MENI

Uroš i Andrej dominirali na Ponikvama

Na podijumu Đurić, Živadinović i Hadžić

1. 09. 2014. Comments (0) Views: 576 Karting

Ratković otvorio nastavak sezone

Poslednje subote avgusta, odražan je osmi trkački dan SOR Karting Šampionata. Trkači A lige su na Adi Huji vozili dve trke od deset i 16 krugova. Trofej kao najuspešniji je, po prvi put u A ligi, osvojio Filip Ratković. Drugi je bio Ivan Gošić, a treći Nikola Simić.

SOR2

Tokom duže trke, takmičarima je mereno vreme za SWS Šampionat, a najbrži je bio Gošić (11:32,71) ispred Simića (11:39,86) i Ane Petrović (11:42,95).

U timskom šampionatu najuspešniji su bili Rockets Racing Team (Gošić/Rakita), Flying Daddies (Ratković/Branković) i Auto bild (Simić/Perović). Razlika između ta tri tima je bila samo po jedan poen.

U generalnom plasmanu, prvih pet pozicija je ostalo nepromenjeno: vodi Nenad Đapa (239 poena) ispred Gošića (232), Simića (216), Bojana Ermana (184), Božidara Perović (177) i Luke Babića (164).

Filip Ratković: „Mislim da je celokupni utisak da smo se svi bili zasitili trkanja u prvom delu sezone. Što se mog uspeha tiče: dobri automobili… Čini mi se da se to nekako suviše profilisalo na dobre i loše i kakav god da si vozač, pobedećeš ako imaš najbolji auto tog dana. Svakako – prvo lonče, jel’, je velika stvar. Nisam još uvek svestan, ne znam. Moram da kažem da je Džoni obrno moj pehar, pa ću morati da ga popravljam, a i to je jedini zelen trofej u istoriji pa će se žena buniti jer se ne slaže sa ostatkom stana. Nema veze, dobro je. U suštini, Braca mi je odradio posao. Startovao je pored mene i u prvoj krivini ih je zadržao oba puta i bez svog timića ne bih uspeo. To nam je bio dogovor, da. Super nam to funkcioniše već drugi put.“
„Svako prvo mesto me motiviše, ali me druga ne demotivišu“, rekao je Ivan Gošić nakon trka i nastavio: „Neko ne dođe ni do podijuma… Na stranu šala, naravno da me motiviše, posebno kada je jedan bod razlike, kao danas. Prva trka je bila puna dosta dobrog peglanja. Mislim da mi se tad neko i zakačio na karting u vezi. Mislim da bi rezultat bio dosta drugačiji da sam uspeo Luku da obiđem u prvoj trci. Imao je sporiji karting, ali je dostao klizao sa strane pa nisam hteo da forsiram da ga ne bi zakačio. Prva trka je, dakle, bila super u smislu trkanja i tada mi je bilo potrebno to drugo mesto. Da sam tad bio drugi, na kraju bih bio prvi… Sve u svemu – kul.“

Nikola Simić: „Baš mi je drago zbog Fiće što mu je to prvi trofej u A ligi. Nije mi drago što sam dobio isti broj bodova kao Gošić jer mi ostaje ista bodovna razlika u šampionatu, ali broj trkačkih dana se smanjuje.“
Najveći skok na tabeli generalnog plasmana je napravio Luka Kotorčević koji je sada sedmi, a po dve pozicije su napredovali Ana Petrović, Ratković i Sreten Popović.

Pre trke je u klubu “Frka Trka” organizovana „Peletova kladionica“ na kojoj, osim kuće, niko nije dobio. Parovi koji su bili u ponudi su:

Đapa – Gošić
Simić – Perović
Erman – Jovanović
Babić – Kotorčević
Momčilović – Popović

Najuspešniji prognozeri su bili Ana Petrović i Denis Suvić koji su pogodili po dva para. Svi ostali su imali samo po jedan pogodak. Zanimljivo je da su svi koji su se kladili, prednost dali Momčiloviću koji nije propustio priliku da to istakne: „Počastvovan sam što su se svi kladili na mene. To dovoljno govori o mojoj vožnji. Žao mi je što karting nije izdržao i što sam tako izneverio sve ove ljude.“

Zadovoljan je bio i njegov kladioničarski rival Sreten Popović, ali ne zbog kladionice. U jednom dahu je objasnio: „U drugoj trci, kada smo vozili 16 krugova, po prvi put, dobro, ne baš prvi, ali – najozbiljnije do sad, sam morao da branim poziciju jer sam imao loš karting, startovao sam prvi i 12 krugova sam imao konstantne napade četvorice vozača iza mene. Uz sva dozvoljena sredstva sam uspeo da zadržim treće mesto, što u odnosu na varijantu koju sam vozio ranije, da jurim svaku poziciju, a ne da je branim, čini da se osećam kao da sam danas pobedio.“

Prva trka – deset krugova

Pobednici svojih grupa u prvoj, kraćoj trci su bili Andreja Hamović i Nikola Simić.
Hamović je, u drugoj, sporijoj grupi startovao sa treće pozicije u najboljem kartingu – petici i već posle jednog kruga je bio ispred svih. Do kraja je svoju prednost samo povećavao. Drugi je bio Filip Ratković u nuli koji je startovao sa šeste pozicije i koji je svoje pitanje rešio takođe u prvom krugu. Bez problema je treći bio Vladimir Rakita. Zanimljivije je bilo u sredini gde su borili Sreten Popović, na kraju četvrti, Bratislav Branković, na kraju peti i Igor Milojević – iza njih. Spasojević, Momčilović i Jakić su bili poslednji. Gridovi Ivana Kovačeva i Srđana Lekovića su na startu bili prazni jer njih dvojica nisu došli.

Trka druge grupe je bila zanimljivija. Simić je pobedio startujući sa šeste pozicije i nakon okretanja u prvom laktku. Za dva kruga je sa pretposlednjeg mesta preciznim slalomom napredovao do četvrtog, a onda strpljenjem prestiže i ostale ispred sebe. Poslednja četri kruga vozi sam. Drugi je bio Đapa koji dobro startovao, ali nije mogao da zadrži Simića u odličnoj petici. Treći je završio Gošić ispred Perovića, Kotorčevića, Ane Petrović i Luke Babića koji je na kraju kažnjen sa pet poena zbog ugrožavanja bezbezdnosti na stazi i to zbog nerezonskog zaustavljanja pre ciljne linije.
Erman nije završio trku nakon duela sa Petrovićkom i Jovanovićem u vezi, a na trci nisu učestvovali Damjan Radovanović i Milena Petrović.

Druga trka – 16 krugova

U drugoj grupi opet nije bilo mnogo uzbuđenja i opet je petica bila najbrža. Ovog puta vozio ju je Ratković koji je startovao sa osme pozicije. Drugi je bio Milojević u kartingu broj 11, a treći Sreten Popović. Iza njega, kao što je i sam pomenuo, kroz cilj su jedan iza drugog prošli: Spasojević, Hamović, Jakić. Branković i Rakita su bili na začelju, a poslednji je bio Momčilović koga su svi obišli za ceo krug nakon što se okrenuo u laktu, a nakon toga nije mogao odmah da upali karting. Pet kaznenih poena je dobio Hamović koji se sam prijavio da je udario Jakić zahvaljujući čemu ga je i obišao.
U prvoj trci je peticu vozio Gošić i nije propustio da pobedi. Uspeh mu je veći tim pre što je startovao sa poslednje pozicije, a da prestigne sve ostale trkače trebalo mu je čitavih pet krugova. Drugi je u 11-ici bio Simić ispred Ane Petrović, a četvrti je bio Kotorčević. Dalje su kroz cilj prošli Đapa, Jovanović, Babić, a Erman i Perović su bili poslednji.

M. Rudić

Komentari su zatvoreni.