MENI

Borković sa nestrpljenjem čeka da proba ševroleta

ZAVRŠEN PRVI DAN 2. MEĐUNARODNOG TESLA RELIJA

12. 07. 2013. Comments (0) Views: 546 Autosport, Reli

Povratak korenima

Još nedelju dana ostalo je do starta 46. Srbija relija, našeg najstarijeg i najtradicionalnijeg takmičenja auto sporta. Tim povodom u prostorijama MM Pauer jednog od klubova organizatora održana je konferencija za medije, kako bi ljubitelji najzahtevnije discipline „dobili” bitne pojedinosti vezane za takmičenje koje se boduje za kup Evrope i Balkana, Centralno evropsku zonu i Otvoreni nacionalni šampionat.

Srbijarelipress

– Posle dužeg vremena reli sa vraća u Užice na radost takmičara i publike. Povratak korenima, kako bi se moglo reći, bio je neophodan, jer ćemo najzad posle dužeg niza godina imati brzinske ispite na potpuno novim terenima. Drugim rečima ukupni itinerer 46. Srbija relija iznosi 347 kilometara od čega na 17 brzinaca otpada tačno 200 kilometara ili ukupno 60 procenata ukupne dužine. Naporno se radilo da svako od lokacija prevashodno odgovara posadama, ali i publici za koju znamo da će doći u velikom broju – rekao je Igor Marković izvršni direktor relija.

Start relija zakazan je za petak, 19. jul, u 18:01 časova na Trgu partizana, a dva sata kasnije sledi i atraktivni specijal ulicama grada. U subotu i nedelju je predviđeno po osam specijalnih ispita, a dolazak prvog takmičara na cilj relija, na istom mestu gde je bio i start, planiran je za nedelju, u 18 časova. Konačna lista broji zadivljujućih 34 posada, iz zemlje i inostranstva, među kojima su najbrojnije iz Bugarske.

– I pored činjenice da je finansijska kriza ozbiljno uzdrmala auto sport na prostorima Balkana, lista od 34 prijavljene posade po meni je svojevrstan uspeh. Glavni favoriti za pobedu su višestruki šampioni Bugarske, Dimitar Ilijev i Krum Dončev, koji zajedno imaju čak devet pobeda na našem najvećem automobilskom takmičenju. Domaća publika prva će u Evropi imati priliku da na stazi vidi automobil R 5 specifikacije, jer ce među prvim isporučenim u svet biti ford fijesta R5, s kojom ce se pojaviti posada Dončev- Jordanov, aktuelni šampioni Srbije za 2012. Posle sjajne partije i pomalo neočekivanog slavlja na reliju Bugarska, u red najozbiljnijih favorita spada i Ukrajinac Aleksandar Salijuk, u škodi fabiji S2000, koji prvi put stiže u Srbiju. Vrlo atraktivnu subaru imprecu vozi će Čeha Martin Busa, ali ništa manje zanimljivi biće i automobili S 1600 u rukama jako brzih Bugara, Grigorova, Stratieva, Angelova, Slavova, i drugih. Čast Srbije braniće takmičari u klasi do 2000 kubika, u grupi N, pre svih Vladica Rabrenović i Vladimir Zečević. Izuzetnu pažnju medija privlači jedina ženska posada Jovana Jovanović i Nataša Tunguz, koje su sjajnim devetim mestom u generalnom plasmanu i pobedom u klasi osvojili sve simpatije publike na 44. reliju u Bugarskoj – jasan je Marković.

Komentari su zatvoreni.