MENI

Stefanovski domaćinski u Skoplju

Nenad Baničević

Nenad Banićević – Vodno 2013.

15. 05. 2013. Comments (0) Views: 1067 Autosport, Brdske trke, FIA CEZ, Region

CRNOGORAC VLASNIK REKORDA BRDSKE STAZE U MAKEDONIJI

Prva trka na brdskoj stazi koja je bodovana za Centralnoevropsku zonu, održana je drugog vikenda maja na stazi Vodno iznad Skoplja u Makedoniji. Tokom subotnjih zvaničnih treninga po suvoj podlozi, prvo vreme u generalnom plasmanu, ujedno i novi rekord staze u vlasništvu su Jovana Aćimića mladog majstora volana iz Crne Gore, jednom od desetine koliko ih je doputovalo, jer je pomenuto takmičenje bodovano za nacionalno prvenstvo. Valja naglasiti da je baš brojnost takmičara iz Podgorice, Kotora i ostalih gradova u potpunosti doprinela da takmičenje dobije na neizvesnosti i značaju, u prilog čemu govore i prva mesta u pojedinim klasama, koja su osvojili gosti.

Acimic11Nedeljni takmičarski dan pokvarila je kiša, koja je usput osujetila i planove vozača u bolidima, kako popularno zovu takmičarske sprave u kojima su se takmičili Jovan Aćimić, koji je završio kao drugi, odnosno Miloš Asanović kao treći u generalnom plasmanu. Kada je staza suva formule dominiraju, u slučaju kiše dolaze do izražaja automobili sa pogonom na četiri točka, a situaciju je iskoristio Igor Stefanovski i uspeo da trijumfuje na domaćem terenu.

– Što se tiče same trke, zadovoljan sam celokupnim ishodom mada je loše vreme u nedelju pokvarilo raspoloženje nas vozača i publike. Sa rezultatima posle tri treninga koje sam odradio u subotu, mogu biti potpuno zadovoljan, jer je najbolji ujedno i novi rekord staze Vodno u vremenu 1:55.13 minuta. To je bilo najbolje vreme koje je ikada ostvareno na dugoj stazi iznad Skoplja – rekao je Aćimić.

Na osnovu vremena sa treninga logično je bilo Aćimić juriša na prvom mestu u generalnom plasmanu, ali je kiša učinila svoje.

– U nedelju ujutru je bilo suvo i oblačno, pa smo na vozilu uradili pripreme i podešavanje za suvo vreme, tako da smo 10 minuta uoči starta na vozilu imali setap i gume za suvo, kiša je iznenada počela da pada tako da smo imali samo vremena da zamenimo pneumatike, a štelovanje vozila je ostalo kao za suvo. Imajući u  vidu da mi je ovo prva vožnja sa ovim autom u kišnim uslovima bio sam maksimalno oprezan na prvoj trci, dok sam u drugoj popravio vreme za 18 sekundi i to je ujedno bio najbolji rezultat protiv štoperice tog dana po kiši – slovi Jovan.

Aćimić je Vodno vozio premijerno, ali ne krije da mu se sviđa i da je zrelo za prevlačenje asfalta.

– Ovo je bio moj prvi nastup na poznatoj stazi Vodno, ocena za samu stazu je pozitivna, zbog velikog broja gledalaca i same konfiguracija koja je idealna, ali asfaltna podloga je zrela za promenu. Još jednom, žao mi je što je u nedelju pala kiša jer sam bio spreman da pružim publici izvanrednu vožnju i postavljanje novog rekorda staze. Ovih dana vršimo pripreme za novo takmičenje koje ce se održati u Hrvatskoj u blizini Splita 8 i 9. juna, a boduje se za prvenstvo Centralnoevropske zone.

Acimic2

Komentari su zatvoreni.