MENI

Dušan Borković 12. u kvalifikacijama

Borković nadomak bodova u Moskvi, uprkos problemima

8. 06. 2014. Comments (0) Views: 648 Autosport

SPEKTAKL NA TRKAMA UBRZANJA 1NA1

Treća i četvrta trka ubrzanja 1na1 održana je 7. i 8.juna u Osijeku pred 8000 gledalaca. Učestvovalo je preko 150 takmičara u 8 klasa. Prvi put u istoriji ovog sporta je bilo više takmičara u najbržoj klasi 9 u odnosu na sporiju klasu 10.

racing-team-1na1-03

Na trkama održanim krajem maja u Velikoj Gorici, neki od najpoznatijih srpskih trkača nisu mogli da se pojave zbog poplava. Ovog puta svi su bili tu: Robert Meljkuti iz Novog Sada, Damir Ožegović iz Apatina, Esad Došljak iz Novog Pazara, Peđa Urošević, Duško Pušonja, Igor Vućković i članovi trkačkog tima 1NA1, Zoran Slavković, Nebojša Blagojević i Aleksandar Đukanović iz Beograda.

Član trkačkog tima 1na1, Aleksandar Đukanović koji vozi klasu 15 je za prvog suparnika dobio jačeg od sebe ali ga je iznenadio te ga suparnik nije uspeo stići. U drugom krugu od prevelike želje prerano je krenuo i zaradio crveni karton. U klasi 13, Pedja Urošević iz Beograda osvojio je drugo mesto.
Prvog dana drama u finalu klase 12. Zoran Slavković, prilikom kvalifikacija je napravio grešku i nije uspeo da ostvari vreme za svoju klasu, već je upao u klasu 12 u kojoj vozi njegov kolega iz trkačkog tima 1NA1, Nebojša Blagojević. Obojica su lako dobili sve suparnike i našli se u finalu. Timska pravila trkačkog tima 1NA1 za ovakvu situciju nisu predviđena, te je usledila bespoštedna borba dva asa koja se završila tragedijom jer niko nije hteo da pusti gas. Obojica su u žaru borbe za prvo mesto vozili prebrzo za klasu 12 i probili je, pa su diskvalifikovani.

Damir Ožegović je prikazao svog „Fiću“ sa dva Suzuki Hayabusa motora i uspeo da osvoji drugo mesto prvog dana i prvo mesto drugog dana u klasi 11.

Drugog dana se pojavio Esad Došljak koji je jedina konkurencija trenutno najbržem takmičaru iz Srbije, Zoranu Slavkoviću. Zbog prevelike snage i neadekvatnih pneumatika, ta snaga nije mogla da se prenese na točkove, tako da je morao da vozi u klasi 12 gde ga je čekao Nebojša Blagojević sa svojim GTR-om. Jedini način da pobedi Blagojevića je da probije klasu, što se i dogodilo.
Nebojša Blagojević, nakon što je naterao prvog suparnika da probije klasu, i sam je probio klasu u sledećem krugu i tako ispao iz klase 12.

U klasi 11, u polufinalu, trebalo je da voze Zoran Slavković, i Tomislav Kreševac kome se vozilo pokvarilo u prethodnom krugu. Pošto su u klasi ostala samo tri vozila, Kreševcu je sledilo treće mesto ali je morao odvoziti vožnju sa Slavkovićem. Organizator je progledao kroz prste domaćem takmičaru i produžio mu vreme za osposobljavanje vozila sa 5 na 15 minuta dok je Slavković sve vreme čekao na startu sa upaljenim motorom te je uspeo da ga pregreje i to se kobno završilo po Slavkovića. Umesto potencijalne pobede, jer je trebalo da vozi još i finale za prvo mesto, završio je takmičenje u klasi 11 kao treći.
U klasi 9, tri vozila, sve sami rekorderi sa trka ubrzanja. Ante Buličić pobedio je Darija Konopeka vrativši mu za poraz prvog dana takmičenja. Edo Galić, sadašnji rekorder nije dozvolio iznenađenje i propisno isprašio Buličića u finalu.

Aleksandar Đukanović

Komentari su zatvoreni.