MENI
NAJAVA SEZONE Detalj sa konferencije za novinare

Stamenković i Lekić domaće uzdanice

SPREMAN ZA MAKSIMALNE DOMETE Dušan Borković

Slovakijaring za popravni

GUŽVA NA STAZI Detalj sa prošlogodišnje trke na Slovakijaringu

26. 04. 2013. Comments (0) Views: 882 Autosport, FIA CEZ, Kružne trke

Četvorica predstavnika Srbije u CEZ trkama na krugu

FIA Centralnoevropsku zonu (CEZ) sačinjavaju Savezi Austrije, Italije, Slovačke, Češke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Poljske, Crne Gore i naravno Srbije, ujedinjeni u cilju stvaranja jakog šampionata. Pod pokroviteljstvom Svetske automobilističke organizacije (FIA) takmičenje je od 2003. godine pa do danas, stasalo do zvanja šampionat. Pod patronatom FIA CEZ održavaju se šampionati u disciplinama krug, reli, brdo, endjurans, kros kantri, slalom, karting i reli kros.

 GUŽVA NA STAZI Detalj sa prošlogodišnje trke na Slovakijaringu Da bi domaćim ljubiteljima auto sporta olakšali praćenje aktuelne sezone, u kojoj će u okviru ove serije na kružnim stazama po prvi put nastupiti četiri predstavnika Srbije, bila su potrebna osnovna objašnjenja.

Pavle Komnenović, Zoran Kastratović, Milovan Vesnić i Rudi Pešović u sezoni 2013 nastupaju u šampionatu na kružnim stazama u najbrojnijoj klasi diviziji do 2000 ccm koja je nazvana D 4 (zajedno klase E1, N, A, kit kar, ST, SP, S2000, ETCC, H i F sa ograničenjem u težini, minimalno 900 kg, i atmosferskim motorom kao obaveznim).

Pored ove klase postoje još tri, do 1600ccm (novo uvedena), do 3500ccm i preko 3500ccm. U sezoni koja traje od aprila pa sve do oktobra meseca predviđeno je čak deset trkačkih vikenda a na svakom će se voziti duple trke u terminima subota i nedelja što daje impresivan zbir od čak 20 takmičenja u sezoni. Svakog takmičarskog dana biće održan po jedan trening u trajanju od 30 minuta i jedna trka dužine od 50 do 100 kilometara (u zavisnosti od organizatora). Ovo navodi na zaključka da kompletna sezona CEZ košta više nego ETCC, posebno ako se uzme primamljiv nagradni fond ovog kupa koji puni džepove vozača nakon eventualnog dobrog rezultata. Najveći problem naših vozača, da se u većem broju priključe Borkoviću, trenutno je nedostatak sredstava za nabavku modernijih S 2000 automobila koji se voze u ETCC. CEZ se tako nudi kao logična alternativa jer je organizator smanjio broj klasa i omogućio šarenilu vozila da nastupa. Broj trka u kalendaru ostavlja i nešto mesta za taktiku i matematiku. Ovo je jedini šampionat u Evropi u kome danas možete videti okršaje još uvek aktuelnih S2000/ETCC automobila sa prototipovima klase E 1 ili bolidima STW što svemu daje posebnu draž. U zbir plasmana ulaze sve trke bez ikakvog odbijanja. Takmičenja se održavaju na najpoznatijim stazama ovoga dela Evrope na kojima se voze i naprestižnijije svetske serije Formula 1, WTCC i GT.

Što se same konkurencije tiče ona dosta zavisi od staze do staze. Najveća gužva je na trkama u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj a ubedljivo najmanja u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Više je razloga za to a prvi je sigurno ne postojanje pravog autodroma ali i udaljenost postojećih staza od zemalja koje imaju najviše učesnika u seriji, a to su gore nabrojane. U svakom slučaju u diviziji se uvek okupi više od 20 vozila od kojih se minimum 5 do 6 ozbiljno trka. Zanimljivo da je dosta vozača koji ove godine nastupaju u ETCC poteklo baš iz CEZ.

U pitanju je šampionat u kome vozači iz Srbije mogu da računaju na visok plasman. Naš jedini problem su i dalje finansije i samim tim ne poznavanje staza. Ipak srpski predstavnici, pre svih Mikica Vesnić, odlučni su da ove godine istraju u cilju da centralnoj Evropi pokažu vrhunsku vozačku školu i pripremljenost automobila sa ovih prostora.

P. Janković

KALENDAR TAKMIČENJA CEZ

DATUMZEMLJASTAZA
27-28. AprilMađarskaHungaroring
11-12. MajAustrijaA1 Ring
15-16. Jun MađarskaPanonijaring
22-23. JunPoljskaPoznan
6-7. JulAustrijaSalzburgring
10-11. AvgustČeškaMost
24-25. AvgustSlovačkaSlovakijaring
14-15. SeptembarČeškaBrno
5-6. OktobarSrbijaNAVAK

Komentari su zatvoreni.