brojnim sistemima pomoći pri vožnji.

Opremljen sa novim sistemom R-Link 2, KADJAR nudi intuitivnu i personalnu povezanost. KADJAR postoji u verziji sa pogonom na sva 4 točka, a neke verzije sa pogonom na 2 točka imaju dodatnu mogućnost režima Extended Grip.

KADJAR se već sada prepoznaje kao efikasan krosover sa dizel motorom od 110 konja koji emituje samo 99g CO2/km¹. Dostupan sa manualnim i automatskim menjačem EDC sa duplim kvačilom,ovakav motor ga svrstava u red najboljih kada se radi o emisiji CO2.
KADJAR je iskoristio snažnu genetiku. On počiva na tehničkoj platformi koja se već dokazala na vozilima Alijanse Reno-Nisan.
Izradjen u fabrici u Palensiji, njegov dolazak je bio prilika za modernizaciju pogona postavljanjem svih potrebnih sredstava neophodnih za poboljšanje kvaliteta izrade.

Prodaja KADJAR-a počinje krajem maja u Evropi, a zatim i u brojnim zemljama Afrike i mediteranskog bazena.

_MG_2842

Novi stil u svetu krosovera

U svetu krosovera klase C KADJAR se nametnuo dizajnom koji evocira dinamiku, snagu i avanturu. Instrument tabla postavljena u najprirodnijem položaju za vozača kao i kvalitet korišćenih materijala doprinose užitku vožnje.

Atraktivna sportska spoljašnost

Renoov KADJAR je krosover klase C, nastao ukrštanjem SUV, limuzine i izložbenog vozila. Njegova kompaktna linija (4,45 metara dužine x 1,84 metara širine) i niska linija krova (1,60 m) ističu dinamičnost vozila. Hauba odaje utisak snage. Način na koji se hromirane trake pružaju preko farova podstiču vizuelni utisak širine i doprinose utisku pouzdanosti kojim KADJAR odiše.
Felne od 17 i 19 inča, posebno oblikovane, pojačavaju utisak snage. Aerodinamičnost linija, veoma senzualnih, naglašena je finalnom obradom vrata koja su u istoj ravni sa prozorskim oknima. Reljefno izvajana krila takodje doprinose sveukupnom utisku dinamike i snage.

KADJAR ističe odlike krosovera

Njegova visina u odnosu na tlo od 200 mm daje mu posebnoost i ukazuje na kapacitet KADJAR-a da izadje na kraj sa najtežim terenima. Oblik rešetke hladnjaka samo pojačava utisak pouzdanosti koju izražava hauba, dok prednja i zadnja strana koje se blago spuštaju, što je karakteristično za SUV, ističu avanturistički temperament KADJAR-a. Zaštitne sajtne ispod vrata samo formiraju efikasan prsten koji ojačava podvozje vozila. Crni blatobrani vizuelno produžavaju donji deo vozila i svrstavaju KADJAR u svet vozila za bekstvo i avanturu. Držači na krovu, od od srebrnog aluminijuma, samo doprinose dinamizmu njegove linije.

KADJAR podjednako vodi računa i o eleganciji

_MG_2868

Renoov KADJAR se odlikuje i novim zaštitnim znakom marke kada je u pitanju osvetljenje, prvi put primenjenog na novom Espace-u.
Komande za LED (Light Emitting Diode) osvetljenje u obliku slova “C” za poziciono svetlo predstavljaju kombinaciju statusne različitosi vozila.

Prefinjen KADJAR-ov dizajn dodatno je naglašena kućištima za bočne retrovizore kao i bravama koje su u boji samog vozila u svim verzijama (kućista za bočne retrovizore su sjajno crna u modelu Bose®¹). Konačno, upotreba hromiranih detalja za prozore, kao i za odbojnike, dodatno pojačava utisak snage i kvaliteta ovog atletskog skupa. Upotreba hromiranih detalja za prozore, i za odbojnike, dodatno pojačava utisak snage i kvaliteta ovog atletskog krosovera.

Prefinjena, sportska unutrašnjost

Izuzetan kvalitet kabine kombinovan je sa vrlo preciznom, gotovo savršenom, izradom. Odaje jedinstven stil visokog komfora i jake izražajnosti. Instrument tabla se nalazi u najprirodnijem položaju za vozača i obećava pravo uživanje za volanom.
Horizontalne linije instrument table naglašavaju širinu kabine. Gornja konzola i duvaljke su oivičene elegantnim, hromiranim linijama. Centralna konzola je ulepšana sa dva bočna ispupčenja koja ističu širinu i pojačavaju utisak stabilnosti. Držači, smešteni sa svake strane napred i desno od centralne konzole, ističu prirodu krosovera unutar kabine. Sa novom sedefnobelom komandom za razgovor, kao i za pojačavanje ili utišavanje, vozač oseća da je u “savršenom okruženju”.

Pri otključavanju kola, pale se prednja i zadnja svetla kao i migavci. Prilikom otvaranja vrata vozila kontrolna tabla se osvetli i oglasi.

TFT ekran instrument table prvo prikaže haubu Reno KADJAR-a na kojoj se pale farovi, a zatim se upiše R-Link.
TFT ekran instrument table ima mogućnost 4 načina vizualizacije i 5 personalnih boja da bi se unutrašnjost kabine prilagodila sopstvenim željama.

Načini vizualizacije dozvoljavaju da se izabere izmedju sledećih opcija:
– klasični brojač sa kazaljkom i brojačem za prikazivanje brzine u sredini,
– sportski brzinomer sa prikazivanjem brzine u sredini i sa jednostavnim prikazom broja obrtaja,
– eko brojač sa ekološkim grafikonom koji prikazuje optimalnu potrošnju i brzinu u sredini,
– jednostavan brzinomer, sa povećanjem brzine, bez broja obrtaja.

Posebno se vodilo računa o udobnosti sedišta
Sedišta su sašivena i postavljena na taj način da ostavljaju prostora drugom sloju koji je umetnut u sačuvane bočne opšivke.
Sedište koje je izbočeno i blago pod uglom doprinosi udobnosti tokom vožnje. U gornjem delu naslona, bočna ojačanja uležu
omogućavajući idealan položaj za svakog. Punjena duplo gušćom penastom masom, sedišta pružaju istovremenu udobnost i osećaj sigurnosti.

Korišćeni materijali ističu sportsku i prefinjenu notu kabine Instrument tabla je vrlo prijatna na dodir i izuzetno obradjena. Tanke presvlake na upravljačkim ručicama ističu njihov izgled istovremeno pojačavajući snažni karakter KADJAR-a. Duboka i
intenzivna crna boja centralnog ekrana olakšava očitavanje informacija.

Stakleni krov površine 1,4 kvadratna metra doprinosi udobnosti i osvetljenosti same kabine.

Višenamenska upotreba i personalna povezanost

Kombinacija SUV-a, limuzine i izložbenog vozila KADJAR je funkcionalan, višenamenski i komforan. Pravi kontrolni centar vozila, R-Link 2 pruza intuitivnu i personalnu povezanost. Najbolje od SUV-a, limuzine i izložbenog vozila pruža podjednako laku voznju na bilo kakvom terenu kao i u gradu Renoov KADJAR pozajmljuje svoju snagu svetu vozila sa pogonom 4×4 Dostupan sa integralnim prenosom, nudi mogućnost povećane vučne snage u uslovima proklizavanja.

Tri režima upotrebe (2WD, 4WD Auto, 4WD Lock) omogućavaju izbor idealnog prenosa. Verzija sa pogonom na dva točka ima Extended Grip što dozvoljava vozilu bolje prijanjanje na kolovoz u u teškim uslovima, a naročito uz odgovarajuće gume za blato ili sneg, čija je šara dizajnirana da optimalizuje prolazak kroz blato ili pesak na putu i obezbedjuje bolje prijanjanje. Visina od tla od 200 mm kao i uzlazni i silazni ugao od 18 odnosno 28°, garantuju izuzetne sposobnosti za vožnju bez obzira na tip terena.
Prednji i zadnji šuspleh štite podvozje kola. Renoov KADJAR unosi višestruku namenu i praktičnost u svet limuzina. Unutrašnjost KADJAR-a je udobna i intuitivna. Zahvaljujući ručkama koje se nalaze u prtrljažniku, sistem “Easy Break” omogućava otključavanje i automatsko savijanje zadnjeg sedišta koje je podeljeno 1/3-2/3. Osim toga, prednje suvozačko sedište se može saviti na napred tako da se pretvori u mali sto zahvaljujući ručici koja se nalazi ispod sedišta. Ovo dozvoljava da se i predmeti i preko 2,5 m dužine mogu prevesti ovim vozilom.

Dve različite konfiguracije prtljažnika daju mogućnost izbora izmedju “high” položaja sa potpuno ravnim podom, koji olakšava utovar velikih predmeta, i “low” položaja koji omogućava da se dobije maksimalni kapacitet za prevoz robe od 527 litara. Osim toga postoji mogućnost da se prtljažnik pregradi na dva ili tri dela što je pametan način da se zaštite objekti koji se prevoze kao i da se isti ne pomeraju prilikom vožnje.

Pokretna pregrada ima mogućnost više odredjenih fiksiranih položaja na podu prtljažnika. Renoov KADJAR je opremljen napravom koja jednostavnim pritiskom na komandu u prtljažniku uklanja pokretnu pregradu. Unutrašnjost nudi impresivan prostor unutar kabine. Zadnje sedenje je veoma prostrano, od samog sedišta do krova je čitavih 910 mm a zajedno sa zavidnom širinom od 1456 mm spada medju najbolje u ovoj klasi.

Centralna konzola je tako osmišljena da na njoj ima mesta i za odlaganje vrednih stvari. Renoov KADJAR ima i dodatnog prostora za smeštaj 30 litara u samoj kabini, od čega 7,5 litara u pretincu za rukavice. Renoov KADJAR pruža užitak u vožnji koji se obično vezuje za izložbena vozila. Njegov položaj tokom vožnje je blizak položaju jednog izložbenog vozila prema udobnosti sedišta, koja “obuhvataju” vozača/putnika.

KADJAR je veoma pogodan za manevrisanje, sa okretom od 10,72 metra. Renoov KADJAR je opremljen i nizom pomagala u vožnji koja su korisna za svakodnevnu upotrebu, uključujući i opciju “hands-free” parkiranja, kao i kameru na zadnjem delu koja olakšava parkiranje u gradu.

Intuitivna i personalizovana vožnja sa R-Link 2

Prvi put upotrebljen na novom Espace-u, novi multimedijalni tablet Reno R-Link 2 je raspoloživ i kod KADJAR-a za intuitivno i personalizovano povezivanje. Njegov ekran od 7 inča je poboljšane jasnoće i reagovanja da bi se postigao veći komfor pri korišćenju. Grafička svojstva, intuitivna i obradjena, uvode i vozača u poznati svet tableta: pomeranje ikona klikom-pomeranjem, čitanje prelistavanjem i zumiranje…

Pristupne stranice se sada mogu podesiti. One dozvoljavaju da se u direktnom pristupu izaberu najčešće korišćene funkcije i da se personalizuje pozadina. Registracija šest različitih profila čuva svačije preferencije: svojstvo R-Link 2, podrazumeva pomoć pri vožnji i omiljenu navigaciju i multimedij. Opremljen sa uredjajem za raspoznavanje glasa, R-Link 2 omogućava sigurnu
i bezbednu vožnju.

On nudi jednostavan i intuitivan prilaz sledećim funkcijama i servisima:
– navigacija: kartografija TomTom sa opcijom “Birdeview” je prijatna i precizna za korišćenje,
– telefonija: mobilni se lako priključuju preko Bluetooth-a,
– radio: numerički audio kvalitet sa posebnim DAB (Digitalni Radio) sistemom obogaćuje iskustvo slušanja.
– aplikacije: dostupna je velika gama aplikacija i servisa koji su osmišljeni za upotrebu u kolima i dostupni uz pomoć klika, obogaćujući sadržaje u kolima.

Sa ovom novom verzijom ponuda aplikacija je kompletna i odnosi se na sve domene: automobile, turizam, informacije, društvene medije ali i praktična rešenja za svakodnevni život. Ponuda povezanosti R-Link 2 podrazumeva 12 meseci promocije za Tom Tom Saobraćaj, informacije o saobraćaju u stvarnom vremenu Tom Tom-a, od aktiviranja kartografije i od prilaska R-Link Prodavnici
da bi se proverile aplikacije (besplatne ili one koje se plaćaju).

U Evropi¹, u toku je promocija koja nudi 3 meseca Coyote servisa pomoći pri vožnji. KADJAR takodje nudi i brojne mogućnosti priključivanja svih prisutnih i njihovih uredjaja sa 2 USB-a, priključak za 12 volti prve klase i jednim priključkom za 12 volti druge klase. Kompletna ponuda različitih sistema za pomoć tokom vožnje. Postoje i mogu se aktivirati direktno iz menija KADJAR-ovog R-Link 2, i dopuštaju:
Da se spreče rizici od nesreće:

– Kočenje u slučaju opasnosti (AEBS): ovaj sistem, koji se aktivira pri brzini izmedju 30 i 140 km/h, upozorava vozača u slučaju da postoji rizik od sudara sa vozilom ispred njega. Ukoliko vozač ne reaguje ili u slučaju da njegova reakcija nije dovoljna, kočnice se aktiviraju automatski da bi se izbegao sudar.

– Upozorenje o prelasku linije: ova funkcija, koja se aktivira pri brzini većoj od 70 km/h, upozorava vozača u slučaju da nesvesno predje punu ili isprekidanu liniju. Ovo upozorenje povećava sigurnost tokom vožnje tako što upozorava vozača da ne izleti sa puta.

– Obaveštavanje o mrtvom uglu: za manevre bezbednog obilaženja, ovaj sistem upozorava vozača vizuelnim signalom na spoljašnjim retrovizorima u slučaju da se u mrtvom uglu nalazi vozilo.

Pomoć vozaču prilikom manevrisanja pri malim brzinama:

– Easy Park Assist: nakon što je pomogao vozaču da nadje mesto za parking izmerivši raspoloživi prostor uz pomoć svojih receptora, sistem preuzima upravljanje tokom manevra uparkiravanja. Sistem Easy Park Assist ima 3 modela parkiranja: paralelno parkiranje izmedju dva vozila, parkiranje vožnjom unazad, parkiranje ukoso. Centralni ekran prikazuje čitav niz informacija vezan za manevrisanje (grafički prikaz manevra, zadnje kamere i receptora). U svakom slučaju, vozač kontroliše kočenje i brzinu tokom manevra.

– Pomoć pri parkiranju napred, nazad i bočno: pomaže vozaču prilikom izvodjenja manevara bez preuzimanja upravljanja. Ultrazvučni receptori upozoravaju vozača na rizik od sudara da bi se zaštitilo vozilo i to na svih 360°.

– Rikverc kamera: kada je menjač u rikvercu, kamera prenosi sliku prostora iza vozila. Slika je dopunjena pokretnom dimenzijom ali i fiksnom dimenzijom da bi se olakšao manevar.

– Pomoć pri polasku na usponu: ova opcija se automatski uključuje na 3 sekunde čim se konstatuje uspon veći od 5%. To sprečava vozilo da ide u rikverc, tako što su je u stvari pritisnuta kočnica, dok vozač ne pokrene vozilo.

Pomoć vozaču tokom komforne i mirne vožnje:

– Upozorenje o prekoračenju brzine uz prepoznavanje saobraćajnih znakova: ovaj sistem upozorava vozača o propisanoj brzini u oblasti kojom se prolazi i preporučuje da se ista unese kao vrednost za ograničavanje brzine.

– Regulator i limitator brzine: regulator pomaže da se održi konstantna brzina vožnje, dok limitator pomaže da se ne predje zadata brzina vožnje.

Široka gama dodatnih funkcija za razne potrebe i na svim putevima¹

Dodatne funkcije koje olakšavaju svakodnevnu vožnju

– Po prvi put na jednom vozilu klase C Reno dozvoljava pomeranje pregrade prtljažnika. Ova opcija se aktivira uz pomoć uredjaja u prtljažniku. Ovaj sistem aktivira sigurnosni svetlosni i zvučni signal u slučaju da se pregrada nepravilno zatvori.

– Aluminijumski nosači za krov su opremljeni sistemom za brzo pričvršćivanje koji olakšava montažu. Oni dozvoljavaju da se prikače i nosači bicikala i nosači za skije ali i čitav krovni gepek da bi se povećala količina prtljaga koje vozilo nosi.

– Nova zaštitna presvlaka štiti čitav prtljažnik prekrivajući sedišta čak i kada su ona spuštena.

Poseban stil

– Prag sa zaštitom protiv klizanja ističe stil 4×4 i potpuno je integrisan u vozilo zahvaljujući dizajnu specijalno pripremljenom za KADJAR. Ovaj prag olakšava ulazak u kola kao i izlazak iz njih, ali i omogućava lakše smeštanje tereta na krov. Takodje, dodatno štiti od vrata drugih vozila.

– Proširena krila ističu liniju vozila i dodatno naglašavaju njegovu snagu. Prednja i zadnja krila su zaštićena od eventualnog grebanja karoserije ili udaraca vratima.

– Bočne zaštitne trake podvozja, osvetljene, pojačavaju izgled vozila istovremeno ga štiteći od malih svakodnevnih udaraca. Osvetljenje podvozja obezbedjuje prijatniji izgled kao i bolju vidljivost pri prilasku vozilu.

– Svetleći pragovi vrata su dostupni, štite ulaz i daju mu dodir elegancije. ¹u zavisnosti od zemlje Bekstvo koje objedinjuje zadovoljstvo i komfor

Dostupan sa pogonom na 4 točka KADJAR je pogodan za vožnju na svim putevima. U verziji sa pogonom na 2 točka opremljen je sa Extended Grip sistemom i pogodan za vožnju na nepristupačnim terenima. Ovaj krosover poseduje široku gamu motora Energy koja kombinuje performanse i kontrolu emisije CO2.

Pogon na 4 točka za istraživanje svih horizonata

Opremljen motorom Energy dCi 130, KADJAR u svojoj verziji ima sistem 4WD za elektronsku kontrolu proklizavanja, izradjen od strane Alijanse Reno-Nisan (ETC). Ovaj sistem osigurava prenos na zadnju osovinu u odnosu na brzinu i na uslove prijanjanja.
Sistem prenosa na 4 pogonska točka ALL MODE 4×4-i ima dugme na okretanje koje omogućava izbor jednom od tri postojeća režima vožnje:

– u položaju “Lock” sistem elektronski prebacuje pogon na sve četiri točka. Ovaj režim rada se preporučuje u slučajevima vožnje na podlogama slabog prijanjanja (sneg, blato, zemlja, pesak) i pri smanjenim brzinama. Koristi se u off road vožnji pri brzinama do 40 km/h.

– u položaju “Auto” distribucija pogona izmedju dve osovine se vrši automatski u zavisnosti od uslova prijanjanja.

– U normalnim uslovima pogon je samo na prednjoj osovini.

– U slučaju proklizavanja, pogon se delimično prenosi na zadnju osovinu, do 50%.

– U ekstremnim uslovima, pogon je podjednako raspodeljen na obe osovine, po 50%.

– U fazi polaska vozila sistem raspodeljuje pogon na sva četiri točka.

– U položaju “2WD”, pogon je obezbedjen samo na dva točka.

KADJAR-ova instrument tabla obaveštava vozača o distribuciji vučne sile tako što mu prikazuje procenat raspodele pogona izmedju prednje i zadnje osovine. U zavisnosti od finalne obrade, KADJAR sa pogonom na dva točka može biti opremljen sa Extended
Grip sistemom. Ovaj sistem kontrole vuče je poboljšana i razvijenija verzija sistema protiv proklizavanja, koji omogućava poboljšanje prijanjanja vozila u teškim uslovima vožnje (sneg, blato, pesak…)

Uz sistem Extended Grip automatski idu i gume “Blato i Sneg” od 17 inča, koje imaju i posebnu traku na rolanje koja specijalno služi da se efikasnije uklone ostaci blata, peska ili mokrog snega. Ručnim aktiviranjem prekidača koji se nalazi na centralnoj konzoli vozač može da izabere željeni režim: “put”, “zemljana podloga” ili “ekspert”.

Kada je aktiviran režim “put” to znači da je izabrana čvrsta podloga. Ovo odgovara klasičnom sistemu protiv proklizavanja. Ukoliko je ranije izabran neki drugi režim rada, on se automatski uključuje pri brzini većoj od 40 km/h.

Kada je izabran “zemljani put”, vozač se odlučio za sistem Extended Grip na pogonskim točkovima. Ovaj režim automatski prilagodjava pogon i kočenje da bi dozvolio više proklizavanja prednjih točkova.

U režimu “ekspert”, vozač bira apsolutnu kontrolu prenosa tako što sam odredjuje ubrzanje, istovremeno vodeći računa o kočenju.

Motori odličnih performansi koji imaju malu emisiju CO2

KADJAR je opremljen gamom motora Energy koji su bazirani na principu smanjenja zapremine. Svi KADJAR-ovi motori su opremljeni sistemom Stop & Start sa štednjom energije pri kočenju. Oni primenjuju najnovije tehnologije za smanjenje trenja (pumpa za ulje promenljivih termo osetljivih premazanih cilindara). Sistemi ubrizgavanja poslednje generacije uz turbokompresore niske inercije
omogućavaju malu potrošnju i habanje, što mu daje prednosti na tržištu.

U dizel varijanti, KADJAR je dostupan u varijantama dva motora

Motor Energy dCi 110 dovodi KADJAR na vrh lestvice u svojoj klasi kada se radi o potrošnji i zagadjenju sa 99 g emisije CO2 i potrošnjom od 3,8l/100 km¹ NEDC, kako sa manualnim menjačem tako i sa automatskim EDC.

Motor Energy dCi 110 po prvi put ima čelične klipove koji smanjuju trenje. Procenjena ušteda u ispuštanju CO2 je za 3% u smislu homologacije NEDC. Ovaj najbolje prodavan motor je izradjen u više od 1,3 miliona komada u 2014. Predstavljajući pravo remek delo tehnologija, ovaj motor je pouzdan, jednostavan i poštuje čovekovu okolinu.

Uz manualni menjač, on razvija silu od 260 Nm, postiže 1750 obrtaja/min, za čvrstu vožnju. Ovo je rezultat opsežnog rada na prijemu i sagorevanju ali i usvajanje inovacija u turbo motorima.

Potrošnja i emisija sertifikovana u skladu sa važećim propisima

Motor Energy dCi 110 je dostupan i sa automatskim menjačem EDC u 6 brzina. Ova verzija omogućava identičnu potrošnju i emisiju kao manuelni menjač, uz povećan komfor menjača sa duplim kvačilom.

Motor Energy dCi 130, dostupan u verzijama pogona na 2 i 4 točka¹ je vrhunac tehnologije. Zahvaljujući primeni smanjenja zapremine, ovaj dizel motor sa 16 ventila dostiže snagu od 96 kW (130 KS) sa zapreminom od 1598 cm

Komentari su zatvoreni.