MENI
KASKO LIGHT Potpuno nova priča sa lepim hostesama

AMSS posvećen unapređenju bezbednosti učesnika u saobraćaju

PRIJATNO

Večera na nebu

POTPISIVANJE UGOVOR O SARADNJI U OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

26. 03. 2013. Comments (0) Views: 568 Bezbednost

AMSS u Vladi potpisao ugovor o saradnji u oblasti bezbednosti saobraćaja

Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević, potpisao je u Vladi Republike Srbije Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, JP Putevi Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Kriminalističko-policijskom akademijom u Beogradu.

POTPISIVANJE UGOVOR O SARADNJI U OBLASTI BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJAPotpisivanjem ovog ugovora omogućiće se transfer znanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja ka svim subjektima koji su za to zaduženi u Srbiji, kao što je to praksa u najrazvijenijim zemljama.

Na ovaj način svi činioci u državi uzajamno će sarađivati u svim oblastima koji utiču na povećanje nivoa bezbednosti u saobraćaju kao što su:

  • priprema zakona i podzakonskih akata iz oblasti saobraćaja
  • izrada strateških dokumenata
  • priprema odgovarajućih programa i obuka kadrova
  • primena savremenih informacionih tehnologija u oblasti saobraćaja
  • sprovođenje mera za unapređenje sva tri elementa bitna za bezbednost saobraćaja – vozači, vozila i putevi
  • izrada plana aktivnosti za sve subjekte koji se bave unepređenjem bezbednosti saobraćaja

Ministar saobraćaja, Milutin Mrkonjić, izjavio je da je neophodan stabilan sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja kako bi se uspostavio opadajući trend smanjenja broja nastradalih u saobraćajnim nezgodama. On je istakao da će od danas početi konkretna i sveobuhvatna saradnja između Ministarstva saobraćaja i najvažnijih subjekata koji se u našoj zemlji bave unapređenjem bezbednosti saobraćaja – visokoškolske ustanove, Auto-moto savez Srbije, Agencija za bezbednost saobraćaja i JP Putevi Srbije.

Aleksandar Nikačević, Generalni sekretar AMSS istakao je da je bezbednost saobraćaja jedan od osnovnih ciljeva nevladinog udruženja kao što je Auto-moto savez Srbije. Saradnja AMSS kao jednog od najuspešnijih evropskih automobilskih klubova sa svim ostalim poptpisnicima ovog ugovora konkretizovaće i unaprediti dosadašnje aktivnosti. On je naglasio da je neophodno da se svi resursi skoncentrišu u oblasti izrade strategija, propisa i primene znanja i nauke u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju. Nikačević je rekao da Srbija godišnje gubi preko milijardu dolara upravo u saobraćajnim nezgodama, a ukoliko bi se broj nezgoda smanjio samo za 10% to bi bilo od izuzetnog značajna za našu državu. Generalni sekretar AMSS potencirao je potrebu donošenja brojnih propisa u kojima će aktivno učestvovati naš nacionalni automobilski klub, kao i neophodnost da se svi zakoni, propisi i strategije zaista i sprovedu u praksi.

Komentari su zatvoreni.