MENI

Slovakijaring iziskuje preciznost

Relej „izdao“ Tošketa

24. 08. 2013. Comments (0) Views: 691 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Kroz gužvu do pol pozicije

Slovakijaring u okviru osmog takmičarskog vikenda CEZ šampionata za razliku od naših improvizovanih staza na kojim se održava, ako se uopšte održava nacionalno prvenstvo, krasi ogromna gužva u svim klasama, odnosno divizijama. Koliko god da je to zabavno za gledanje publici, utoliko je mnogo teže, napornije i zahtevnije samim takmičarima tokom nezvaničnih, ali i zvaničnih treninga dok se bore protiv štoperice u zadatom vremenskom roku, kako bi se dokopali što boljeg startnog mesta.

IMG_8258

I pored pomenutih uslova Milovan Vesnić trenutno ubedljivo vodeći u klasi D 4 do 2000 kubika, uspeo je da se dokopa još jedne pol pozicije.

– Na trenutke sam imao utisak kao da se vozim u gradskim uslovima. Tolika je automobila na stazi u okviru naše divizije da je prosto prava umetnost izboriti se za idealne uslove na stazi, drugim rečima izbeći gužvu i držati se pravih putanja. Koliko god da pustim ispred sebe sporije nije dovoljno, jer ih vrlo brzo sustignem. U isto vreme moram da vodim računa dok pravim dragoceni razmak o vozačima iza sebe koji me stižu – prvi je utisak Vesnića.

Vesnic1

Tokom 30 minuta koliko je trajao kvalifikacioni trening za subotnju trku Vesnić je sa starim gumama u drugom krugu „napravio“ najbolje vreme 2.14,778. Posle toga je ušao u boks, montirao nove gume, ali se nije moglo protiv gužve.

– Staza mi u potpunosti odgovara i imao sam nameru da sa novim gumama idem ispod 2.14 što je sasvim realno, ali se nije moglo zbog uslova na stazi. U jednom trenutku sam pri punoj brzini naleteo na dvojicu takmičara koji su bukvalno pričali gledajući se kroz prozore automobila, što me primoralo da ozbiljno pritisnem papučicu kočnice i skoro zaustavim automobil. To me je skroz iznerviralo i smatram da je takvo ponašanje neodgovorno. Posle toga nije više bilo uslova, ali ni vremena da popravim rezultat – rekao je Vesnić, koji je bio izuzetno raspoložen za vožnju.

Kako Slovakijaring pored auto trka krasi i organizacija moto trka, tako je na startu obilje boja koje obeležavaju startne pozicije. Kako naš as uredno osvaja pol poziciju utoliko nema problema prilikom „traženja“ startnog mesta, što se baš i ne može reći za ostale učesnike.

A, što se tiče načina startovanja, organizator se juče opredelio da isti bude leteći, ali je posle kvalifikacionog treninga odluka promenjena. Startovaće se iz mesta, u tom slučaju prateća ekipa Mikice Vesnića imaće jednu malu intervenciju od 20 minuta koliko je potrebno da se urade izmene na menjaču.

Start trke zakazan je za 13.25 časova.

Komentari su zatvoreni.