MENI

Đerekare ili Žunje za Centralnoevropsku zonu

U „Jezero” po titule

NA TRI TOČKA

29. 01. 2013. Comments (0) Views: 647 Autosport, Brdske trke

Nikola Miljković merači evropska brda

Minula sezona za osamnaestogodišnjeg Nikolu Miljkovića bila je više nego naporna, ali je sreća da srednjoškolca krasi velika želja i upornost, tako da sve lako podnosi. Usponi i padovi, vrhunski rezultati kada niko nije očekivao, maleri i razbijanja kada se on najmanje nadao u jednoj godini „pregrmeo“ je mladi Beograđanin.

NA TRI TOČKAPre svega zahvaljujući podršci porodice na čelu sa ocem Zoranom i sponzorima koje predvodi Euro Petrol, iza Nikole je gotovo 20 trka u sve tri discipline sporta: reli, krug i brdo. Samo za to, bez da smo se dotakli postignutih rezultata, kapa dole.

Sezona nije „otvorio” preterano dobro, a ispostavilo se da je i kraj iste, odradio u preslikanom maniru, ali rezultati koje je u Miljković ostvario potiru ono loše. Pri pomenu izletanja, kao sastavnog dela auto sporta, prošlu sezonu obeležila su dva ni malo naivna na BG i Srbija reliju. Seriju kvarova Honde otvorio je na prvoj kružnoj trci u Banjaluci koji ga je, ispostavilo se, koštao šampionske titule na krugu.

Sa druge strane pobeda u generalnom plasmanu na reliju Zlatibor gde su se Miljkoviću sklopile „kockice”, što ne umanjuje vozačke sposobnosti, naprotiv. Na poslednjoj kružnoj trci na Zalužanima briljirao je u velikom duelu sa Hrvatom Ivanom Pokosom najdraže su uspomene iz prošle godine za mladog asa. Na kraju godine ponosni otac može da se pohvali da ima sina šampiona Srbije na brdskim stazama, vicešampiona države na kružnim stazama, vicešampiona regionalnog KUP takmičenje „Bezbednost na putevima” na brdskim stazama, trećeplasiranog na kružnim stazama pomenutog regionalnog KUP, sve u klasi N 2000, a peto odličje je treće mesto u regionalnom KUP na brdskim stazama u grupi N.

Honda sivik tajp R opravdala je očekivanja i na kraju se pokazala kao dobar izbor koji su Miljkovići napravili sa Milošem Spasojevićem Trovačem koji je i sada, nakon teške povrede na Tari, uz Nikolu u svakom pogledu. Automobil je sada u fazi pripreme za naredna takmičenja, potpuno je rasklopljen u porodičnoj radionici i uskoro ide na farbanje.

NA TRI TOČKA

NA TRI TOČKA

Nikolini planovi za sezonu 2013, bar za sada, neće biti toliko obimni ali nisu ni malo neambiciozni.

– Za sada, prema finansijskoj situaciji akcenat dajemo samo na brdske trke. Glavni cilj je osvajanje titule Centalnoevropskog šampionata (CEZ) i naravno odbrana naslova prvaka Srbije. CEZ je dobro takmičenje, sa dosta trka i dobrom organizacijom. Biće to, nadam se, dobra priprema i odskočna daska za šampionat Evrope. Ukoliko bude finansijske podrške nadam se nastupima i u drugim disciplinama. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujem svojim sponzorima Euro Petrolu i Brisku – rekao je Nikola Miljković.

Svi ljubitelji sporta brzina na četiri točka, a posebno lika i dela mlađanog Miljkovića, sa nestrpljenjem očekuju da Hondu ponovo vide u punom sjaju, kako se priča sa novim dizajnom. Za očekivati je da Nikola posle ogromnog iskustva koje je stekao u minuloj sezoni, bude fizički i psihički još spremniji. Takva kombinacija će, verujemo, kao rezultat imati nove titule i otvorena vrata za „napad“ na Evropu.

P. Janković

Komentari su zatvoreni.