MENI

Nemet četvrti na Šlajcu

Grobnik iz vazduha (SNIMAK)

26. 06. 2013. Comments (0) Views: 1543 Motociklizam, Motokros

Jeljenske kamile za vikend

AMSK Čačak organizovaće u nedelju, 30. juna 2013. godine, moto kros trku za Otvoreni šampionat Srbije “Nagrada Čačka 2013”. Takmičenje će se održati na stazi Jeljen, 12 kilometar od Čačka, u mestu Gornja Gorevnica, a za sada je na adresu kluba stiglo više od 50 prijava takmičara koji će se boriti za bodove u sedam raspisanih klasa.

2Trke dvotočkaša u Čačku održavaju se već pola veka, od 1959. godine, a AMSK Čačak višestruko je nagrađivan kao najbolji organizator šampionata u motokrosu na ovim prostorima. Trke na stazi Jeljen voze se od 1978. godine, a ove godine osim domaćih takmičara, posle duže pauze, učestvovaće i vozači iz Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.

Staza Jeljen je nedavno prepravljena i usklađena sa najnovijim svetskim standardima. Kako bi motociklisti bili bezbedniji, a takmičenje atraktivnije, staza je u jednom delu “usporena”, postavljeni su novi skokovi i tako zvane. „kamile“.
Nezvanični treninzi održaće se u subotu, 29. juna, od 12 sati, zvanični trening je u nedelju, 30. juna, u 9.00 časova, a svečano otvaranje i start prve trke zakazan je za tačno u podne.

AMSK Čačak osnovan je 12.11.1946. godine kao automobilsko-motociklistički klub, zatim je prerastao u auto-moto društvo, auto-moto klub i na kraju Auto-moto sportski klub. Danas klub čini sportski i deo koji je pripojen AMSS i bavi se servisiranjem, osiguranjem i registracijom vozila, obukom vozača, saobraćajnim vaspitanjem i obrazovanjem, pravnom zaštitom članova AMSS, pruža turing i turističke usluge.

AMSK je do sada ekipno bio deset puta prvak Srbije u kategorijama ocensko brzinske vožnje, auto relija, kartinga i moto krosa, a 1959. godine osvojio je šampionat SFRJ. Tri puta je bio najbolji u šampionatu SRJ i dva puta pobednik šampionata SCG. U pojedinačnoj konkurenciji, takmičari Auto moto sportskog kluba su 10 puta pobeđivali u šampionatu SFRJ, SRJ, SCG i Srbije u kategorijama ocensko brzinska vožnja, moto kros i auto reli.

Takmičar Aleksandar Vukajlović je u bivšoj SFRJ jedini uz Matiju Stevanovića iz Republike Srbije koji je osvajao šampionat SFRJ, dok je Jovan Vukajlović dva puta proglašavan za sportistu grada Čačka, pet puta je osvajao šampionat u SRJ i SCG, tri puta je bio vicešampion države i jednom vicešampion Balkana i osvajač zlatne kacige, najvećeg priznanja AMSS. Tu su i titule Veljka Ćirića koji je dva puta bio šampion SRJ i dva puta vicešampion SRJ, kao i Miloša Đorđevića koji je, takođe, osvojio šampionat SCG.
Takmičari Auto moto sportskog kluba Čačak su osam puta bili drugoplasirani u šampionatu SFRJ, SRJ, SCG i Srbije u kategorijama ocensko brzinske vožnje i moto krosa. U pojedinačnoj konkurenciji osvajali su sedam puta treća mesta u istim kategorijama u šampionatu SFRJ, SRJ, SCG i Srbije, a Živoder Željko je 1989. godine postao i jedini pobednik Balkanskog kupa iz Srbije.

Komentari su zatvoreni.