MENI

Bez varnica i maziva nema ni uspeha

Jugo Hibrid novi izazov

17. 12. 2012. Comments (0) Views: 504 Autosport, Brdske trke, Kružne trke

Treća sreća za krug i brdo

Regionalni kup „Bezbednost na putevima” na kružnim i brdskim stazama biće održan i naredene sezone pod patronatom Svetske automobilske federacije(FIA), vest je koju iz Budimpešte „doneo” Dejan Stojić, sekretar Srpskog auto saveza(SAS), gde je minulog vikenda upriličena dodela priznanja najboljima u konkurenciji Centralno evropske zone (CEZ). Iako je ove godine mnoge razočarao, kup nastavlja da živi. Možda treća sezona bude i „treća sreća“!

ZAJEDNO DO MASOVNOSTI Detalj sa Grobnika

ZAJEDNO DO MASOVNOSTI
Detalj sa Grobnika

Glavni nosioc kupa i dalje je Hrvatski auto karting savez(HAKS) koji se vodi kao „operativni štab“. Pored hrvatskih i naših vozača, učešće će uzeti vozači iz BiH, Crne Gore i Makedonije. Predstavnici makedonskog Saveza nisu prisustvovali sastanku, ali biće pozvani da se u „zajednicu“ vrate naredne godine. U isto vreme Savez iz Crne Gore obećao je da će „biti bolji“ u odnosu na minulu sezonu, ali im svakako neće biti teško, da ispune obećanje, ako se uzme u obzir činjenica, da ih ove godine nije bilo kako u ulozi takmičara, tako i organizatora.

Reli kao disciplina i dalje ispada iz ove regionalizacije, a pravi razlog nije poznat. Najverovatnije ga možemo tražiti u činjenici da od svih Saveza u kupu jedino Srbija i Hrvatska „gaje” ovu disciplinu. Ohrabruje vest da će u sezoni 2013 najverovatnije zaživeti pilot projekat koji se ogleda u razmeni jednog relija za naš i hrvatski šampionat. U pitanju je Beogradski reli, odnosno reli Dugo Selo koji su zakazani za 27. april i 19. maj. Potvrdu najavljene saradnje, daće Savezi pismenim dogovorom.

LOŠA PROPAGANDA JEDNAKO MANJAK PUBLIKE Prazne tribine

LOŠA PROPAGANDA JEDNAKO MANJAK PUBLIKE
Prazne tribine

Zanimljivo da će proglašenje pobednika u sezoni 2012 biti održano u Banja Luci, ali tek naredne godine, dan pre početka prve kružne trke u novom kalendaru koji će uskoro biti kompletiran. Pored vesti o kupu sa sastanka čelnika CEZ, stiže vest da će i najavljena oktobarska kružna trka na Nacionalnoj vozačkoj Akademiji (NAVAK) biti u kalendaru.

Uz iskreno zadovoljstvo što KUP i dalje egzistira ostaje nada da će se konačno istim neko ozbiljno i pozabaviti. Već dve godine apelujemo na saveze da takmičenje ovog tipa, u trenutnoj finasnsijskoj situaciji, ne sme da padne na pleća takmičara. Savezi i organizatori trka pre svega treba da što više olakšaju vozačima da se pojave u što većem broju, bilo da se to ogleda u organizovanju prevoza, smeštaja ili bilo kakvim finansijskim nadoknadama. Naravno najveća greška je medijska ne pokrivenost samih trka. Smešne i pasivne TV reportaže koje se svode na snimke sa jedne krivine uz par izjava vozača prošlost su televizije.

Najava trka se svodi na par postera, a prateći program na istim gotovo da ne postoji. Da nema, bez lažne skromnosti, NAS, nekoliko entuzijasta koji se nekako snalazimo i pratimo takmičenja, o istima niko ne bi ni znao. Sramota je možda i reći da treba da se nađe još neki sponzor jer iza celog projekta, bar na papiru, stoji njeno veličanstvo FIA. Nadamo se da cilj onih koji se o kupu pitaju nije namerno držanje šampionata na marginama, iz nekih tamo razloga.

P. Janković

BUDNO OKO NA SVIM TAKMIČENJIMA Petar Janković

BUDNO OKO NA SVIM TAKMIČENJIMA
Petar Janković

Komentari su zatvoreni.