MENI

Nikad jeftniji Suzuki Swift

Volvo predstavlja genijalan sistem samo-parkiranja

21. 06. 2013. Comments (0) Views: 1110 Ford, Industrija

Ford proslavlja proizvodnju sedmomilionitog Transita Van

Ford Motor kompanija je danas objavila proizvodnju sedmomilionitog Transita, popularnog komercijalnog kombija koji je u Evropi „lansiran“ 1965-te, a sada se proširio na 118 tržišta na šest kontinenata.

TransitCelebrations-Transit-Custom_02Postrojeni jedan iza drugog, sedam miliona Transita bi se protegnuli od Londona do Sidneja, u Australiji i nazad.

Značajan jubilej je proslavljen danas, na zvaničnom otvaranju novog montažnog pogona za Transit u Nanchangu, u Kini, kojem je prisustvovao i predsednik i izvršni direktor Forda Alan Mulally. Fabrika Jiangling Xiaolan je rezultat investicije od 300 miliona američkih dolara Fordovog strateškog partnera Jiangling Motors Corp (JMC), koji proizvodi vozila sa oznakama JMC i Ford za rastuće kinesko tržište.

„Ford Transit igra značajnu ulogu u životima i poslovima miliona ljudi“, rekao je Mulally. „Od prevoza radnika do gradilišta, preko isporuke važnih paketa, ili čak do situacije da s njime žure pacijenti u bolnicu, ljudi širom sveta se oslanjaju na Ford Transit da bi obavili posao.“

Uveden u ponudu u istoj godini kada je prva osoba „hodala“ po svemiru, Transit je imao neposredan uticaj, pružajući praktičnu podršku procvatu privrede u Evropi. Od tada je Ford razvio širok spektar karoserija i varijanti: od kombija za prevoz paketa, preko kiper kamiona i kampera, do tako nečuvenih vozila napravljenih u samo jednom primerku, kakav je Supervan sa Cosvorth V8 pogonom.

Evropska premijera potpuno novog Transita korisne nosivosti dve tone zakazana je za proleće 2014. On će biti na vrhu redizajniranog i proširenog spektra modela za Evropu koji takođe uključuje Transit Custom, Transit Connect i Transit Courier.

Proizvodnja Transita je toliko ubrzana da je posle prvog jubileja – milionitog vozila 1976. drugi usledio 1985-te, pa potom već 1994-te, 2000-te, 2005-te i 2010.

Fordov diler Stephen Coenen je rođen 1965. – iste godine kada je prvi Transit sišao sa montažne linije. On sada vodi Auto-Center Walter Coenen u Mönchengladbachu, u Nemačkoj, koji je osnovao njegov otac deset godina ranije.
„Pošto sam bukvalno odrastao sa Transitom, doživljavam ga kao jednog od članova porodice. I mene i ljude koje sam susretao asocirao je na prošla vremena, ali je i naše klijente uvek prizivao da kupe sledeći model. Mnogi od naših klijenata su pokrenuli mali biznis i treba im kombi koji radi za njih, u kojem se osećaju i kao gazda i kao vozač“, kaže Coenen.

Transit je osoben po tome što je tokom svoje istorije predstavio listu tehnoloških inovacija za teretna vozila kako bi se poboljšale performanse, udobnost i sigurnost, sa karakteristikama kao što su bočna vrata za utovar, halogeni farovi i radijalni pneumatici, do dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem, visoko bezbednim bravama i standardnim sistemom za sprečavanje blokiranja točkova pri kočenju (ABS).

„Ford Transit nastavlja sa inovacijama, pomažuči klijentima da prevoze više robe, smanje svoje operativne troškove i pouzdano i bezbedno stignu na odredište“, dodao je Mulally.

Proizodnja Transita van Evrope prvo je proširena 1997. novim objektima u Nanchangu, u Kini i Hai Duongu, u Vijetnamu. Nova fabrika Jiangling Xsiaolan je više nego duplirala godišnje kapacitete za proizvodnju komercijalnih vozila kompanije JMC – sa 245.000 na 545.000 jedinica. U kompaniji JMC, koja proizvodi Ford Transit za kinesko tržište, 30 odsto vlasništva pripada Fordu.

U globalnoj ekspanziji proizvodnje i prodaje Transita dalji značajan korak će biti napravljen sredinom 2014-te, kada će potpuno novi Transit, po prvi put, ući na tržište Severne Amerike. Severnoamerički Transit će se proizvoditi u Kanzas Sitiju, u američkoj državi Misuri.

Ford očekuje da će do 2016. svake godine prodavati više od 400.000 Transita od jedne i dve tone nosivosti, što je ekvivalentno prodaji jednog vozila na svakih 80 sekundi.

Potpuno novi Ford Transit nosivosti dve tone je zakazan za „lansiranje“ u proleće 2014. Trebalo da donese novi nivo tovarnih mogućnosti i svestranost u segment srednjih komercijalnih vanova, uz širok spektar karoserija i derivata koji imaju vodeće u klasi tovarne sposobnosti i niske troškove vlasništva, uz izuzetnu trajnost.

U Evropi će dvotonski Transit i jednotonska vozila Transit Custom svoje vođstvo učvrstiti proširenim spektarom od četiri nova modela Transit, koji ćeu prodaji biti do sredine 2014. Ovo uključuje i potpuno novi Transit Connect, koji nudi korisnu nosivost od 550 do 1.000 kilograma i kompaktni novi Transit Courier maksimalne nosivosti 660 kilograma.
„Ford Transit ima odlično nasleđe i još svetliju budućnost“, rekao je Mulally. „Kao što nam je doneo ovaj neverovatan sedmomilionski jubilej, očekujemo da Tranist pomogne još većem broju korisnika da svoje poslovanje njime još snažnije pokrenu napred.“

Procenjena dužina od sedam miliona Ford Transita obračunata na osnovu prosečne dužine vozila od 5,0 m. Vazdušna udaljenosti od Londona do Sidneja, Australija je oko 17.000 km.

Komentari su zatvoreni.