MENI

Borkoviću pol-pozicija za drugu trku na Hungaroringu

Borković u šoku zbog oduzete pol-pozicije

3. 05. 2014. Comments (0) Views: 695 Autosport, Kružne trke

Nevreme pokvarilo matine na Ponikvama

Po jako lošem vremenu vožene trke u dve dizizije, dok je treća trka dana odložena za nedelju, zbog magle! Pobede u dve klase „juga“ ostvarili Petar Jovanović i Predrag Lambaša. Trkački dan u nedelju startuje tačno upodne.

DSC_0377
foto: brzkrug.com

Dugo očekivani šampionat na kružnim stazama, započeo je prvim trkačkim danom na potpuno novoj stazi na aerodromu Ponikve, kraj Užica, u organizaciji Užice reli tima. Na improvizovanoj pisti, dužine 3.300 metara, koju su gotovo svi vozači s oduševljenjem pozitivno ocenili, viđene su interesantne borbe za startne pozicije, a potom i za prve sezonske bodove, a za nedelju je zakazan novi okršaj. Treba reću da su u subotu vožene trke u klasma „jugo mali N“ i „jugo hibrid“, dok je kompletan utisak pokvarilo odlaganje treće divizije dana, za klase III, IV i V, zbog guste magle koja se spustila nad aerodrom.

Uprkos jakoj, konstatnoj i dosadnoj kiši, prve „varnice“ viđene su već na kvalifikacija, gde je brojna publika komentarisala da je više nego evidentno da su se vozači uželeli trka. Nakon odlaganja zbog kvara na opremi za merenje vremena, a potom i zbog jakog pljuska, prva trka dana u klasi „mali N“ donela je vrlo zanimljive borbe. U konkurenciji 23 vozača, prvi kroz cilj prolazi Đorđe Milošević, ali on biva diskvalifikovan na predlog tehničke komisije, pošto je ista uočila nepravilnosti na filteru za vazduh. Tako je pobeda otišla u ruke Petra Jovanovića, koji je i vodio veći deo trke. Mladi Aleksa Radojković je stigao do svog prvog podijuma, treće mesto osvaja Đorđe Ristić, slede Vuka Filipović i mladi Filipa Pisarić.

DSC_0385

Još se utisci nisu ni slegli, a nova uzbuđenja priređuju takmičari u klasi „jugo hibrid“. Prvoplasirani s treninga, Predrag Lambaša, nakon konstantnog vođstva trijumfuje, ispred aktuelnog šampiona, Viktora Davidovskog, i Kruševljanina Nastasijevića, koji se tako „iskupio“ za tek deveto vreme sa treninga. Među petoricom najboljih našli su se i Milorad Simunović i Topoljanac Petar Miloradović. Velikih borbi bilo je i u okršajima za niže pozicije, pa su bez dobrog plasman ostali recimo i Miloš Spasojević, braća Toroman, i drugi.

Poslednja divizija dana, sastavljena od klasa III, IV i V, morala je biti odložena za nedeljno jutro, zbog gudte magle koja se nadvila nad Ponikvama, pa su ćudljive vremenske prilike karakteristične za ovaj kraj, što dobro znaju relisti, sada upoznali i takmičari iz discipline krug. Ta odložena trka biće na programu u nedelju u 11 ujutru, pre no što zvanično započne drugi trkački dana, predviđen za 12 časova.

I. Marković

U KORAK SA SVETOM!

Zahvaljujući mlađim funkcionerskim snagama, na Ponikvama je viđeno i nekoliko prijatnih oorganizacionih noviteta, vezanih za što lakše i bolje realizovanje takmičenja. Pored striktne primene sportsko- tehničkih pravila, novitet je i uvođenje vozila bezbednosti, koje je u nekoliko navrata izlazilo na stazu. Teški vremenski uslovi i manji incidenti iziskivali su „upošljavanje“ vozila bezbednosti, bez potrebe za prekidanjem trka. Interesantno je da su i gotovo svi vozači poštovali sve signalne zastavice i uputsva sudija.

Komentari su zatvoreni.