MENI

Reli dama u martovskom Plejboju

URT zvanično u novim prostorijama

2. 03. 2013. Comments (0) Views: 893 Autosport, Intervju, Region

Boris Miljević u GT 3 šamionatu

Boris Miljević mogao bi biti prvi takmičar iz Republike Srpske u FIA GT3 šampionatu. Dva velika sponzora iz Nemačke, prepoznali su talenat koji su spremni finansirati, dogovor je postignut, sledi još potpisivanje ugovora i stvar je završena.

Hoće ga titule i lepe ženeU prvoj deceniji kako se bavi auto sportom, Boris Miljević postao je poznato ime na prostorima Balkana. Ukupno je do sada osvojio 12 šampionskih titula, od čega sedam u inostranstvu. Ako je za vajdu, nije malo…

Kada je prvi put 2003. godine startovao na autodromu Zalužani kod Banjaluke, vozio je reno llio, skoro „civilni”. Od tada je prošlo 10 godina, a sprave koje je vozio, žestoko su pripremane, šta se sve promenilo slovi nam Boris.

– Mnogo toga se promenilo. Te davne 2003. godine zapravo sam i počeo ozbiljno razmišljati o automobilizmu i takmičenjima i već krajem iste pripremio automobil za prve nastupe. Od 2004. godine počinje moja karijera. Nastupio sam tada na reli takmičenjima u šampionatu Republike Srpske gdje sam na kraju godine osvojio i prvu titulu šampiona. Posle toga nastupao sam u šampionatu Evrope, FIA, Centralnoevropska zona(CEZ), nacionalnim takmičenjima i raznim kupovima. Nastupao sam u automobilima kao sto su reno klio, alfa romeo 156 SNP, kasnije i za volanom formule opel lotus. U svetskom Super kupu učestvovao sam 2010. godine za volanom seat leona, za tim iz Velike Britanije – Advent Motorsport UK. Bio sam u kokpitu formule nisan. U karijeri sam nastupio na 90 trka, 60 puta bio na podijumu, ostvario 32 pobede uz 2 rekorda staze. Imam 12 titula šampiona od kojih je sedam međunarodnih. Posljednji nastup imao sam na trci šampiona 2012. u zagrebačkoj Areni, gdje sam osvojio titulu i internacionalni kup šampiona, pobedivši šampione poput Felika Pailera, Rafael Sulzingera, petostrukog prvaka Evrope u reliju Luku Rosettija, kao i Pjera Longhija u finalu takmicenja. Posle tog takmičenja na neki način i zvanično sam se pozicionirao u sam vrh evropskog automobilizma – kratak je osvrt Borisa Miljevića na minuli rad.

formula-je-formulaŠta se dešava sa aktuelnom sezonom? Dok tražiš sponzore, dobijate i puno poziva iz elitnih takmičenja. Koliko je novaca potrebno i kakve su šanse da nađete sponzore za takva takmičenja?

– Još od novembra prošle godine neprestano stižu razne ponude iz inostranstva. Do sada sam pozvan da se priključim ekipama Poršea, Mercedesa, Lambordžinija i da nastupam u FIA GT 3 takmičenju, kao i drugim GT takmičenjima, pa i endjurans trkama, te isto tako i od ekipa koje se takmiče u Evropskom šampionatu turističkih automobila (ETCC). Za sve to je potreban ogroman novac i zato neprestano tragam za partnerima, koji bi imali interes da se priključe projektu za ovu sezonu. Što se tiče karijere u formuli ona se nastavlja nezavisno od ishoda navedenih planova. Nastupiću u šampionatu za volanom formule nisan koju već uveliko spremamo. Podršku ću imati od dve velike nemačke kompanije, a saradnju ćemo nadam se ozvaničiti u narednih mesec dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena – veli Miljević

Koji vam je trofej najvažniji ili najdražći u dosadašnjoj karijeri?

– Svi trofeji su mi važni, ali izdvojio bih Memorijalni trofej „Bruno Bonini“ 2006. koji je i obežio moju prvu titulu međunarodnog šampiona. Brdska staza Cividale – Castelmonte, to je trka koja u meni uvek probudi emocije. Tog dana prošavši kroz cilj osvojio sam prvo mesto na trci, titulu šampiona FIA Centralnoevropske zone (CEZ) i postao najmlađi osvajač titule šampiona u istoriji FIA CEZ takmičenja. Imao sam samo 21 godinu. Definitivno trka koja ce ostati u mom srcu zauvek – jasan je Boris

Postigao je najviše u međunarodnom auto sportu, od svih vozača iz BiH do sad. Šta je bilo potrebno, da ostvari ovakav uspeh otkriva nam Boris.

cuti-i-radi– Konkretan cilj, mnogo rada i treninga, neprospavanih noći, kao i sama hrabrost da se odvažite na takav potez. Ja sam praktično krenuo od nule. Radio sam danonoćno na pripremi projekta BiH Rejsing tima 2005. godine, da bi isti zaživeo 7. novembra, kada smo Almir Vrpčić, Enis Demirovic i ja zvanično promovisali projekat bosansko-hercegovačkoj javnosti u dvorani Zetra u Sarajevu. Naišli smo na veliku podršku sponzora, bosansko-hercegovackog auto kluba, kao i publike. To je bila prekretnica u mojoj karijeri. Od nastupa u reno kliu u nacionalnom šampionatu, do prve trke prvenstva Evrope te godine u austrijskom Rehbergu, prošlo je samo par meseci, tako da je to bio jedan veliki korak u samom formiranju mene kao automobiliste. Tada sam imao 21. godinu i kao još neafirmisan vozač pojavio sam se na evropskoj sceni i osvojio prvenstvo.

Da li ste postavili sebi neki cilj, koji bi bio najviša tacka vaše karijere?

– Još kao mali sanjao sam da ću jednog dana nastupiti na trci formule 1, ali evo sada, s obzirom da već imam 28 godina i potičem iz zemlje kao što je Bosna i Hercegovina, karijeru sam primoran usmeriti u pravcu Grand Turing šampionata. Ultimativni cilj je da istrajem, da dam od sebe sve sto mogu, kao i uviek – 100% snage, a iz toga proizilaze naravno i rezultati. Automobilizmom ću se baviti dok god sam fizicki spreman za sve izazove koje automobilizam nosi. Ne postavljam sebi limite u životu, tako da dok god se budem osećao spremnim i kao do sada potvrđivao na redovnim medicinskim kontrolama, kačenje kacige o klin će da čeka.

Da li može da se živi od auto sporta makar u perspektivi?

– Na ovim prostorima jako teško. Kao i u životu, da bi živeli od nečega morate u tome biti među najboljima. Ja jesam zvanično među najboljima, ali ne mogu tek tako dati potvrdan odgovor na ovo pitanje. Postoje periodi kada je sve na svom mestu, ali isto tako postoje periodi kada dođete u situaciju da vozite trku na gumama od prošle sezone i gledate šta i kako sutra. U pojedinim zemljama evropske unije, automobilisti koji imaju i dosta slabije rezultate žive isključivo od auto sporta, dok na našim prostorima to ni najboljima ne polazi za rukom.

Šta bi, hipotetički kada bi bili u prilici, promenili u auto sport u BiH?

– Da bi takmičenje bilo ozbiljno organizovano i na profesionalnom nivou, ono za početak mora zadovoljavati sve standarde Svetske automobilističke federacije (FIA). Sve dok nismo u mogućnosti da sa stopostotnim učinkom ispunjavamo navedene propise i standarde ne vidim perspektivu za nešto više od ovoga što imamo. Dodavanjem klasa u šampionatu ili trka u kalendar ne dobija se kvalitetnije takmičenje, te isto, auto sport u BiH neće učiniti boljim. Da bi autosport u BiH popeli na stepenicu više, moramo krenuti od početka i raditi stvari onako kako se rade.

brzkrug.com
Vladimir Anastasovski

najbrzi-na-internacionalnoj-trci-sampiona

Komentari su zatvoreni.